Tražiće raspisivanje referenduma

Sprski nacionalni savjet: Vlada da poništi odluku o priznanju Kosova

Srpski nacionalni savjet Crne Gore pokrenuo je inicijativu da Vlada Crne Gore poništi priznanje Kosova. To, kako kažu iz Savjeta, čine podstaknuti prije svega većinskom voljom građana Crne Gore, koja je potvrđena i nedvosmislenom izjavom predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića da je Vlada iznudila priznala Kosovo protivno volji 85 posto stanovništva Crne Gore. Savjeta najavljuje da će koristeći Ustavom garantovana, legitimna i demokratska prava, preduzeti aktivnosti za predlaganje referenduma o ovom pitanju.
Objavljeno: 19. 03. 2018 - 11:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Nema boljeg dokaza da je ta odluka nelegitimna, bez uporišta u volji stanovništva, nasilna i vođena sasvim pojedinačnim i utoliko ne-državnim interesima. Istorijski osnov za poništenje ove odluke leži u najdubljim tradicijama Crne Gore. Negiranjem ovog istorijskog osnova, Vlada Crne Gore je posredno poništila crnogorsku državnost, pa bi se opozivom priznanja tzv. države Kosovo Crna Gora vratila izvornoj i istinskoj državnosti, njenim nasvjetlijim tradicijama i volji njenog stanovništva – navodi se u saopštenju Savjeta.

Politički razlozi za poništenje priznanja Kosova su, prema njihovim riječima, višestruki. Priznanje je, kažu, opteretilo odnose Crne Gore sa jednorodnom Srbijom i učinilo crnogorsku politiku krajnje protivnom Srbiji, što do sada nikad nije bio slučaj, pa bi opoziv bio pogodan da se odnosi između Crne Gore i Srbije postave na zdrave osnove.

- Činjenica da pojedine države u svijetu povlače priznanja tzv. države Kosovo, obavezuje crnogorsku vladu da u skladu sa takvim političkim opredjeljenjem i navedenim razlozima bude i sama dio te inicijative. Odluka Vlade Crne Gore da opozove priznanje tzv. države Kosovo bila bi neprotivrečna i sa stanovišta odluka niza država članica Evropske unije, koje se snažno i energično protive međunarodnom priznanju nezavisnosti Kosova. I kao još jedan važan razlog, odluka o neprihvatanju demarkacije granice od strane tzv. kosovskog parlamenta između Srbije i Crne Gore, odnosno tzv. države Kosovo, ozbiljna je prijetnja teritorijalnom integritetu države Crne Gore – upozoravaju iz Savjeta.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović kaže da je prva odluka i najvažnija aktivnost novog saziva Savjeta u tekućoj godini pokretanje inicijative za poništenje odluke Vlade o priznanju Kosova i stvaranja uslova da se građani Crne Gore na referendumu izjasne o ovom pitanju.

- Srpski nacionalni savjet će u najkraćem roku usaglasiti redoslijed aktivnosti kako bi u skladu sa Ustavom Crne Gore ispunio uslove za raspisivanje državnog referenduma. Po članu 93 Ustava Crne Gore, to je moguće ako inicijativu podrži najmanje 25 poslanika, ili najmanje 10 posto građana koji imaju biračko pravo. Svakako će Srpski nacionalni savjet najprije krenuti sa ispunjavanjem prvog uslova, ali najvjerovanije krenuti i u najširu kampanju kako bi prikupio dovoljnu podršku građana sa biračkim pravom u Crnoj Gori, kako ne bi bilo moguće izbjeći referendum po ovom pitanju. Ova inicijativa je, osim za srpski narod koji živi na ovim prosotorima, veoma važna i za državu Crnu Goru, njen teritorijalni integritet, s obzirom na ambicije tzv. države Kosovo prema prostoru koji nesumnjivo pripada Crnoj Gori, ali i na mnoga druga pitanja koja su djelimično navedena u samom obrazloženju inicijative.

Kao drugu odluku, Srpski nacionalni savjet je na današnjoj sjednici formirao Organizacioni odbor za obilježavanja 100. godišnjice Velike Podgoričke skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori i Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije. Treba napomenuti, da je Srpski nacionalni savjet  prvi počeo sa obilježavanjem ovog velikog datuma, čiji značaj prevazilazi granice Crne Gore, i da svake godine, već duže od decenije, proslavlja ovaj jubilej koji je od izuzetnog značaja ne samo za srpski narod u Crnoj Gori, nego i za sve Srbe u regionu i šire – saopštio je Vuksanović.

Foto: srpskenovinecg.com

Komentari: 14

Podgorička...

19. 03. 2018 - 12:07

Na sunce sa "najdubljim ytadicijama Kosova među Crnogorcims"!! Zna li ko od Vas neznavenih da ih poređa?
LZelje i muzika

19. 03. 2018 - 13:27

Evo odma. Samo to? A da pomjerimo CG malo sjeverno. Da izadjemo iz Nato?
R

19. 03. 2018 - 12:12

E blago nama sa srpskim nacionalnim savjetom. Neka oni savjetuju Vučića, kome i pripadaju, a Crnu Goru neka ostave Crnogorcima koji mislim da su se opametili i neće slušat ne ni Srbe već posrbice kojima je draža Srbija od Crne Gore. Da imaju išta ljudsko sramili bi se, to jest nebi radili ovo što rade.
@

19. 03. 2018 - 12:24

I NE SAMO TO NEGO DA SE PONISTE REZULTATI REFERENDUMA 2006 I RASPISE NOVI SA PITANJEM "DALI STE DA BUDEMO SRPSKA JUZNA POKREJINA ILI RUSKA GUBERNIJA."OBZIROM NA BLISTAVU POBJEDU NAJVECEG OD SVIH VELIKIH RUSA IKAD RODJENIH VLADIMIRA PA JOS NESTO PA PUTINA JA PREFERIRAM RUSIJU.CECENIJU BIH IZBJEGAVAO JER ONI SU NASI VJEKOVNI PRIJATELJI ALI VECINOM ISLAMIZIRANI SRBI TAKO RUSIJA JE FAVORIT
NIKICA zvani MILO

19. 03. 2018 - 12:35

Živjelo nezavisno Kosovo. Živjela Srbijica.
Tara

19. 03. 2018 - 12:44

Srpski nacionalisti obeljezavaju nasilni teror nad drzavom CG i ukidanje njene vrijednosti i drzavnosti.. Crnogorci su stvorili ovu drzavu...i niko vise ne smije da je dira.. Ako iko vise pokusa izlecete brzo u vasu serbiju.. Vi prljate vasim primitivizmom nase vrijednosti..IS!
Freeman

19. 03. 2018 - 14:48

Prljavije od ovoga što si napisala Taro nema !.
CRNOGORSKI 007

20. 03. 2018 - 10:51

NAPISI RADE LI CRNOGORCI U SRBIJI OVO STO VI RADITE PO CG,OKACINJETE LIMENE CRKVE PO BRDIMA,OKUPIRALI STE CG CRKVE,PLUJETE NA SVE STO JE CG,A NECU DA PRICAM O 1918G.U SRBIJI JE TIHI TEROR NAD CG KOJI SE IZJASNJAVAJU KAO CG ,RADI LI VAMA TO NEKO U CG.NECU DA TROSIM VRIJEME U POLEMISANJU SA VAMA JER TO JE BESKORISNO,ZASTO BI,OSLOBODILI SMO OKUPIRANU CG KOJU VISE NIKADA I NIKO NECE SVOJATATI.KADA BUDETE SHVATILI DA JE OVO CRNOGORSKA DRZAVA I DA SE MORA POSTOVATI ,BIT CE VAM MNOGO LJIJEPO ZIVLJENJE U CG ,OVAKO I SEBE I NAS (dok budemo imali strpljenja) USKRACUJETE U NJENIM LJEPOTAMA.
MAX

19. 03. 2018 - 13:23

Da nam živi dugo, dugo, nezavisno Kosovo!!!
Мирослав Ђукић

21. 03. 2018 - 09:26

Је ли то иде на мелодију "Да нам живи, живи рад"? Или, на мелодију "Друже Тито, ми ти се кунемо"? Закон о удруженом раду је трајао 15-ак година. Све се убрзава, па и тзв. dugo, nezavisno.
=

19. 03. 2018 - 13:38

Pa ona čeljad koja su iz bilo kojeg razliga uzela da zarađuju prodajom svojeg tijela-ostalo im je morala da se ne odriču crnogorstva /crnogorskog naroda i države/ i ako im zarada bi bila viša-da su se ka ova skupina odrekli crnogorskog naroda za narodnost otrcana srpstva Srbije. A pogledajte ove i još višina starija čeljad koja imaju životna iskustv u što su se uvalili. Siguran sam da su i njihovi stari,bar do 1918,ginuli i gladovali da bi sebe i svoje potomstvo ugradili u crnogorski narod i državu.Ova njihova zarada-da se odreknu crnogorskog naroda i države i sebe preinače u narod otrcana srpstva Srbije-bačila ih je na dno dna nemorala.
Freeman

19. 03. 2018 - 14:09

Potpuno je legitimno tražiti da se provjeri volja birača na referendumu ,pogotovo nakon priznanja Premijera da je 85% građana bilo protiv priznanja Kosova ,jer Vlada nije ovlašćena da donosi odluke koje su protiv volje građana Crne Gore.Iako se ovo znalo,mislim da se Premijer preigrao u želji da naglasi vizionarski pogled Vlade,i time sam sebi skočio u stomak.
Ujsto

19. 03. 2018 - 16:54

Mirna cetnicijo, mirna
CRNOGORSKI 007

20. 03. 2018 - 10:05

- Srpski nacionalni savjet će u najkraćem roku usaglasiti redoslijed aktivnosti kako bi u skladu sa Ustavom Crne Gore ispunio uslove za raspisivanje državnog referenduma. SKUPILI STE SE BABE I ZABE SVI MIRISETE NA CAMOVE DASKE I HOCETE VI NEKE ,,BALVAN REVOLUCIJE,,PA VAS PRESEDNIK SRBIJE IDE PO BRISELU I PREDAJE KOSOVO A VI HOCETE DA VAS CG SPASAVA ,STA CG IMA SA KOSOVOM ,MOZDA JEDINO ONAJ DEO KOJI STE NAM VI UZELI.SJEDITE U MIRU I UZIVAJTE U NAJLJEPSOJ DRZAVI,JER NIKO VAS NE DIRA A VI PORED TOLIKO BALVANA KOJI VAS UDARISE U GLAVU NE OPAMESTITE SE .Kao drugu odluku, Srpski nacionalni savjet je na današnjoj sjednici formirao Organizacioni odbor za obilježavanja 100. godišnjice Velike Podgoričke skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori i Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije.KAKO VAS NIJE SRAMOTA.
Novi komentar