Operativni štab za zaštitu i spašavanje

Evidentan rast Skadarskog jezera i Bojane, može biti ugroženo stanovništvo

Rast vodostaja Skadarskog jezera i rijeke Bojane je evidentan, saopšteno je iz Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje.
Objavljeno: 19. 03. 2018 - 15:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Približava se nivou kada može biti velikih problema u smislu direktnog ugrožavanja stanovništa, zatim domaćinstava i drugih objekata. Poplave još uvijek nijesu zahvatile područja sa potencijalnim rizikom, ali hidrološki i meteorološki parametri govore da se situacija u narednim danima može značajno usložnjavati i komplikovati", navodi se u saopštenju.

Operativni štab, kako su istakli, konstantno prati situaciju i u stalnom je kontaktu sa nadležnim službama i organima, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

"Na osnovu informacija koje Operativni štab za zaštitu i spašavanje, preko OKC112 Direktorata za vanredne situacije ima, situacija je i u susjednoj Albaniji vrlo složena po ovom pitanju. Količina voda u hidroakumulacijama na Drimu je premašila kritični nivo.

Imajući u vidu da je uz količinu padavina, i druge faktore, ispuštanje vode iz ovih hidroakumulacija jedan od ključnih razloga podizanja vodostaja jezera, i da će direktno uslovljavati situaciju na terenu, još jednom apelujemo na građane da pokretnu imovinu i životinje izmjeste na sigurne lokacije, da putem sredstava informisanja prate razvoj situacije i budu odgovorni saradnici u ovom zajedničkom problemu", dodaje se u saopštenju.

Sistem zaštite i spašavanja je i dalje u punoj pripravnosti sa svim raspoloživim materijalnim i ljudskim resursima i reagovaće u skladu sa razvojem situacije, zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 1

@

19. 03. 2018 - 15:38

ja stvarno ne znam ko pise ova kataklizmicka saopstenja pa bih volio da nam isti objasni kako moze biti ugrozeno stanovnistvo pa i pod uslovom da voda poraste jos dva metra.Imovina i stocni fond svakako ali stanovnistvo necwe biti ugrozeno.Prije neku noc najavljeno 300 litara i nista.Za cetvrtak snijeg i mecava i ko zna sto jos.Ludi zima jei neka je ovakva neka onakva ali ovo je malo dalje od normalnoga.
Novi komentar