FK Budućnost dio velikog globalnog projekta koji se organizuje u sklopu promocije Mundijala u Rusiji

Fudbal za prijateljstvo

Fudbalski klub Budućnost biće dio velikog projekta koji se organizuje u sklopu promocije predstojećeg Mundijala u Rusiji. Priču je pokrenula kompanija Gasprom, inače zvanični partner FIFA Svjetskog prvenstva 2018, saopšteno je iz podgoričkog kluba.
Objavljeno: 19. 03. 2018 - 15:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Program nosi ime ,,Fudbal za prijateljstvo“, globalno priznati i višestruko nagrađivani međunarodni društveno-odgovorni projekat za djecu, a njegov cilj u šestoj godini postojanja jeste da obuhvati mlade širom svijeta u promovisanju najvažnijih vrijednosti čovječanstva među svojim vršnjacima – prijateljstva, jednakosti, mira i poštovanja između različitih zemalja i nacija.

U aktivnosti je uključeno 211 zemalja svijeta, a završne manifestacije programa održaće se u Moskvi od 8. do 15. juna.

Prilikom obavljanja otvorenog žrijeba formirana su 32 Tima prijateljstva, a definisane su i igračke pozicije svakog od predstavnika zemalja-učesnica u njima.

Timovi su organizovani po principu projekta koji spaja sportiste različitih nacionalnosti, polova i fizičkih mogućnosti unutar istog tima.

Svi igrači i igračice su uzrasta 12 godina, a svaki miješani međunarodni Tim prijateljstva će predvoditi Mladi trener – igrač ili igračica uzrasta od 14-16 godina iz različitih zemalja.

Crnu Goru će predstavljati fudbaleri omladinske škole FK Budućnost, čiji će predstavnik biti dio tima ,,King Cobra“, u čijem sastavu su još po jedan fudbaler iz Holandije, Džibutija, Guama, Namibije i Butana.

Učesnici otvorenog žrijeba održanog u Moskvi bila su djeca iz  Rusije, Kine, Urugvaja, Japana, Indije i Gane, a zvanično su ih pozdravili predsjednik upravnog odbora kompanije Gasprom Viktor Zubkov, generalna sekretarka FIFA Fatma Samura, olimpijska šampionka u umjetničkom klizanju Adelina Sotnikova, dvostruki ruski i evropski šampion u ragbiju u invalidskim kolicima Juri Kamenec i svjetska fudbalska legenda Marko van Basten.

- Prvi put će Međunarodni dječji društveno – odgovorni projekat Fudbal za prijateljstvo na istom terenu zbližiti djecu iz cijelog svijeta – u vremenima u kojima nastojimo da ga ujedinimo po principima jednakosti i uzajamnog poštovanja. Ovaj projekat uistinu pruža tu mogućnost svima koji ga prate i koji su u njega uključeni -rekao je Viktor Zubkov.

Projekat je podržan od strane FIFA.

- Drago nam je što smo podržali ovu jedinstvenu inicijativu našeg zvaničnog FIFA partnera, kompanije Gazprom. Ovaj Forum predstavlja savršen primer toga kako fudbal može da posluži da bi otvorio vrata sporta dječacima i djevojčicama, bez obzira na njihovo porijeklo – nešto što FIFA aktivno zagovara širom svijeta -izjavila je generalna sekretarka FIFA Fatma Samura.

O projektu je govorio i legendarni fudbaler, Holanđanin - Marko van Basten.

- Najveća tekovina ovog jedinstvenog međunarodnog projekta za djecu je sklapanje prijateljstava i spoznaja važnosti jednakosti i fer-pleja, vrijednosti koje ističe FIFA širom sveta. Radujem se druženju sa svim učesnicima projekta u Moskvi – i do tada im želim puno sreće - naglasio je proslavljeni fudbalski as Marko van Basten.

Preko 5000 medijskih kuća iz cijelog svijeta će izvještavati sa manifestacija, dok će Međunarodni dječiji medijski centar i ove godine okupiti darovite dvanaestogodišnjake – mlade dopisnike iz 211 zemalja i regiona svijeta.

Pored toga što će igrati na turniru  “Fudbal za prijateljstvo”, djeca će učestvovati i na Šestom međunarodnom forumu “Fudbal za prijateljstvo”, tokom kojeg će diskutovati o novim načinima da se osnovne vrijednosti projekta promovišu širom planete.

Tokom Međunarodnog kampa prijateljstva mladi fudbaleri će – vođeni od strane mladih trenera i nadgledani od strane proslavljenih svjetskih fudbalskih asova – pohađati kurseve o osnovnim vrijednostima projekta unutar Škole devet vrijednosti, preporučenih od strane Ujedinjenih nacija kao obrazovnog programa jedinstvenog značaja.

Komentari: 0

Novi komentar