Andrija Nikolić sa ambasadorkom Kristin Tudik Gabori

Veliki prostor za saradnju Crne Gore i Francuske

Frekventna i kvalitetna međudržavna saradnja sa Republikom Francuskom, kao jednom o ključnih zemalja članica Evropske unije, od posebnog je značaja za Crnu Goru u finalnoj fazi procesa evropske integracije, istakao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić na sastanku sa ambasadorkom Republike Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik Gabori.
Objavljeno: 19. 03. 2018 - 16:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik Odbora kazao je da Crna Gora uz posvećenost svom daljem razvoju, jačanju institucija i usklađivanju zakonodavstva sa evropskim, mora raditi i na upoznavanju svojih najznačajnijih partnera sa učinjenim u našoj državi, čemu poseban doprinos treba da daju i parlamentarci.

Izražavajući zadovoljstvo novom strategijom proširenja EU na Zapadni Balkan Nikolić je istakao da bi perspektiva evropskog jedinstva u značajnoj mjeri bila ugrožena ukoliko ne bi bilo novih proširenja, te da se na ovaj način ta ideja iznova čini živom i vitalnom.

Ambasadorka Tudik, ističući da postoji veliki prostor za saradnju dvije države, prije svega na parlamentarnom nivou, istakla je da je Republika Francuska posebno zainteresovana za dešavanja na Zapadnom Balkanu, jer smatra da stabilnost Evrope zavisi od stabilnosti zemalja tog regiona. Tudik je takođe ukazala da će u narednom periodu poseban fokus Francuske biti stavljen na umrežavanje mladih ljudi iz regiona, te je u tom smislu sa predsjednikom Odbora Nikolićem razgovarala o idejama koje imaju za cilj regionalno povezivanje mladih.

Zajednički je ukazano na važnost uspostavljanja intenzivnijih kontakata između odbora za vanjske poslove Parlamenta Francuske i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore.

Komentari: 0

Novi komentar