Parlament usvojio rebalans budžeta

Vlada planira da isplati A2A za dvije godine

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je juče u parlamentu da Vlada sa 70 miliona eura kroz rebalans ovogodišnjeg budžeta namjerava da isplati dvije rate za otkup akcija A2A iz Elektroprivrede. Tim novcem namjeravaju da plate prvu i najvjerovatnije sedmu ratu, kako bi uvećali vlasništvo države u EPCG na 69 odsto.
Objavljeno: 20. 03. 2018 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Parlament je juče usvojio rebalans budžeta, kojim se prihodi uvećavaju za 57 miliona, a rashodi za 82 miliona eura.

DVIJE GODINE

Ministarka je kazala da je ocijenjeno da je bolje da se za dvije godine završi s partnerstvom sa A2A nego da se čeka sedam godina.

– Kroz rebalans Vlada stvara preduslov da sa A2A može razgovarati o ubrzanju put opcije. Namjera nam je da, nakon izlaska A2A, objavimo javni poziv i razgovaramo sa mogućim strateškim investitorima– kazala je Sekulić, koja smatra da je A2A, samim tim što je riješila da aktivira put opciju, poručila da ne želi dalje da sa Crnom Gorom razvija Elektroprivredu.

– Način prodaje akcija zavisiće od toga šta je namjera potencijalnog investitora. Namjera nam je da se u EPCG u narednom periodu realizuje veliki broj investicija. Bolje je to uraditi sa nekim investitorom, iako je EPCG sposobna da to i sama finansira – kazala je Sekulić.

Sa A2A je ranije ugovorena isplata 250 miliona eura za njihovih 41,7 odsto akcija u sedam godišnjih rata.

DUG

Ministar finansija Darko Radunović je kazao da je rebalans potreban i zbog prilike da povoljnije refinansiramo dio javnog duga emisijom euroobveznica, koje bi omogućile prikupljanje do 500 miliona eura.

– Deficit budžeta u odnosu na postojeći plan se povećava 25 miliona i nominalno iznosi 139,14 miliona. Rast deficita predviđen je dominantno A2A i odnosi se na povećanje imovine države, a ne na potrošnju. Za 25 miliona se povećavaju nedostajuća sredstva, koja u predlogu rebalansa sada iznose 320 miliona. To je ukupni iznos nedostajućih sredstava za ovu godinu, a svako drugo zaduženje do limita od 440, odnosno do 500 miliona može, a i ne mora da se desi, jer se ne odnosi na nedostajuća sredstva – objasnio je Radunović.

/(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 1

Mila K

20. 03. 2018 - 10:51

Mozda je sporno da li su u pitanju dvije rate, i to bas prva i posljednja (od kada se to placanja u medjunarodnom prometu vrse tako sto se preskacu 5 rata) ili 10% ukupne opcije? Ili je eventulano vjerovatan scenario da se prodala opcija?Kome? I sta su prednosti/slabosti za CG? Sta god da je stvarna pozadina, moze li se ministarka zamoliti da se ne uvlaci u pitanja koja ocigledno ne razumije, jos od one izjave da na racunima pravnog lica (EPCG) ima dovoljno novca da se plate Italijani? Mozda je radila u multilateralnoj banci dugo vremena, ali o pitanjima medjunarodnih investicija u prenosima/placanju stalno se zapetljava u sporne pravne definicije, bankarski neodbranjive.
Novi komentar