I dalje povećan vodostaj Skadarskog jezera i rijeke Bojane

Rizik od poplava još postoji, vrijeme će se stabilizovati u subotu

Rast vodostaja Skadarskog jezera i rijeke Bojane približava se nivou kada može doći do direktnog ugrožavanja stanovništva, domaćinstava i drugih objekata, upozoreno je iz Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje.
Objavljeno: 20. 03. 2018 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Poplave još nijesu zahvatile područja sa potencijalnim rizikom, ali hidrološki i meteorološki parametri govore da se situacija u narednim danima može značajno usložnjavati i komplikovati - piše u saopštenju.

Navodi se da Operativni štab konstantno prati situaciju i da je u stalnom kontaktu sa nadležnim službama i organima, na lokalnom i državnom nivou.

- Situacija je i u susjednoj Albaniji vrlo složena po ovom pitanju jer je količina voda u hidroakumulacijama na Drimu premašila kritični nivo - saopšteno je iz Operativnog štaba.

Dodaje se da je ispuštanje vode iz tih hidroakumulacija, uz ko ličinu padavina i druge faktore, jedan od ključnih razloga podizanja vodostaja jezera i direktno će uslovljavati situaciju na terenu.

– Apelujemo na građane da pokretnu imovinu i životinje izmjeste na sigurne lokacije, da putem sredstava informisanja prate razvoj situacije i budu odgovorni saradnici u ovom zajedničkom problemu – navodi se u saopštenju.

Sistem zaštite i spašavanja je, kako su kazali, i dalje u punoj  pripravnosti sa svim raspoloživim materijalnim i ljudskim resursima i reagovaće u skladu sa razvojem situacije.

Što se tiče meteoroloških prognoza, narednih dana će biti nestabilno i biće kiše. Kako je Pobjedi kazao meteorolog Dušan Pavićević, danas i sjutra će biti južni vjetar, nakon toga u skretanju na sjeverni.

– Postepeno će padati temperature na sjeveru i kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Pad temperature će biti od pet do 10 stepeni, kako gdje. U srijedu i četvrtak će na sjeveru biti snijeg, a prestanak padavina je diskutabilan, negdje će prestati u četvrtak, negdje u petak, ali tek u subotu će biti suvo u većem dijelu Crne Gore – kazao je Pavićević, dodajući da se od vikenda očekuje i postepeni rast temperature.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 1

R

20. 03. 2018 - 09:36

O riziku od poplava ne treba misliti kad pada kiša, već tokom cijele godine. Treba redovno čistiti i održavati u ispravnom stanju sisteme za odvodnjavanje, a objekte ne graditi u plavnim područjima.
Novi komentar