Herceg Novi: Nevrijeme uništilo kupališta od Meljina do Tople

,,Podivljalo“ more pričinilo štetu od najmanje 50.000

Predstavnici Udruženja zakupaca u zoni morskog dobra procijenili su da je „podivljalo“ more tokom vikenda napravilo štetu od Meljina do Tople između 50 i 60.000 eura.
Objavljeno: 20. 03. 2018 - 08:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

VJEŠTAK

Talasi, koje skoro da ne pamte ni najstariji Novljani, i koji su na otvorenom iznosili između dva i četiri metra, ali posebno plimni val koji je naišao u subotu, oštetili su plažnu infrastrukturu i mobilijar, a voda je prodirala u pojedine objekte i dio unutrašnje opreme.

hn-plaza-hn-2Prema riječima predsjednika Udruženja zakupaca plaža u Herceg Novom Slobodana Vujačića, angažovali su vještaka koji će sa predstavnicima Morskog dobra još jednom obići kupališta.

- More je potkopalo podzide, mala mula, izdigao se beton na mnogim plažama, negdje je popustila ograda, podigla se ploča, na pojedinim mjestima je odnešena kanalizaciona cijev. More je na neka kupališta nanijelo ogromno kamenje, a sa nekih odnijelo velike količine pijeska. Na plaži Rafaelo, na primjer, more je povuklo oko 300 kubika pjeska. Oštećen je i plažni mobilijar, kao i unutrašnjost objekata koja se nalaze na kupalištima, kao i dio unutrašnje opreme. Najveće štete zabilježene su na plažama od Meljina do Tople - kazao je Vujačić.

Iz Udruženja su od predstavnika Morskog dobra zatražili sastanak, kako bi našli kompromisno rješenje za ulaganja i saniranje štete, jer kupališta za narednu sezonu moraju da budu spremna do 1. maja.

- Za ovu godinu zakupi još nijesu plaćeni, pa ćemo morati zajednički da nađemo model da saniramo štetu i spremno uđemo u sezonu. Zakupcima je neophodna finansijska podrška, pa ćemo predložiti i smanjenje zakupnina za ovu godinu - kazao je Vujačić.

hn-plaza-hn-5ZAKUPCI

Udruženje zakupaca plaža na području Herceg Novog je registrovano prošle godine. Za sada je u Udruženju 25 zakupaca od ukupno 72, koliko ih je na području opštine. Namjera im je, kažu, da okupe sve zainteresovane zakupce uključujući i hotelijere, kako bi se organizovali, udružili i ponudili kvalitetan proizvod u turističkoj sezoni.

Komentari: 0

Novi komentar