Agencije o predsjedničkim izborima

Zapadni mediji: Izbori odlučuju - u EU ili u orbitu Rusije

Od predstojećih izbora predsjednika Crne Gore zavisi da li ona ostaje na zapadnom kursu, ili će na drugu stranu, u orbitu Rusije - piše američka novinska agencija AP povodom sinoćnje odluke DPS-a da Milo Đukanović bude kandidat za šefa države, dok francuska agencija AFP piše da je "neuništivi Đukanović... četvrt vijeka moćnik" koji je "vješto sproveo pristupanje (Crne Gore) NATO-u".
Objavljeno: 20. 03. 2018 - 10:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

Crnogorska vladajuća stranka je za izbore 15. aprila "nominovala je svog lidera koji je prkosio Rusiji da bi ta mala balkanska zemlja prošle godine ušla u NATO", navodi AP.

Ti izbori, bi, piše u tekstu AP, "mogli biti presudni da bi se utvrdilo da li Crna Gora ostaje na zapadnom kursu, ka članstvu u Evropskoj uniji, ili se vraća u orbitu Rusije".

AP podsjeća da je Đukanović bio premijer tokom napetih parlamentarnih izbora oktobra 2016. godine, kada su vlasti rekle da su osujetile pokušaj proruskog državnog udara kojim bi se spriječilo pridruživanje je zemlje kraj Jadrana NATO-u". 

"Crna Gora se juna prošle godine pridružila NATO-u uprkos snažnom protivljenju Kremlja koji tu zemlju smatra svojim tradicionalnim slovenskom saveznicom i protivi širenju zapadnog vojnog saveza u Evropi", zaključuje AP.

Vješto sproveo pristupanje NATO-u

"Neuništivi Đukanović" predsjednički kandidat - piše francuska agencija AFP i takodje ističe njegovu prozapadnu orijentaciju, dodajući da je bio "moćnik četvrt vijeka".

AFP navodi da je on "vješto sproveo pristupanje (Crne Gore) NATO-u, uprkos ponekad nasilnom protivljenju nekih od njegovih zemljaka, da bi se, ako bude pobijedio (na predstojećim izborima) upustio u pregovaranje o ulasku u EU te pretežno pravoslavne slovenske države, kandidatkinje od 2010. godine".

Agencija podsjeća da se Đukanović povukao s mjesta premijera oktobra 2016. godine, poslije izbora koje su "obilježile optužbe za državni udar, koji su vlasti pripisale proruskim militantima koji su imali za cilj da se suprotstave predloženom članstvu u NATO-u".

"Ali, Milo Đukanović je u očima mnogih od 620.000 Crnogoraca pravi 'gazda', uvijek uticajan, i u sjenci svog nasljednika, njemu bliskog Duška Markovića, bivšeg šefa obavještajne službe".

Đukanović već "izgleda kao favorit za predsjednika, iako ankete trećinu glasova daju njegovom protivniku, i to a priori najopasnijem, biznismenu Mladenu Bojaniću, koji ima podršku glavne proruske formacije, Demokratskog fronta", piše AFP.

O političkoj dugovječnosti Đukanovića AFP piše podsjećajući da je još šest-sedam godina na početku njegove vladavine Francuskom predsjedavao Fransoa Miteran, premijer Velike Britanije je još bio Džon Mejdžor, a na vlasti u Njemačkoj bio je kancelar Helmut Kol, i da je tada "Sovjetski Savez još postojao". 

Agencija piše da mu "Evropa i Sjedinjene Američke Države šalju podršku, uprkos optužbama o klijentelizmu, nepotizmu, korupciji ili čak vezama sa organizovanim kriminalom" što sve on negira, kao "notorne gluposti".

 

Komentari: 8

Tomas

20. 03. 2018 - 10:46

Kampanju treba sto mirnije sprovesti i pobjedu sto tise proslaviti.Cilj je da se i poslije predsjednickih i opstinskih izbora sacuva stabilnost.Tiho dostojanstveno ali aktivno.
!?

20. 03. 2018 - 11:32

Hm, EU ili Rusija. E, ako je ovo što mi imamo i što DPS radi, EU i put ka Evropi i boljitku, onda sam ja 100 procenata protiv Evrope, a u istom procentu za "nedemokratsku i nazadnu" Rusiju i istok. Neyaposlenost 25 procenata, plate oko 350 eura, infrastruktura i putevi u raspadu, metra autoputa u 21. vijeku, jedini u Evropi, kriminal, pucnjave po gradovina kao da nas je neko ubacio u western filmove, opšta moralna dezorjentisanost, itd, itd...vi nabrajajte dalje. Ovo vi Evropa i dobro i bolje, vama možda, meni i onima koji vjeruju svojijem očima i ušima, NE. NE ovakvom "napretku", ne i Evropi koja direktno i indirektno podr\ava ovakvu vlast, svjesno štiteći svoje, interese na račun, naših, crnogorskih gradjana.
Milan

20. 03. 2018 - 11:53

U jedno sam siguran i lako je dokazivo. U našoj istoriji, biti protiv Rusije, bilo je i značilo isto što i biti protiv sebe i Crne Gore. Što znači sad, biti protiv Rusije, nijesam baš siguran, ali da je dobro i korisno sigurno nije. Rusija je Rusija, čak i kad je bila mnogo slabija. No emocije na stranu, interesi u prvi plan, ali opet ostaje velika dilema koliko je pametno "politički" biti potpuno sa druge strane i protiv Rusije, a bojim se da mi to voljno ili nevoljno - jesmo. Problem je što "znamo" protiv čega jesmo, a što ono za što smo, ne izgleda nimalo lijepo.
psihijatar

20. 03. 2018 - 14:28

Protiv Rusije kazes.Senjor Rusija je protiv svih onih koji neslusaju njenu rijec pa makar bila i naopaka.Napisi Milane kome je Rusija donijela dobro Osim svom narodu....hehehe....ova je dobra ....Osim svom narodu
Milan

20. 03. 2018 - 19:57

Ajde, da napišem kad tražiš. Rusija je pored svom, donijela dobro i crnogorskom narodu. Crne Gore ne bi ni bilo da nije bilo Rusije, a time ni Crnogoraca. Npr. Tri puta su primorali Turke da napuste spaljeno Cetinje. I to 1712, 1714. god i još jednom ,zaboravio sam godinu. Pomagali nas u hrani i oružju u borni za slobodu i to ne godinu ili dvije, nego 200, 300. Crnogorci su Rusiju zvali majkom, to govori sve. Eto jedan primjer, koliko si i tražio.
Vanja Vulic

20. 03. 2018 - 12:27

Ko kaze protiv Rusije,niko ne zeli nista lose Rusiji,ni bilo kome drugom.Crna Gora je samo izabrala svoj put EU,sta je tu nejasno.Nasi opozicionari da dobiju izbor turisticko putovanje,pa svi bi do jednog izabrali "obecanu zemlju","kolijevku demokratije".Ili da tuzimo profesore da nam vrate svaki cent koji su nasi roditelji dali za nase skolovanje.Zivjela Rusija!. Crna Gora ima svoj pravac EU.
Putnik Namernik

20. 03. 2018 - 17:58

E viva vero!!! Živela Evropa!!
Vasojevic

20. 03. 2018 - 20:40

Opet ista fora,odbrana drzave,evropske vrijednosti,cetnici,unutrasnji neprijatelji.Za to vrijeme pune dzepove na racun patriotizma.Ali dok je ovaca bice i cobana.
Novi komentar