Crna Gora spremna da otvori preostala poglavlja i uđe u finalnu fazu pristupanja EU

Crna Gora je spremna da ove godine otvori preostala tri pregovaračka poglavlja i da se u narednom periodu u potpunosti posveti ispunjavanju uslova za završetak pregovora u svim pregovaračkim poglavljima, saoštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na današnjem sastanku sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom u sjedištu Evropske komisije u Briselu.
Objavljeno: 20. 03. 2018 - 16:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Potpredsjednik Pažin je izrazio punu spremnost Crne Gore da u narednu, finalnu fazu pregovaračkog procesa uđe dobijanjem završnih mjerila za zatvaranje pregovora u najzahtjevnijim pregovaračkim poglavljima, 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava.
 
„Mislimo da smo ispunili najveći broj mjerila i da smo u mogućnosti da sa partnerima u Evropskoj komisiji razgovaramo da tokom ove godine bude predloženo Savjetu da Crnoj Gori da mjerila za zatvaranje pregovora u PP 23 i 24,“ saopštio je Pažin.
 
Komesar Han je pozdravio reformske napore koje Crna Gora čini i izrazio očekivanje da će po kvalitetu i brzini usvajanja evropskih standarda i vrijednosti Crna Gora nastaviti da bude uzor ostalim zemljama regiona. U tom smislu naglasio je da Crna Gora ostaje lider u regionu u procesu evropske integracije.
 
Ukazao je da je Evropska unija čvrsto posvećena partnerstvu sa Crnom Gorom, naglašavajući da će dalji napredak ka punopravnom članstvu u EU biti zasnovan isključivo na inidividualnim zaslugama zemalja kandidata.
 
Potpredsjednik Vlade susreo se danas u Briselu i sa direktorom za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove Tomasom Majr-Hartingom. Evropski zvaničnik je izrazio zahvalnost Crnoj Gori za doprinos evropskom miru i bezbjednosti kroz punu usaglašenost državne politike sa zajedničkom evropskom vanjskom i bezbjednosnom politikom.
 
Potpredsjednik Pažin predvodi crnogorsku delegaciju koja danas i sjutra boravi u službenoj posjeti institucijama EU u Briselu. U crnogorskoj delegaciji je i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Komentari: 0

Novi komentar