Ministri kulture Crne Gore i Srbije danas u Beogradu

Bogdanović i Vukosavljević najavili izradu nove strategije o saradnji

  Ministri su istakli da je implementacija Sporazuma o saradnji u oblasti kulture, potpisanog 2008. godine u prethodnom, desetogodišnjem periodu bila izuzetno dobra, ali i naglasili da savremeni kulturni kontekst nameće potrebu konstantnog unapređivanja i osavremenjavanja dokumenta na kojem temelje saradnju.  
Objavljeno: 20. 03. 2018 - 18:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravi danas u zvaničnoj posjeti i Srbiji na poziv ministra kulture i informisanja Srbije Vladana Vukosavljevića. 

Ministar Bogdanović i ministar Vukosavljević tokom sastanka, organizovanog u Ministarstvu kulture i informisanja, razgovarali su o unapređivanju okvira za saradnju i jačanju prijateljskih odnosa u oblasti kulture, koje naše dvije zemlje baštine. 

Sastanku je prisustvovao ambasador Crne Gore u Republici Srbiji Branislav Mićunović i predstavnici dva ministarstva kulture. 

Ministri su istakli da je implementacija Sporazuma o saradnji u oblasti kulture, potpisanog 2008. godine u prethodnom, desetogodišnjem periodu bila izuzetno dobra, ali i naglasili da savremeni kulturni kontekst nameće potrebu konstantnog unapređivanja i osavremenjavanja dokumenta na kojem temeljimo našu saradnju.

 Zbog toga će, kako je zaključeno na sastanku dva ministarstva u narednim mjesecima definisati novi, nesto drugačiji okvir za saradnju. Novi dokument koji ćemo izraditi pratiće konkretan plan aktivnosti na osnovu kojeg će institucije kulture razmjenjivati svoje sadržaje. 

Ministar Bogdanović je na sastanku podsjetio na primjere dobre saradnje koje smo u prethodnim godinama imali. Posebno je naglasio značaj nominacije stećaka srednjovjekovnih grobalja na UNESCO listu i u tom kontekstu predložio da dvije strane razmotre mogućnost priključivanja Crne Gore nominaciji gusala na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine, koja je u toku. 

Ministar Vukosavljević je rekao kako odnosi dvije zemlje u oblasti kulture mogu poslužiti kao primjer saradnje u regionu i istakao da zajedničkim projektima Evropi i svijetu možemo predstaviti i dodatno promovisati našu bogatu kulturnu baštinu i savremeno stvaralaštvo. 

Ministri su razgovarali o izradi zakonskih akata iz oblasti kulturne baštine koja je u toku u Srbiji, kao i medija na kojoj radi Ministarstvo kulture Crne Gore i dogovorili razmjenu eksperata, kako bi naša iskustva iskoristili za izradu što kvalitetnijih i sveobuhvatnijih akata.

Posebno je naglašen značaj saradnje filmskih centara dvije zemlje, imajući u vidu da Crna Gora i Srbija žele da se pozicioniraju kao atraktivne filmske destinacije, ali i uvažavajući činjenicu da će Crna Gora uskoro postati članica potpornog fonda Savjeta Evrope Eurimages, što će otvoriti nove mogućnosti za saradnju u oblasti filmske produkcije. 

Ministri su zaključili da je u cilju definisanja plana zajedničkih  aktivnosti važna stalna komunikacija između ministarstava i institucija kulture i dogovorili da uskoro organizujemo susret predstavnika ministarstava i navedenih institucija na kojem će se preciznije definisati prioriteti u našoj daljoj saradnji. 

Ministar Bogdanović je informisao ministra Vukosavljevića o Festivalu narodnih teatara koji će biti održan u junu u Crnogorskom narodnom pozorištu i pozvao Narodno pozorište u Beogradu da bude dio manifestacije koja će predstaviti teatre iz zemalja regiona. 

Sagovornici su posebno važnom ocijenili saradnju koja se ostvaruje u okviru Savjeta ministara kulture Jugoistocne Evtope, i u skladu sa ovogodisnjom temom koja je posvecena saradnji muzeja predlozili da narodni muzeji dvije zemlje kreiraju projekte saradnje. 

Ministar Bogdanovic je pozvao ministra Vukosavljevica u uzvratnu posjetu Crnoj Gori tokom koje bi potpisali novi Sporazum o saradnji u oblasti kulture. 

Nakon sastanka ministri su zajedno obišli Muzej savremene umjetnosti i Hram svetog Save. 

Tokom obilaska Muzeja savremene umjetnosti čije je renoviranje završeno krajem prošle godine, ministar Bogdanović je istakao da će Crnoj Gori posebno biti značajna iskustva Srbije u ovoj oblasti, imajući u vidu da ćemo uskoro početi sa izgradnjom objekta za Muzej savremene umjetnosti Crne Gore. 

2013bogdanovic2

 

Komentari: 4

Strategije

20. 03. 2018 - 21:39

Prvo su strategiju o saradnji izgradili i uz šampanjac i medijsku pompu potpisali tadašnji ministri Voja Brajović i Đaga Mićunović. Sada Bogdanović i Vukosavljević najavljuju izradu nove strategije o saradnji. Znači li to da ona prva nije valjala. Do kada će se ovi cirkusanti igrati sa građanima. Mora se priznati da se naš ministar udubio u eksponat, kao da je istoričar umjetnosti, dok je Dajković to odavno apsolvirao. Zaboraviće se Đaga, pri Bogdanoviću. Evo zadiga pola Ministarstva sa njim u "omrznuti" Beograd da se edukuju. Bolje bi bilo da ih je zamolio za jednu ekipu konzervatora da spašavaju eksponate u Narodni muzej. Evo ih pojedoše crvi i rđa.
MATIJA

21. 03. 2018 - 11:10

bolja je kultura u drzavi bila 90, godina u vrijeme rata! ovo je stravicno! samo potpisuju nesto i na instagram postavljaju! ne rade nista konkretno! a profitiraju nacionalni kulturni profiteri!
Vesko

21. 03. 2018 - 15:48

Dvije srpske zastave iza. Đe je crnogorska?
Oho

21. 03. 2018 - 17:12

A dje Crnoj Gori, muzej moderne umjetnosti? Stalno potpisiju nesto, prvo Micunovic pa sad ovaj Bogdanovic nesto drugo! To sto je Micunovic potpisivao nikoga nije briga, sad nesto drugo novo a sve ukupno nista bitno i znacajno! Protokol i fotografisanje! Stvaranje utiska da se nesto radi!
Novi komentar