Samo ozbiljan investitor partner za EPCG

Premijer Marković: Rebalans budžeta promišljen potez

Premijer Duško Marković izjavio je da je rebalans budžeta promišljen potez te da se ne radi o lošem planiranju.
Objavljeno: 20. 03. 2018 - 20:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Ovo su sve predvidljivi potezi koji idu u pravcu finansijske stabilizacije, makroekononske stabilnosti i stvaranja pretpostavki za održiv ekonomski rast", rekao je Marković u intervjuu za RTCG.

On je kazao da je Crna Gora, u godini finansijske konsolidacije, povećala kreditni rejting kod i kod Mudisa i kod Standard and pursa. To znači da je Vlada dobro planirala, nosila se sa izazovima i postigla odličan rezultat, navodi premijer.

"Crna Gora je prvi put u 2017. zabilježila visoke stope rasta nakon 2008. i ekonomskog buma. Mi smo u prvom kvartalu imali rast od 3,2 odsto, u drugom od 5,1 odsto, u trećem 4,7 odsto. Očekujem u petak rezultate za četvrti kvartal i očekujem da će na godišnjem nivou biti iznad 4 odsto. To je izvarendan rezultat i mi smo na bazi tog rezultata i politike dobili povjerenje i Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke koje je u decembru bilo mnogo manje", ocijenio je predsjednik Vlade.

On je poručio da razumije nestrpljenje građana i želju da imaju bolji životni standard.

"Ali ovo je put koji je jedini mogući i zbog toga želimo da u 2018. obezbijedimo nastavak rasta BDP-a na nivou koji je bio prethodne godine", rekao je Marković.  

Premijer tvrdi da u industrijskoj proizvodnji Crna Gora, u januaru, ima rast od 52 odsto, kao i rast u više privrednih grana.

Samo ozbiljan investitor partner za EPCG

Marković je kazao da za gradnju drugog bloka Termoelektrane i energetske projekte postoje ozbiljna interesovanja kredibilnih evropskih kompanija i investicionih fondova.

"Niko neće ući u vlasničku strukturu Elektroprivrede, kada država povrati većinsko vlasništvo u kompaniji, a da nije investiciono potentan. To znači da ćemo graditi nove hidroelektrane na Morači, Komarnici, drugi blok Termoelektrane, gradićemo nove vjetroelektrane", rekao je Marković, dodajući da je Vlada prošle godine otvorila više od 4 hiljade novih radnih mjesta.  

Premijer je kazao i da je država krenula u naplatu poreskog duga koji je realno moguće naplatiti i da je 2017. naplaćeno oko 24 miliona eura starog poreskog duga.

"To se podudara sa našom najavom da nijedan euro državnog novca ne smije ostati van budžeta i završiti u privatnim džepovima", poručio je Marković. 

 

Komentari: 3

Skaradni medijski monstrum

20. 03. 2018 - 22:55

Premijer Marković se nije, do večeras, pojavio cijelu godinu i po na RTCG. Do tada, Ranko, Lekić, Abazović, Bečić su utrčavali u studio Javnog servisa i kada su slučajno tuda prolazoili. Ne samo oni, nego njihovi bezlični saradnici Vujović, Stanić, Zeković, Koprivica, Rudović i ini. Ekonomski sagovornici su stzranačke analfabete Bojanić, Damjanović i Mijović. Posebna priča su one tri ć... iz NVO. One uređuju i Dnevnik. Danas mićunović kaza da je RTCG na nivou javnih servisa članica EU. A ja smatram, ispod nivoa ondašnje TV Envera Hodže. Tome su pećat dali Kadija, Mićunović i Ćirovićka i stvorili skaradnog medijskog monstruma, sve od para građana CG. Đoko Orlandić
Milijana

20. 03. 2018 - 23:54

Je li i ovo saopštio presvijetlom i velečasnom Mirkoviću
nepromisljen potez

21. 03. 2018 - 09:40

Rebalans je iznudjen potez zbog loseg planiranja i predvidjanja . Svabe recimo idu uvijek " za broj sigurnije" pri planiranju da bi izbjegli iznenadjenja .Na kraju godine sto pretece lako je potrositi . Kod nas vazda faljiva nikad ne ostaje .
Novi komentar