Komentar

ĐURANOVIĆ: Prvi i posljednji krug

Čudo su nezavisne prognoze. Eto, baš kad su ,,majka Rusija“ i DF Milana Kneževića dobrovoljno poćerali u Spuž, navodno da bi pobijedio opozicioni kandidat; tek što su nezavisni hajkači na zmajeve poručili da već živimo u ,,postđukanovićevskoj eri“; taman što su objavili da Vašington i Brisel ultimativno hoće da Milu Đukanoviću vide leđa; kad ono – Milo Đukanović kandidat za predsjednika Crne Gore.
Objavljeno: 21. 03. 2018 - 07:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sad se analitika pretvara u paniku i nekima objava Đukanovićeve kandidature liči kao najava da dolazi posljednji krug pakla. Pa se kriomice postavlja ono najgore pitanje: hoće li, zaboga, biti drugog kruga? Tako se samo bježi od pravog pitanja. Kako je i zašto svekolika opozicija, koja je mjesecima čikala Đukanovića da izađe na istorijski megdan, dočekala predsjedničku  utakmicu bez jedinstvenog opozicionog kandidata, sa čelnicima parlamentarnih opozicionih stranaka koji divane u sjenci? Andrija Mandić, glasnogovornik ,,ruske majke“ u Crnoj Gori, Ranko Krivokapić, po sopstvenom priznanju negdašnji predsjednik Zapadne hemisfere, Miodrag Ćaki Lekić, zamalo predsjednik Crne Gore, mladi i politički ratoborni Aleksa Bečić, pobjednik a ne podjelnik, kao i njegov samoimenovani portparol Dritan Abazović...

Ključni opozicioni akteri sjede na klupi za rezervne igrače. Oni koji su biračima poručivali da su ,,jedina alternativa“, pustili su da njihove alternative igraju najvažniju igru! Možda to neko može da protumači lukavom strategijom. Kao, sačuvali smo se od kompromitacije: ako Bojanić dobije, a Draginja ,,dobro prođe“ – dobili smo svi; ako on ne dobije ili ona ne prođe dobro – izgubili su samo Mladen Bojanić i Draginja Vuksanović.  Gubitnička logika. Kao i glumatanje iznenađenja nakon Đukanovićeve kandidature. Baš su bili zatečeni, kao kad putare iznenadi snijeg u januaru. Vrh DPS-a jeste vagao do kraja.

Možda je i sam Đukanović, jedno vrijeme, sebe uvjeravao u iluziju da je moguće da izbjegne novu, ko zna koju po redu, mukotrpnu kampanju. Ali, kada se vrijeme zgusnulo, a opozicija zamorila u međusobnim trvenjima, bilo je jasno da Đukanović zna što mu je činiti.   Prethodno je sa strankama manjina iz vladajuće koalicije dogovorio da će Bošnjačka stranka i albanske partije iskoristiti princip afirmativne akcije u Podgorici.

Taj manevar omogućava da DPS sa partnerima može da nadoknadi zaostatak od nekoliko hiljada glasova u glavnom gradu.  Zato svečana pres konferencija nije bila tek performans ozvaničenja podrške lideru, već najava da Demokratska partija socijalista ide na pobjedu, ne samo na predsjedničkim, već i na izborima u Podgorici.  Dakle: kao najjači politički igrač na crnogorskoj sceni Đukanović je, kao i mnogo puta ranije - od potpisivanja Beogradskog sporazuma, prihvatanja nepristojne  referendumske ponude 55:45, sve do priznavanja Kosova - morao povlačiti teške poteze i preuzimati najveću odgovornost. Slično je uradio u poneđeljak: svojim plećima je zaklonio brojne slabosti u vlastitoj partiji i prikrio mnoge partijske drugove, koji godinama uglavnom samo brinu o ličnom interesu. Istovremeno, pokazao je, ,,sumnjičavcima“ u svojoj stranci i oponentima iz opozicije, da je spreman da snosi rizike i da može da bije još političkih i državničkih bitaka.

Već se može naslutiti pravac kratke, intenzivne kampanje: Đukanović na predsjedničke izbore izlazi ne samo kao lider DPS-a koji se bori protiv opozicionih kandidata, već prvenstveno kao politička ličnost koja je vodila Crnu Goru ka evroatlantskim integracijama. I to je poruka biračima i kolebljivima: Đukanović treba da i dalje bude garant crnogorskog puta na Zapad. Pomjeriće se i fokus predsjedničke kampanje, nezavisno od namjera isturenih opozicionih kandidata, na pitanje državne budućnosti Crne Gore. Na teren koji savršeno odgovara prvom čovjeku DPS-a. Što neki sa Zapada već primjećuju.  – Predsjednički izbori bi mogli biti presudni da bi se utvrdilo da li Crna Gora ostaje na zapadnom kursu, ka članstvu u Evropskoj uniji ili se vraća u orbitu Rusije –ocijenio je Asošijeted pres na dan kada je najavljena Đukanovićeva kandidatura.

I nije čudno što Đukanović vjeruje u pobjedu u prvom krugu: bez stvarnog dogovora programski raznorodne opozicije, odustajanjem opozicionih čelnika da preuzmu odgovornost, kandidatima opozicije drastično se smanjuju šanse.  Razumljivo je i ono panično opoziciono pitanje o drugom krugu. Samo ga treba pravilnije formulisati: hoće li prvi krug biti i posljednji za neke lidere opozicije, čak i ako direktno nijesu u predsjedničkoj utakmici?

Komentari: 36

Bodin

21. 03. 2018 - 07:21

Odlican tekst... autor na maestralan nacin tvrdi pazar da u nekom od narednih saziva dobije mjesto u parlamentu
Bodine

21. 03. 2018 - 11:10

Tema je jasna ,i analiza , sto o njoj ne raspravljas nego o autoru.Kao da si novinar nedaj Boze, VIJESTI .Crnogorska pizma i paranoja .Dj.V.
Bodin

21. 03. 2018 - 12:11

Kakva analiza, hahahaha... ovo su hvaospjevi
Bel ami

21. 03. 2018 - 16:10

Kada se M.Djukanovic kandidovao, uslugu je indirektno napravio veliko/srpskoj opozicija jer bi oni, jedni- drugima oci izvadila a sve po onoj -jedna predsjednicka fotelja a kandidata puno.
Abu khabir muavija

21. 03. 2018 - 07:37

Sve rečeno je tačno iako je otužno. Ispada da mi i nemamo političku scenu kao sav normalan svijet,već se sve događa u bekstejdžu po podrumima i garderobama i šminkerajima. Na svjetlo scenenajčešće izlaze žrtvovane naivčine.
Marta

21. 03. 2018 - 10:41

A šta je ovdje normalno? Mi nismo normalan svijet i tačka.
KARA RADUSIN

21. 03. 2018 - 14:23

Bravo Abu khabir muavija i tačnije Draško Đ.
Rankovi balvani

21. 03. 2018 - 17:55

Ponovo nista nije shvatio
IVANOVI KORITAŠI

21. 03. 2018 - 19:35

Lokanje mjera trbuhu,obraz mjera đonu,pamet mjera tovaru i patriotizam mjera đžepu.
"Sramota" i arlaukanje

21. 03. 2018 - 08:20

E našto je spala opozicija. Dva glavna njihova protiv kandidata Đukanovićću su "politička kafe kuvarica" i "berzanski kurir". Njihovi "pretpostavljeni lideri" ne smiju ni da privire sa kandidaturom. Ostalo im je samo, da kao i uvije do sada, kada budu pregaženi u prvom krugu, arlauknu "izbori su pokradeni".
Neka čoče,

21. 03. 2018 - 14:00

ovaj tvoj svojevremeno nije bio ni pripravnik.
IV

21. 03. 2018 - 08:23

Ovoj se analizi se nema što ni dodati ni oduzeti. Živa istina.
62551

21. 03. 2018 - 09:07

Ovome je miliji Milo no familija...
Niksicanin

21. 03. 2018 - 09:43

Sasvim realan komentar druga Djuranovica.I ova konstatacija da Milo po ko zna koji put mora da poturi svoja ledja da bi sakrio partijske kolega koje samo misle na svoj novcanik mu je na mjestu.
Podi 21

21. 03. 2018 - 12:18

Odavno ovaj Djuranovic nije drug...a i što bi bio.
Glasač

21. 03. 2018 - 10:21

Tačno. Od tačke do tačke
Brk

21. 03. 2018 - 10:21

Drasko...ajde jedan samo jedan tekst o DPSu koji nije afirmativan za nju.Na prijemjer ja cu ti dati pregrst tema o kojima mozes pisati a da jednom rijecju ne kritikujes opoziciju.Malo istrazi slucaj Limenke,pa malo istrazi Monstatove analize o pragu siromastva,pa malo Mugosu,pa Zarka Pavicevica,Zavalu,pa malo odlazak mladih sa sjevera,nezaposlene visokoskolce,najnizu minimalnu vijenu rada u Evropi koju mi imamo.Ajde jednom i ti vlast da kritikujes
Manjo

21. 03. 2018 - 15:29

To bolje nemoj da ih pitaš. Odmah ih zaboli glava.
Niksicanin

21. 03. 2018 - 10:23

Sta bi sa mojim komentarom Urednice
Mrkvino čedo

21. 03. 2018 - 10:23

Ne sjećam se da je ovoliko kolumnističke pažnje privukla kandidatura Hazbije Kalača na primjer. Ali to je ono što ja pričam, demokratija je nešto čemu mi još dugo dugo treba da se učimo.
Slobodan građanin

21. 03. 2018 - 10:25

Nevjerovatno je koliko su svi (vladajući i opozicioni političari, politički analitičari, novinari, uključujući i urednike portala, "običnii"građani...) opsjednuti i fascinirami ličnošću g.Đukanovića. Ta opsjednutost mene ponekad podsjeća na neka ranija (a,i sadašnje) vremena i neke ldere, za koje se mislilo da su nezamjenjivi i da se bez njih ne može živjeti. Bez svakog se može, ima Crna Gora, kao i bilo koja druga zemlja, puno vrijednih i sposobnih ličnosti, i u vladajućim i u opozicionim redovima, koji mogu stati na čelo države i krenuti naprijed. A, tako će i biti, prije ili kasnije, kao mnogo puta kroz istoriju.
danilo s.

21. 03. 2018 - 13:37

Nadam se da nam ne nudite veljesrpsku "slobodu"? . Naravno, nikome nije potreban vjeciti lider. Ali, sto da se radi, kada je neprijatelj CG - takodje vjeciti - veljesrpski sovinizam i zelja da oburdaju CG. CG mora da ide naprijed na Zapad (EU) - sve drugo je sporedno. A put u Evropu sigurno ne vodi preko Moskve?
Vesko

21. 03. 2018 - 15:41

Danilo, ne možete uvijek Đukanovića braniti "veljesrpstvom". Ima nas crnogoraca i to puno koji nijesmo "veljesrbi" a koji želimo promjene jer se živi loše, jer su jedni isti ljudi 3 decenije na vlast a promjena na bolje nema. Jesmo li i svi mi izdajnici i "veljesrbi" ako želimo promjenu vlasti (za početak predsjednika) i bolji život? Ili da i mi pričamo o veljesrbima i veljeizdajnicima, dps dovijek na vlast dok ne počinemo od lošeg života?
Slobodan građanin

21. 03. 2018 - 18:01

Vesk,slažem se sa Vama.
danilo s.

22. 03. 2018 - 08:32

Vesko, Ne branim Djukanovica - no CG. Necete mi reci da bi ova jado-opozicija spasila CG? Promjene su u redu i neophofne, Ali, se to radi postepeno. Da smo imali jacu gradjansku opoziciju lojalnu CG - mogli su u koaliciji sa DPS-om da postepeno vrse potrebne pomjene dok se ne stvori - uz pomoc EU - jaka pravna i ekonomski odrziva drzava. Dati drzavu u ruke njeniom neprijateljima - samo zato sto "mrzimo Mila" - je ne samo poraz drzave , vec i zdravog razuma.
Vojo

18. 04. 2018 - 12:36

Apsolutno tacno!
Slobodan građanin

21. 03. 2018 - 15:50

Ako analizirate istoriju, tamo gdje je (pre)dugo vladao jedan čovjek, ma koliko dobar i sposoban bio, tamo se kasnije stvari nijesu dobro razvijale. Odgovoran lider treba da forsira svoje saradnike, da postanu lideri, a ne da gaji poltrone.
Mrbeen

02. 04. 2018 - 14:12

Da je vise ovakvog razmisljanja...odavno bi bili Slobodni Gradjani. Slazem se sa Vama.
Sava

21. 03. 2018 - 12:55

Bice vodja zadovoljan tekstom.
Daaa,

21. 03. 2018 - 14:07

vratiće vođa, evo Darko Pajović ambasador u Kini. Nije rečeno da neće i ovaj jednog dana. Ako mu rečeš da navija za Mila, nos bi ti okinuo.
Liberal NK

21. 03. 2018 - 14:36

Milo baca u nesvijest ljude al pijanstvo neko prećerano.
Trollovi proruski

22. 03. 2018 - 03:46

Sto ce ti lazno predstavljanje cetnicicu ? Ajde za uglednim parlamentarcima i ostavite LSCG na miru, nesoji jedni. Sluzite se fintama ruskih podmuklih trolova
joko

21. 03. 2018 - 16:13

Dje cete ako vam Milo izgubi
Izbor ima srbadija, ne mi

21. 03. 2018 - 17:57

Mi imamo jednu drzavu. Vinimate jos tri koje su vam blize od ove. E pa da bar ocete otic iz mrzne vam CG
gost

11. 04. 2018 - 10:38

Koji to vi? Ko smo mi? da li vi to smatrate da ste zavrsili posao i da je otimacina uspjela? Tvrd je orah vocka cudnovata! Crna Gora-evropski Suncem obasjani Krst!
Slobodasn Gluščević

16. 04. 2018 - 19:28

Opozicija nije ni smjela ''izaći na megdan'' Milu, pa su poturili Bojanica i Draginju, a kolikko su se uzdali u njih, ili bolje reći koliko su ih cijenili pokazali su rezultati. Nek je vječna Crna Gora
Novi komentar