Četvrti put bačen suzavac

Privedeni poslanici, u Skupštinu stigao ambasador SAD

Četvoro poslanika Samoopredjeljenja privedeno je u policiju, a ostali su izbačeni iz Skupštine Kosova, nakon što su tri puta bacanjem suzavca spriječili nastavak sjednice Skupštine na kojoj treba da bude usvojen Sporazum o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore.
Objavljeno: 21. 03. 2018 - 13:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zbog bacanja suzavca privedeni su poslanici Saljih Ziba, Đeljalj Svećlja, Fitore Pacoli i Drita Millaku, a Tužilaštvo je za lokalne medije potvrdilo da je izdalo nalog za njihovo hapšenje.

Međutim, odmah po nastavku sjednice i četvrti put je bačen suzavac i sjednica opet prekinuta.

Nakon četvrtog prekida u Skupštinu je stigao i medijima se obratio ambasador Sjedinjenih američkih država na Kosovu Greg Delavi.

On je kazao da je veoma razočaran cijelom situacijom.

''Moram da kažem da sam razočaran što jedna partija koristi nasilje kako bi spriječila demokratiju na Kosovu. Nadam se da će se polsanici što prije vratiti u skupštinsku salu i glasati za Sporazum, a takođe bih pozvao poslanike Srpske liste da dođu u Skupštinu i glasaju za Sporazum jer je jasno i očigledno da on ide i u njihovu korist''- kazao je Delavi. 

Predsjednik Skupštine Kadri Veselji proglasio je nakon nakon trećeg suzavca dao treću pauzu do 16.30 i pozvao sve da napuste salu. U dimu suzavca su međutim ostali poslanici Samoopredjeljenja.

Nakon toga, intervenisalo je obezbjeđenje i policija Skupštine i iz sale su izbačeni poslanici Samoopredjeljenja koji su aktivirali i suzavac. Kako su pojedini poslanici ovog pokreta uzvikivali, poslanike hapse po naredbi Kadri Veseljija.

Aljbuljena Hadžiu iz Samoopredjeljenja je rekla novinarima da je jedan od policijaca njima rekao kako postoji naredba da napuste salu zbog aktiviranja suzavca. Kako je dodala, njima je uručena odluka predsjedništva Kosova, a ne naredba tužioca ili policije.

Ganimete Musljiu iz Demokratske partije Kosova (DPK) je za kosovske medije kazala i da su poslanicima ukradene kartice za glasanje, te najavila da će slučaj prijaviti policiji, a poslanici koji podržavaju demarkaciju poručili su da neće odustati od ratifikacije Sporazuma danas.

Poslanici Samoopredjeljenja Dželal Svekla i Fitore Pacoli su bacili prvi put suzavac nešto prije 12 sati i sjednica je prekinuta dok se sala ne raščisti od dima.

Određena je pauza nakon koje su se poslanici vratili u salu. Nakon pauze, iz redova Samoopredjeljenja ponovo su bačeni suzavci i sjednica je opet, danas drugi put prekinuta.

Isto se desilo i treći put.

Predsjednik Skupštine Kadri Veselji je nakon sastanka skupštinskog predsjedništva, koje je zasijedalo tokom druge pauze, kazao da je odlučeno da se petoro poslanika udalje sa ove sjednice. On nije rekao ko je udaljen, mada pretpostavlja da se radi o poslanicima Samoopredjeljenja koji su aktivirali suzavac.

Veselji je takođe rekao da su dva poslanika Ramiz Keljmendi i Fljora Brovina u teškom zdravstvenom stanju zbog suzavca.

Poručio je da će Skupština za demarkaciju danas glasati i da je volja poslanika da se "ide do kraja".

Premijer Ramuš Haradinaj je prije nastavka sjednice, međutim, rekao da ne zna kako će sjednica dalje da se odvija i nije mogao da potvrdi da li će poslanici Brovina i Keljmendi, koji trebaju da glasaju 'za' Sporazum, prisustvovati nastavku.

Komentari: 4

Šizenje ludenje

21. 03. 2018 - 13:57

Cirkus
Guest_0325

21. 03. 2018 - 14:40

O KAKE CG IMA KOMSIJE
R

21. 03. 2018 - 14:53

Ova sjednica se može održat jedino ako im podijele gasmaske u suprotnom nema ratifikacije.
Freeman

23. 03. 2018 - 12:57

Mora mezimče da sluša !.
Novi komentar