Saopštio na premijerkom satu

Marković: Dobra vijest, Srbija će finansirati autoput do Crne Gore

Srbija bi uskoro trebalo da potpiše ugovor sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC) o finansiranju ukupne dužine autoputa kroz tu državu do granice sa Crnom Gorom, odnosno Boljara, saopštio je premijer Duško Marković.
Objavljeno: 21. 03. 2018 - 14:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Ne samo što smo stvorili uslove i atmosferu za to, nego smo i izgradili sposobnu zemlju da nosimo tako važne i teške istorijske projekte”, rekao je Marković u Skupštini tokom Premijerskog sata.

On je odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Branimira Gvozdenovića, kazao da je već u pripremi izvođački ugovor autoputa do Požege.

“Sjutra ću se sastati sa predsjednikom kompanije CRBC i sa njegovim timom, kao i sa rukovodstvom Exim banke na prepourku njihovog premijera”, dodao je Marković.

On je saopštio da vjeruje da će građani u kratkom roku imati autoput koji će povezivati ne samo Crnu Goru unutar, nego i Crnu Goru sa Srbijom i jugoistočnom Evropom.

“To je dobra vijest”, poručio je Marković.

On je podsjetio da je, kada je Vlada pokrećala priču o autoputu, to uglavnom bio razlog za oponiranje tadašnje odluke i različite vrste njene kompromitacije.

“Sjećate se kakva je bila kvalifikacija da je to 'put iz nigdje u niđe'. To je naša politička konkurencija govorila. Danas imamo situaciju da nas u realizaciji tog projekta ne podstiče samo Evropska unija (EU) nego i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je bio najkritičniji prema tom projektu, pa i Svjetska banka (SB)”, rekao je Marković.

Te institucije, kako je naveo, danas od autoputa vide velike benefite, ne samo kada je u pitanju infrastruktura, nego i cijela ekonomija.

Gradnja prioritetne dionice autoputa Bar - Boljare, Smokovac – Uvač – Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja 2015. godine, od kada kreće rok od četiri godine za završetak radova.

Prioritetna dionica će imati 20 mostova, a Moračica od 960 metara je najduži.

Izgradnja autoputa koštaće državu 809 miliona EUR. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona USD na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

 

Komentari: 6

Mирослав Ђукић

21. 03. 2018 - 15:11

Испада, по премијеру, ништа без Србије?
Wilkins

21. 03. 2018 - 21:34

I treba da ga finansira KUME MIKI, mi smo joj izlaz u normalan Svijet.
Mирослав Ђукић

21. 03. 2018 - 15:11

Испада, по премијеру, ништа без Србије?
srijanac

21. 03. 2018 - 17:29

bogomi po vašem premijeru ispade, ka i vazda, da nama srbijancima nema ništa bez vas crnogocaca, hvala vam.
Zaro

22. 03. 2018 - 08:24

Znaci, u maju iduce godine zavrsetak prve dionice? Je li tako?
Laki

22. 03. 2018 - 10:14

Znači iduće godine do Mateševa,pa onda još 4 godine do granice,pa onda čekamo nepoznati broj godina, da oni od granice naprave autoput?E vala ste ovo smislili ka mister Bin.....Opet od SR da zavisimo....Pa što se borismo za odvajanje...
Novi komentar