Potpisan Plan bilateralne saradnje sa Norveškom

Predstavnici ministarstava odbrane Crne Gore i Norveške potpisali su Plan bilateralne saradnje za ovu godinu koji će, kako je saopšteno, predstavljati osnovu za realizaciju zajedničkih aktivnosti i dati dodatan podstrek daljem unaprjeđenju bilateralne saradnje u oblasti odbrane.
Objavljeno: 21. 03. 2018 - 15:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno iz Ministarstva, generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivica Ivanović, sastao se danas sa izaslanikom odbrane Kraljevine Norveške, pukovnikom Toreom Andersonom i menadžerom za projekte u norveškom Ministarstvu odbrane, Bardom Knudsenom.

Ivanović se, kako se navodi, zahvalio na višegodišnjoj podršci Norveške reformi crnogorskog sistema odbrane, kroz uspješnu realizaciju projekata koji su doprinijeli kako razvoju i jačanju odbrambenih kapaciteta, tako i unaprjeđivanju znanja i vještina zaposlenih u Ministarstvu i Vojsci Crne Gore (VCG). 

„Imajući u vidu obostranu posvećenost jačanju savezničkih odnosa, na sastanku su definisani modaliteti buduće saradnje, sa fokusom na projekte koji se tiču doprinosa jačanju pravnog okvira integriteta u javnoj upravi, izgradnje međunarodne medicinske jedinice i unaprjeđivanja znanja engleskog jezika za zaposlene u sektoru odbrane“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Ivanović istakao uvjerenje da će Crna Gora i Norveška nastaviti uspješnu saradnju kako na bilateralnom nivou, tako i kroz multilateralne projekte. 

On je upoznao sagovornike sa prioritetima Ministarstva i aktuelnim planovima integracije VCG u NATO, i istakao da će Crna Gora ostati posvećena konstantnim ulaganjima u procese modernizacije opreme i edukacije zaposlenih u Ministarstvu i Vojsci.

„Ovom prilikom potpisan je Plan bilateralne saradnje za tekuću godinu, koji će predstavljati osnovu za realizaciju zajedničkih aktivnosti tokom 2018. i dati dodatan podstrijek daljem unapređenju bilateralne saradnje u oblasti odbrane“, kaže se u saopštenju.

Anderson je, kako se navodi, iskazao spremnost Norveške za kontinuiranu podršku projektima, koji doprinose efikasnosti nacionalnog sistema odbrane i jačanju regionalnog bezbjednosnog okvira.

Komentari: 1

Мирослав Ђукић

23. 03. 2018 - 10:03

Нас и Норвежана - 5 милиона!
Novi komentar