MOJ UGAO: Povodom kandidature M. Đukanovića

Biti ili ne biti uz Đukanovića

Pisao sam u Pobjedi pod ovim naslovom krajem 2005. ili početkom 2006. godine, ali povodom referenduma za obnovu crnogorske državnosti.
Objavljeno: 22. 03. 2018 - 09:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sada pišem povodom njegove, ipak, očekivane kandidature za predsjednika Crne Gore, ali ,,pod teretom“ rebus sic stantibus (izmijenjene okolnosti), koje su se u međuvremenu desile više u pozitivnom smislu i manje u negativnom smislu.

I ono što mi prvo ,,pada u oči“ je antikampanja ostalih pretendenata ,,na prijesto“; vrlo naglašena kampanja na Đukanovića kao kandidata, a trebalo bi – da je sreće – da njihova kampanja bude naglašena ka njihovim političkim, ekonomskim, kulturnim, umjetničkim, naučnim premisama i planovima. Ali, posmatrajući sveukupno političko liderstvo u našoj državi, ubjeđenja sam da smo u tom smislu poprilično siromašni, što najbolje svjedoče sadašnje kandidature za predsjednika, uz vrlo neugodnu činjenicu za opoziciju – da je ona, takođe, poprilično razjedinjena.

Sve ovo, liše Đukanovića, koji je bez konkurencije i u svojoj partiji i u cijeloj Crnoj Gori. Ovo je, nadam se, notorna činjenica. Čak, mislim da je Đukanović vođa u klasičnom smislu te riječi, bez obzira na pojedine anomalije u društvu i državi, pri čemu treba istaći da pojam lidera i pojam vođe nijesu sinonimi. Lideri se stvaraju, vođe se rađaju – latinska je sentenca i tu nema diskusije.

Šekspirovska ,,dilema“ iz naslova za autora ovih redova nije nikakva dilema, a vjerujem da tako misle i njegove vatrene pristalice i oni koji ga ,,ne gotive“, i ovo je, nadam se, notorna činjenica, izuzimajući izuzetke koji ga nipodaštavaju sa krajnje neobjektivnim argumentima. Bez namjere da se ovdje govori o njegovim osobinama kao, moglo bi se reći, jedinog državnika kojeg Crna Gora ima, razumije se da se mora pisati in media res. Naime, ovo šekspirovsko ,,biti ili ne biti“ može se porediti Markovim ,,čojstvom i junaštvom“, a što je notorno da u svakoj borbi treba ,,braniti drugoga od sebe“, a bogme i ,,braniti sebe od drugoga“. Citirane genijalnosti rečenih genijalaca vraćaju nas u našu neveselu političku stvarnost, pa se moja malenkost, gledajući sve to ,,s Koma plava“, naravno, sa aspekta pravne nauke, usudio, po ko zna koji put, da ,,prosipa znanje“, zato što sam izgradio sopstveni pravno-politički stav da treba biti uz Đukanovića bez lične koristi, već isključivo za dalji razvoj crnogorske države.

I uprkos nekim njegovim potezima, koji su, doduše, bili iznuđeni u šahovskom smislu riječi, kad sve okolnosti nalažu da se odigra jedini mogući potez (na primjer svojevremeno potpisivanje Beogradskog sporazuma), onda se on mora i odigrati – jer u protivnom gubite partiju.

I da poentiram: u svijetlu pomenutih anomalija u društvu i državi (o kojima sam takođe pisao) mnogi meni bliski znali su da me upitaju – a zašto nikada ne pišeš ništa protiv premijera, misleći na Đukanovića? Umjesto odgovora, sjetim se starih vremena kada su novinari pitali Miroslava Krležu (bez ikakvih pretenzija za upoređivanje), koji nikada nije kritikovao Tita zbog raznih nedaća u tadašnjoj državi, on im je kratko odgovorio: ,,Zato što sam ga mnogo cijenio kao državnika“. 

Komentari: 17

Mihailo,Bgd

22. 03. 2018 - 09:55

NARAVNO, objektivan i pošten stav slobodno- mislećeg intelektualca i paravnika. Patriote i Crnogorca koji nije spreman da mu dnevni interes bakalina bude važniji i preči od interesa CG. Đukanović je dostojan potomak crnogorskih gospodara i državnik koji ima viziju razvoja savremene CG. Sve one koji se uz njega šlepuju da bi nešto ušićarili vrijeme polako odbacuje. Za ljudsku pljevu dovoljan je i lagani povjetarac.Đukanovića mogu da mrze plaćeni protivnici CG, ali intimno u ilegali, i oni ga poštuju i cijene.
pozdrav Profesoru

22. 03. 2018 - 10:20

Vazda je bilo i bice ko zna,zna.I na Duklo,i na Brsno i u Beogradu i u Njujorku.Posebno mi se dopada ono bez licne koristi...
Niksa

22. 03. 2018 - 10:22

A sto je pomenuti gospodin radio svojim politickim konkurentima sve ove godine.Cini cuda cekaj cuda.
CRNOGORSKI 007

22. 03. 2018 - 19:51

A STA JE MAJSTORE TO RADIO KAKO KAZES TIM VANIM SVOJIM KONKURENTIMA,AJDE NABROJ MI,NE SJECAM SE.JELI ON ISAO PO SVIJETU I TRAZIO DA SE NE INVESTIRA U CG DOK SU ONI OPOZICIJA,JELI ON OSUDJIVAO I CINKARIO OPOZICIJU DA PRODAJE ORUZJE ISILU,JELI ON NIJE HTEO DA USTAJE NA HIMNU,JELI ON MASE SA TUDJIM ZASTAVAMA PO CG,JELI ON JURISA NA SKUPSTINU,JESU LI NJEGA RUSI PLATILI DA POBIJU OPOZICIJU,AJDE MOLIM TE NABROJ MI TI.
Sara

23. 03. 2018 - 01:42

Bravo za komentar!!!
Baco uvjek svoj

22. 03. 2018 - 12:05

Baca nije nikada interesovala licna korist,cak kada je i bez para i igra tikete od 50 centi.Baco je prije svega covjek sa Dukla ,komsija jer se duklo granici sa Rastocima pa veli da bude tu pri ruci.Baco nije materijalista ali se nnebi bunio da mu se nesto baci.Na kraju volio bi da se Baco raspise i pocne da pise u nastavcima o ovoj insprativnoj temi.
jeste svoj

22. 03. 2018 - 12:37

i primusov he he he
JG

22. 03. 2018 - 12:45

Svaka ti čast profesore Mitriću.
Zoran beograd

22. 03. 2018 - 14:48

Šta reci na komentar blagote mitrica kao da sam ja to rekao.
boki

22. 03. 2018 - 15:05

Pa vidi se da ste tu negdje iste pameti.
Laki

22. 03. 2018 - 18:01

Milo je vođa evropskog ranga. Svako upoređenje je pristrasno i po malo čudno. Sjetih se one čuvene Blekijeve rečenice: "Zdravo Džajo doktore,zdravo Moco majstore i stali trkači" . Zamislite molim vas da neko izabere Bojanića za presjednika Crne Gore.
CRNOGORSKI 007

22. 03. 2018 - 19:53

MA NIJEDAN IZ OPOZICIJE MU NIJE NI ONO ISPOD NOKTIJU.MILO GOSPODIN.
Vanja Vulic

22. 03. 2018 - 21:42

Gospodine Mitricu, Vi ste ziva LEGENDA,e zbog takvih kao Vi,gos.,Djukanovic,uz to sto on neosporno jeste.ovakvo priznanje znaci i nama koji ga podrzavamo toliko godine kako Vi rekoste bez ikakvog interesa.Vec zbog njegovih zasluga prema CG,malo li je?,HVALA!.
PWS

22. 03. 2018 - 22:30

Da li vas zabrinjava fakat da od 90ih do danas nije u CG iznikao jedan politicar (lise Slavka) koji reprezentuje slobodnu, gradjansku, demokracku CG? Djukanovic je, priznat cete, iznikao u vrlo sumnjivom miljeu, antibirokracka revolverolucija, bio visok anicnik tokom udruzenog zlocinackog projekta Velika Srbija...Zapitate li se kakva je to zemlja koja ne moze izrasti nekog boljeg za novi vijek. Samo materijal za duboko razmisljanje o buducnosti drzave CG, nisra licno...
Darko

23. 03. 2018 - 01:21

Dal je moguće da za 30 godina Crna Gora nije iznjedrila neke nove lidere i vođe? Ako mora jedna partija da bude na vlasti zar mora i jedan vođa? Zar smo toliko mali idolopoklonici da gledamo figuru a ne cio sistem na čijem je čelu koji je bez vizije, truo i ogrezao u korupciji?
CRNOGORSKI 007

23. 03. 2018 - 21:58

JESTE IZNEDRILA , KAKO DA NIJE,MANDICA,KNEZEVICA,MEDOJEVICA,ONI SU DOVOLJNI ZA SVA VRIJEMENA.
Мирослав Ђукић

23. 03. 2018 - 13:16

Поздрав за мог драгог професора!
Novi komentar