Dragulji istorije

Kaper još 1875. primijetio posrbljavanje Crnogoraca

Na dan, 21. marta 1821. godine rođen je Sigfrid Kaper (Siegfried Kapper), austrijski ljekar i pisac, jevrejskog porijekla.
Objavljeno: 22. 03. 2018 - 10:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

CID iz Podgorice je 1999. objavio knjigu "Sigfrid Kaper: O Crnoj Gori" na osnovu tekstova koje je Kaper 1875. godine objavljivao o Crnoj Gori. O Kaperu priređivač knjige Tomislav Bekić, između ostaloga, piše:

"Za Sigfrida Kapera, koji se rodio 1821. godine u Smihovu kraj Praga u jevrejskoj porodici, od presudnog značaja za njegovo bavljenje srpskim i južnoslovenskim stvarima, posebno srpskom narodnom poezijom, po svoj prilici je bio njegov dolazak u Beč 1841. godine. Naime, poslije završene gimnazije u Pragu 1836. godine, počeo je isprva da studira filozofiju na tamošnjem univerzitetu, da bi se onda opredijelio za studije medicine u Beču, gdje će se ubrzo naći u krugu ljudi oko Vuka Karadžića, koji je, sva je prilika, na njega ostavio silan utisak i na određen način njegove već ranije ispoljene književne ambicije usmjerio u pravcu interesovanja za srpske narodne pjesme i srpsko kulturno stvaralaštvo uopšte. Nema sumnje da je, zalazeći u kuću Vuka Karadžića, već u Beču srazmjerno dobro savladao srpski jezik, što će mu ubrzo biti od velike koristi ne samo u radu na prevođenju srpskih narodnih pjesama nego i prilikom putovanja i boravka po našim krajevima. Jer, neposredno po završetku studija medicine 1847. godine, Kaper je spremno prihvatio da kao ljekar ode u Karlovac na hrvatsko-ugarskoj granici, budući da mu je to pružalo mogućnost "da u neposrednom dodiru sa ljudima i podnebljem produbi i proširi svoje studije i istraživanja o Južnim Slovenima kojima se već godinama bio posvetio. . .  Iako se Kaper potom, putujući po drugim evropskim zemljama, prije svega po Italiji, gdje je i umro u Pizi 1879. godine, posvećuje drugim temama, on je, sudeći po onome što do sada o njemu znamo, do kraja života ostao zainteresovan za naše podneblje, pa je još pred kraj života proputovao Crnu Goru. Na osnovu podataka koji nam za sada stoje na raspolaganju znamo da je Sigfrid Kaper pred kraj svoga života, dakle kada je već bio proputovao veći deo kužnoslovenskih zemalja, zaista neposredno upoznao Crnu Goru i da ju je, po svoj prilici, dva puta obilazio. . .  Sva je prilika da je prva saznanja o Crnoj Gori stekao u kući Vuka Karadžića." (str 186 i 188)

Dobro upućeni Kaper u knjizi je i ovo pisao: 

"Jer svijest da sa granicama oko Lovćena i Koma nikako nije utvrđena i granica njihove otadžbine, odnosno svijest o organskoj pripadnosti pomenutom velikom narodnom plemenu, toliko je duboko usađena u Crnogorce, toliko kod njih živa i izvjesna da bi bilo sasvim pogrešno ako bismo je posmatrali samo kao puku igru genealogizirajući teorije i ako bismo joj osporavali svako praktično značenje. Ta svijest im je, štaviše u tolikoj mjeri svojstvena da joj se naprosto mora pripisati značenje ideje vodilje sa kojom svako, i prijatelj i neprijatelj, mora da računa. Ne može se, naravno, osporavati da je ta svijest - u našem modernom smislu: nacionalna svijest - tek u posljednjim decenijama poprimila ovo svoje današnje značenje. To je rezultat neprestanih težnji cijelog niza ljudi, rođenih Crnogoraca kao i doseljenih, koji su oživljavanje i jačanje te svijesti načinili svojim zadatkom u interesu kulturnih i političkih ciljeva: vladike Petra I i nekih od njegovih sekretara, a među njima posebno pjesnika Simeona Milutinovića; vladike Petra II, najsjajnijeg pjesnika na ovom srpskom Parnasu..." (str 43 i 44)

Kao što sam mnogo puta pisao i Kaper 1875. potvrđuje da je šira nacionalna svijest kod Crnogoraca "rezultat neprestanih težnji cijelog niza ljudi. . . a među njima posebno Simeona Milutinovića."

Pronicljivi Kaper je primjetio ulogu Sime Sarajlije u posrbljavanju Crnogoraca.

Pisao sam da je u 19. vijeku običan narod termin Srbin razumio kao religijski termin, a da je elita (od druge četvrtine 19. vijeka) ubjeđivala običan narod (i živom riječju i preko institucija), da su Crnogorci što se nacionalnosti tiče - Srbi. Pokazivao sam śedočenje Sime Matavulja da je "Srpstvo značilo samo pravoslavlje", pokazao sam i śedočenje Čeha Holečeka koji je zabilježio - "Pitaš li ga za vjeru, odgovoriće Crnogorac da je "Srbin", pitaš li ga za narodnost, reći će da je Crnogorac."

Ovo isto potvrđuje i Sigfrid Kaper, vrlo lijepo formuliše:

"U svim vremenima su se Crnogorci istovremeno nazivali i ‘Srbima’; naravno, prvobitno u religijskom značenju tog imena, pod kojim su se, za razliku od katoličkih i kasnije i muslimanskih južnih Slovena, podrazumijevali pravoslavni pripadnici istočne crkve, iz čega se onda tokom daljeg razvoja lako dalo izvesti nacionalno značenje.” (str 44) 

I Kaper isto kao Matavulj i Holeček. Kaper je poznavao Vuka Karadžića, čitao njegova djela, ali ovo, da je Srbin isprva bio religijski termin nije mogao pročitati kod Karadžića, jer je Vuk pišući o Crnogorcima napisao da su srpske narodnosti. Zato se ne može ništa drugo zaključiti nego da je o vjerskom značenju odrednice Srbin, saznao u Crnoj Gori.

I još daje riječi nekog pisca Lance koji je živio u Boki, srpska nacionalna priča još nije bila jaka:

"Čak je četrdesetih godina Lanca, koji je više godina živio u Boki, Crnogorce predstavio kao neku mješavinu Albanaca i Morklaka - što se otprilike poklapa sa istraživanjima jednog Siprijana Robera..."

Ovo što je Lanca napisao prije nekih 170 godina, potvrdila je savremena populaciona genetika (a potvrđuju i druge nauke), Crnogorci su većinom potomci starośedioca. 

Pročitajte sa faksimilâ. 

str-43

str-44

str-45

Komentari: 17

Guest_13240

22. 03. 2018 - 11:01

Kakav vam JE ovo TEKST , totalno nista nije potvrdio nego na protiv ! Problem CRNOGORACA JE u tome sto cim odu nedje dje su SRBIJANCI oni pocne da SE izjasnjava ju kao SRBIJANCI !!!! Evo u Londonu , puno crnogoraca ozenjenim I crnogorka a izjasnjavaju SE kao srbi I djecu vode da I'm igraju srbijanskog kolo!!! OVO JE Istina da su to IZDAJNICI I prevrtulje SVOJE vrste !!! GRESKA CG JE sto u Britaniji na primjer nema NIJEDAN objekat I kancelarija niti bilo sto gdje bi SE CG dijaspora mogla okupiti A KAMOLI CRKVA!!! Ali Crnogorke neke udate za muzeve IZ republike srpske su NAJACE SRPKINJE PO Londonu , torte PO crkvama srbijanskih , kola SE igraju moravska a pljuje SE CG , kupuju SE stanovi PO spaniji od pokradenih socijala I jos drugih stvari a CG SE socno pljuje!!! A CISTE PO Londonu Ali kao stignu u CG SVE markirano, sakriti KOJA SI bijeda KADA cistis PO Londonu , a ISTO TAKO IH muzevi IZ sumske bembrece. Svaki mjesec PO jednom ali cute , dje ce sad pobjec, NAJVECA novo rodjena srbijan
Vasojevic

22. 03. 2018 - 11:58

Ne postoje Srbijanci kao nacionalnost??? Nijedan popis odkad postoji Srbija nije poznavao odrednicu Srbijanac.Ne znam gdje ti zivis pa ne znas ovu notornu cinjenicu
@

22. 03. 2018 - 13:18

pa sto si ti osim SRBIJANAC.Kakav si ti covjek kad te je sramota da budes SRBIJANAC.E vasojevicu ne valja ti to.
Tara

22. 03. 2018 - 16:13

Sve je istina sto si napisao..kad se rodi izrod.. Srbijanci su poseban narod..lazljiv ..strasno lazu..a puno ih ima nepismenih. To je jedini narod u nekadasnjoj YU koji govori ekavski i igra "zikino kolo"slicno turskom..valjda sto su bili pod turcima..pa su sve njihovo prihvatili.. Ja sam srecna sto ovom narodu ne pripadam.. pravi Crnogorci/crnogorke su najljepsi i najbolji narod na svijetu..
Dzo

23. 03. 2018 - 10:18

OMG !!!
Dujo

22. 03. 2018 - 17:42

Sumnjam da je ovo istina za narodna kola itd. Mada i ako jeste ništa čudno, bitno da se čuva srpska tradicija a da li je kolo crnogorsko, ličko, vojvođansko ili šumadisko manje je važno kad si u tuđini. Što se tiče crkve stvar bi trebala da je odavno jasna. Postoji samo jedna kanonski priznata vjekovna pravoslavna crkva u CG a to je SPC i samo ona postoji širom svijeta. Nekanonske crkve u svijetu se mogu registrovati i eventualno graditi bogomolje ali kao nvo ili sekta. O pljuvanju našeg naroda po CG nema govora već se pljuju crnogorski izrodi i petokolonaši kao što ste vi.
Guest_3299

23. 03. 2018 - 01:32

Oro crnogorsko nikada nije niti ti ce IKADA BITI srpsko kolo!! Drzis se morave I tvoje ljigave srbije a crnogorce ostavi na miru!! A SVE IZDAJNIKE crnogorske cemo jednog dana pobrojati u knjizi u dijaspori da IH NI Tara NI Moraca , NI Zeta NI Lim nece moci oprati!!! Izdajnici svega Crnogorskog !!! Posrbice!!!
@Guest_13240

22. 03. 2018 - 17:49

Prijatelju , a tek da ih vidis kako "nasi" po Americi bljuju po Crnoj Gori, Crnogorcima, pa to je nevjerovatno! Covjek, da ih ne zna i da ne zna situaciju, bi pomislio da su Crnogorci Srbima napravili genocid najmanje tri puta, da su im crkvu oteli i da im ne priznaju pravo da se zovu kako Bog zapovijeda! Ja ih u lice zovem kad se god sretem sa njima "Dje ste braco Srbijanci!". LUDE od toga.
Vesko

22. 03. 2018 - 20:43

Crnogorci bljuju po novopečenim montenegrinima jer ih smatraju izrodima, rasrbljenima a ako si poistovjetio trodecenijsku kriminalnu odnarođenu vlast sa državom Crnom Gorom onda da, pljuju po CG.
Guest_77193

23. 03. 2018 - 01:36

Vesko SVE posrbice su IZDAJICE CRNE Gore !!! Je SI li ti IZDAJICA CG??? POGLEDAJTE SE u ogledalo!!! A Pitaj ove IZ Kragujevca I Banjaluke sto misle o tebi??? Gore nego o bilo kojim " montenegrinima"!!!! Najgore Je majku rodjenu izdat, to SRBIJANCI ne rade a VI Crnogorski IZRODI , VI ste IZRODI koje ti SRBIJANCI u stvari PREZIRU a koriste vas do boli!!!
Vasojevic

22. 03. 2018 - 12:17

Njegos je znao da napravi razliku citat " "Mi smo Srbi narod najnesrecniji, svaki Srbin koji se prevjeri, prosto vjeru sto zagrli drugu, no mu prosto nebilo pred bogom sto ocrni obraz pred svijetom te se zvati Srbinom nehoce. Ovo ti je Srbe iskobilo, robovima tudjim ucinili. Njegos - scepan mali Dakle, Njegoos pravi razliku izmedju vjere i narodnosti.Pprosto mu bilo sto je prigrlio tudju vjeru, nego mu nebilo prosto pred Bogom sto se Srbinom zvati ne honehoce
mijo

22. 03. 2018 - 12:20

stidili se ko ove price. Vi niste normalni, sto bi sve zbog interesa uradili
Zoran beograd

22. 03. 2018 - 14:37

Slavna istorija koje se treba secati.
Lord

22. 03. 2018 - 20:33

Tacno, Srbi su svoj nacionalni projekat poceli dok smo mi ginuli hrabro i spektakularno naivno za oslobadjanje Slovena, cijih gena imamo u tragovima. Biseri jednog naroda :)) Grijesi u jednom, prije osvajanja Nemanjica nije bilo pomena o srpstvu u Crnoj Gori. Dvije zemlje, dva naroda, ovaj nas sa malo zanimljivijom geneoligijom i etnogenezom :) nikakvih dilema ni nedoumica...
dnk

23. 03. 2018 - 07:38

Zasto se ne uradi dnk analiza starosjediocima u cg, srb, hr, bih, alb, (ako vec nije). Ali postena. Dosta bi Srba iz CG izgubilo identitet.
45080

24. 03. 2018 - 12:58

И наши неуки потури су били Турци а да то нису,јер језик не знају турски.И наши неуки Мк су усљед буг пропаганде себе звали Бугарима ад а буг језик не знају,исто латини нашег језика а да латински не знају...што би се Цгци одвајали од ових по примитивизму,па да тОчно разликују термине шта је вјерска а шта нац.припадност? Па до скоро смо имали,до 1993.по народности Муслимане,зар не? Да би преко ноћи постали Бошњаци макар живјели у Бару... неки... Дакле то што су се термини избистрили то није посрбљавање но напредак, Цгци нису Срби вјером јер Србин није вјерска припадност но су православци. По нацији су Срби а по ужој племенско народној историји Цгци. Све друго је извртање чињеница. Уосталом Сава и Василије средином 18.в. пишу Дубр,.католицима као Срби Србима,а Балевић исто тада да су Цгци народности славеносрбске а вјере православне,не србске..како прости свијет дефинише стварност,исто како и вјерују у вјештице,здухаче,виле и вукодлаке..неуки нису мјерило истине но заблуда.
Danilovgradjanin

25. 03. 2018 - 19:38

U vrijeme pohare Ausrtougarske je ovo pisano od strane istih. Zivio Njegoš!
Novi komentar