Reagovanje MCP-SPC

Mitropolija ne priznaje sveštenike koji su hirotonisali Dedeića

Mitropolija Crnogorsko-Primorske je reagovala na tekst kolumniste Portala Analitika Miroslava Ćosovića ”SPC priznaje svještenike koji su 1998. hirotonisali mitropolita CPC Mihaila”. Njihovo reagovanje Portal Analitika prenosi integralno:
Objavljeno: 22. 03. 2018 - 15:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Povodom nedavno objavljenih navoda na portalu ”Analitika” (15. mart 2018.g.) da Srpska Pravoslavna Crkva, Mitropolija Crnogorsko-Primorska i Mitropolit Crnogorsko-Primorski g. Amfilohije navodno priznaju ”svještenike” koji su 1998. godine ”hirotonisali” raščinjenog i od Vaseljenske Patrijaršije prokletstvu predatog bivšeg sveštenika Miraša Dedeića, ukazujemo da se radi o ko zna kojoj po redu medijskoj podvali kojom se, uz navode pod navodnicima, pokušava naknadno pribaviti i javnosti prikazati navodni kanonski legalitet i legitimitet za lice koje se već pune dvije decenije lažno predstavlja kao navodni ”crnogorski mitropolit” i samoproglašeni ”poglavar” samoproglašene i u Pravoslavnoj Crkvi nepostojeće vjerske zajednice pod nazivom ”CPC”, koja je osnovana u policijskoj stanici u Cetinju u januaru 2000. godine.

Jedina istina u navedenom tekstu jeste da su bugarski raskolnici 15. marta 1998. godine sa samozvanim i u to vrijeme ni od koga u Pravoslavlju priznatim raskolničkim tzv. ”patrijarhom Pimenom” upali u novi i ko zna koji po redu kanonski prestup u duhovnoj vratolomiji sa Mirašem Dedeićem. Raskolnik Pimen i njegovi sljedbenici su u to vrijeme u eklisiološkom i kanonskom smislu nesumnjivo bili raskolnici i otpadnici od Pravoslavne Vaseljenske Crkve. Svaki trezveni čovjek to jasno i precizno može da uoči čak i iz vijesti koja je nedavno objavljena na portalu ”Analitika”. 

Bugarski raskol je, krajem 1998. godine, trudom predstojateljâ Pravoslavne Crkve, a među njima i blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Pavla, a poslije prinijetog javnog pokajanja zbog tog dušegubnog i najtežeg kanonskog prestupa bugarskih raskolnika, zacijeljen. Javni pokajnici su, materinskim staranjem Crkve, a po krajnjem snishođenju, primljeni kao pokajnici od kanonske Bugarske Patrijaršije i Patrijarha Maksima i to u početku samo u svojstvu ”titularnih” episkopa. Treba imati u vidu da samozvani ”Patrijarh Pimen” nikada kao takav nije prihvaćen i priznat u Pravoslavnoj Crkvi, a nakon pokajanja se već 1999. godine upokojio sa svojevoljno prihvaćenom titulom ”bivši Mitropolit nevrokopski”. Kanonski i od svih Pomjesnih Pravoslavnih Crkava na čelu sa Vaseljenskim Patrijarhom priznati Patrijarh Bugarski je bio (od izbora i ustoličenja 1971.g.) i do svog upokojenja (2012.g.) ostao Maksim (Minkov).

Svima je poznato da punoća Pravoslavne Crkve nikada, ni prije, a ni poslije tzv. ”hirotonije 15.3.1998.g. u Sofiji”, Miraša Dedeića kao raščinjenog sveštenika Vaseljenske Patrijaršije, koji se, zahvaljujući određenim svjetovnim strukturama i dijelu medija, pune dvije decenije lažno predstavlja kao ”crnogorski mitropolit”, nije prihvatila kao takvog. Nijedna Pomjesna Pravoslavna Crkva ga, kao što je poznato, ne priznaje ni kao parohijskog sveštenika, a kamoli kao mitropolita, o čemu i svjedoči i pismo Patrijarha vaseljenskog Vartolomeja koje prilažemo ovom reagovanju.

Smatramo da u ove velikoposne dane kao dane pokajne radosti primjer bugarskih pokajnika najbolje može da posluži Mirašu Dedeiću ne bi li smogao ljudske i hrišćanske snage da se javno pokaje i od Majke Pravoslavne Crkve zatraži oproštaj zbog kanonskih bezakonja koja je činio i čini po Crnoj Gori. Takvo postupanje bi mu bilo mnogo duhovno korisnije nego što zavarava javnost neistinama i obmanjuje neupućene preko pojedinih medija", zaključili su iz Mitropolije Crnogorsko-Primorske.

Komentari: 22

R

22. 03. 2018 - 15:54

Ne priznaju ni Crnogorci Srpsku okupatorsku crkvu u Crnoj Gori i neće narod Crnogorski nikad pristati da jedna takva retrogradna skupina na čelu sa Ristom Radovićem gazduje Crnogorskim crkvama, manastirima i drugom imovinom. Stvar je krenula sa mrtve tačke i vrlo brzo će dati rezultate. Ako Srbi oće svoje crkve i manastire moraće ih sami zidati. Ove je odvajajući od usta podigla Crnogorska sirotinja i neće sa njima gazdovati Srbski sveštenici.
N.N.

22. 03. 2018 - 17:48

Koliko gluposti i koliko nebuloza, neka ti je Bog u pomoći.
Deki

22. 03. 2018 - 16:35

Potpuno je nebitno koga sekta spc priznaje ili ne priznaje. Kao što je nebitno priznaju li srbi i posrbice Crnogorsku Naciju, Crkvu, Jezik, Državu...Živim za dan kad će da priznaju Kosovo. Biće to vrlo brzo!
Commentator

22. 03. 2018 - 16:38

Apsolutno je nebitno što misli SPC: To je crkva koja negira mene kao Crnogorca, koja negira sve što je crnogorsko i koja izvrće istorijske činjenice i služi se podvala. Iz toga ugla, ni ja ne priznajem SPC niti sve ono što govore i čime se služe. A da li neko priznaje moju crkvu, Crnogorsku pravoslavnu crkvu, potpuno je nebitno, bitno je da mi imamo svoju crkvu. Uostalom, vrijeme će pokazati ko je ko.
Apsolutno je nebitno...

23. 03. 2018 - 10:01

.....šta ti misliš!!!! I ja isto tako! Imaš pravo na svoju percepciju, svoje mišljenje i svoj stav. I ja hoću da pokrenem akciju da u svom selu i okolna dva-tri organizujemo "Pravu CPC" - registrujemo je makar i kao NVO i počnemo da čatimo "aleluja" u s v o j i m crkvama! Jer mi smo ih gradili - slava Gospodu!!!! Vidjećemo šta će biti. Nisam baš veliki optimista (vidim kakav kastig se dešava i sa ovom velikom CPC - a Božija grehota), nego ne treba gubiti nadu (kineska poslovica - "I najduži put počinje prvim korakom")
Peśo

22. 03. 2018 - 18:27

Ni Mi ne priznajemo okupatorsku crkvu, koja se od 1920godine prestavlja kao SPC i zaposijeda sve crnogorsko, kako bi ugasila ijednu iskru crnogorske samobitnosti. Vazda smo se krvavili da nebudemo pod vazalstvom kako oće beogradska patrijašija sa Amfilohijem na čelu. NIKAD ZA NIKAD........
Petrašine,

22. 03. 2018 - 21:16

..griješno zboriš! Ovu državu Crnu Goru je porodila Srpska pravoslavna crkva. Ona je njezino čedo! Mnogo je Crnih Gora kao država padalo, ali su uvijek ponovo vaskrsavale - nego Crkva nikada od svog postanka nije pala!
danilo s.

23. 03. 2018 - 08:28

Ako crkve mogu da radjaju drzave – iako je blize istini obratno - onda je prvu crnogorsku drzavu (Duklju) “rodila” - Katolicka crkva? Ako je “majka CG” - SPC” onda je zla majka. Majka koja mrzi svoje “dijete” i zeli da ga ubije? Ne znam za CG, no nema sumnje da je SPC “majka” vjerskih gluposti i mrznje? Ovo me potsjeti na Nasrudin Hodzinu pricu: Hodza pozajmio veliki lonac u komsije i poslije par dana mu ga vrati i, uz njega, neki mali loncic. Komisja ga zacudjeno upita zasto mu daje taj loncic, a Hodza kaze: “Tvoj lonac se porodio dok je bio kod mene. To je njegova beba.” Komsija, naravno, srecan, ne rece nista vec uze, zadovoljan, loncic. Poslije izvjesnog vremena Hodza ponovo pozjami veliki lonac. Prodje nekoliko dana, Hodza ne vraca veliki lonac. Komsija ode da ga trazi, a Hodza mu, snuzdeno, rece: “Onaj tvoj lonac je sinoc umro”. Komsija zabezeknuto upita: “Kako moze lonac da umre”. Hodza mu mirno odgovori: “Ako lonac moze da se poradja, moze i da umre”.
Petrasine ili bezimeni...

23. 03. 2018 - 14:10

Nije tacno da je Crnu Goru podigla SPC.Evo 500 godina SPC pokusava da CG podjarmi i sprovede Svetosavlje,sto im uspijeva cas ovako cas onako ,kako koja vlast dodje .Da podsjetim , Crnogorska crkva prekida vezu sa SPC danom izgradnje Bogorodicnog Manastira na Cetinju 4 januara 1485 godine .Tada Ivanbeg Crnojevic postavi Mitropolita Visariona i od tada ga vise nikad nije postavila Srpska crkva do okupacije 1918 god .Sto je bilo od tada do danas valjda svi znamo. G.Amfilohiju je Milo Dukanovic POMOGAO DA RADI STO RADI I ZASJEDE NA TRON SV PETRA CETINJSKOG I DA ODATLE PROKLINJE CRNOGORCE ,NE PRIZNAJUCI IH KAO NAROD I NACIJU ,DA MU SPREMA ATENTAT,MIJESA SE U POLITIKU...etc Djuro Vucinic.
E moj Đurašine,

23. 03. 2018 - 20:30

slabo si upućen u materiju i u velikim si zabludama. Moram ponoviti: 1. Mitropolija Crnogorsko- primorska je najstarija eparhija SPC. Ona je jedina koja postoji b e z - p r e s t a n k a i bez ikakvih prekida od sticaja autokefalnosti 1219 god.... nastaviću....
E moj Đurašine, ...nastavljam

23. 03. 2018 - 20:39

....2. 1346 god osnovana je Srpska patrijaršija (podignuta je sa ranga arhiepiskopije). 1346 god. car Dušan i patrijarh Joanikije u z d i g l i su zetsku arhiepiskopiju na rang mitropolije. 3.Autokefalnost se ne daje svjetovnim aktima. To je nadležnost Vaseljenske Patrijaršije. 4. U sput: U državi Ivana Crnojevića na snazi je bio Dušanov Zakonik!!!!! veliki getsbi
Крсто Ивановић

22. 03. 2018 - 20:34

Потпуна истина.
Istoričar

22. 03. 2018 - 23:29

Krsto, živa je istina koju MPC SPC nije pomenula da su sva činodejstva i hirotonije priznate Pimenovom krilu Bugarske pravoslavne crkve pa i Mihailova hirotonija, znači sve hirotonije do 1 oktobra 1998 godine!!! Sad trenutno 5 episkopa BPC koji su hirotonisali Mihaila nesmetano služe u Bugarskoj Patrijaršiji čak neki su dobili eparhije i sada su Mitropoliti!!!
danilo s.

23. 03. 2018 - 08:32

Krsto, Jeste, ka i svaka iz tvojih - i Amfilohijevih - usta? Niko krupno ka SPC ne laze?
Крсто Ивановић

23. 03. 2018 - 11:31

У саопштењу се јасно каже да су њихове хиротоније прихваћене само покрајњем снисхођењу и они сами никада нсиу били епархијски архијереји. Али све "хиротоније", укључујући и ноу Мираша Дедејића нису валидне. Довољно о томе говори чињеница да Дедејић није нигдје ни признат ни добродошао као православни архијереј, јер он то није. То што неки политичари, који и сами кажу да су атеисти, њега промовишу по Црној Гори је њихов проблем.
Милош

22. 03. 2018 - 20:37

Nije problem jedini što Cpc ne priznaje Spc,već što je ne priznaje nijedna kanonska pravoslavna crkva na svijetu.Ne može država i Milo da donese kanon već posestrinske pravoslavne crkve.
danilo s.

23. 03. 2018 - 08:41

Milose, Rimska imperija je priznala Hriscansku vjeru/crkvu: "Рани хришћани су били изложени многим критикама и прогонима од јудејаца и следбеника римске вере. На крају овог периода хришћанство постаје прихваћена религија Римског царства под царем Константином Великим." (Vikipedija) Nista bez cara (drzave). A, posto izgleda slabo znate, ili slabo pamtite? - danasnju SPC osnovao je (drzavnim) Ukazom - regent Aleksandar (1920). Nista ne valja (pa ni crkva) - bez kralja? Dokle cete nam prodavati te vase otrcane gluposti i lazi?
Nikakvim ukazom....

25. 03. 2018 - 05:51

...regent Aleksandar nije "osnovao" današnju SPC. On je samo sa pozicije najviše civilne vlasti u Kraljevstvu samo aminovao već donešenu odluku o ujedinjenju dotada razdvojenih eparhija SPC. A da potsjetim na ono što se prećutkuje a vezano je za ovo ujedinjenje: Glavni inspirator i motorna snaga u pripremama Vaskrsa crkve bila je "Pravoslavna crkva u Crnoj Gori"( upravo tim imenom se legitimisala), mnogo, mnogo ranije od samog čina formalnog ujedinjenja.
@

22. 03. 2018 - 20:58

zasto mi admin cenzurise pitenje okupatorskoj crkvi o svercu droge.Jednostavno je pitanje za Anfilohija jer mi je irinej nedostupan dali je droga za licnu upotrebu ili za preprodaju.Tek onda bi pricao o priznavanju ili nepriznavanju Mirasa Dedejica.
Stevan

23. 03. 2018 - 01:38

Miraše, bolje da osnujemo Crnogorsku katoličku crkvu, to je ionako naša majka crkva nas Dukljana a i papa će nas priznati. Pa da budemo dio zapadnog razvijenog svijeta i zapadne kulture gde inače i pripadamo. Mi smo okupirani od pravoslavlja od vremena Nemanjića, vrijeme je da se vratimo prađedovskoj katoličkoj vjeri a oni nek idu u aziju i sibir.
Mирослав Ђукић

23. 03. 2018 - 09:41

Stevane, свакако се све ово организовано и ради да се ви Дукљани преведете у католичанство. Лично, не смета ми да Ви и Ваши истомишљеници, примите католичко крштење. Против сам тога да нас Србе покушавате на силу да преведете у другу веру. То сувише личи на "несташлуке" усташа у НДХ. . То да сутра постанете католик је Ваш лични избор на који свако има право. Свеједно нисте православац,нити верник, већ сте атеиста, а ако спознате Исуса кроз католичку цркву, то је добро за Вас. Колико ми је познато, већ постоји Црногорска католичка црква, независна од Католичке цркве са цседиштем у Руму. Седиште ЦКП је у Сутомору. Наравно, потпуно је легално да свог Мираша у Полицијској станици на Цетињу пререгиструјете у "бискупа". То би онда била трећа католичка црква у ЦГ! Очекујем да се, након тога, манете покушаја да узурпирате православне храмове.
Guest_23104

23. 03. 2018 - 15:21

Pa prvo smo I bili katolici prije vizantije!? U cemu Je problem??
Novi komentar