Šta bi bilo da se Zemlja okreće u suprotnom smjeru?

Šta bi bilo da se Zemlja okreće u suprotnom smjeru?! Portal "BBC Future" je upravo to pitanje postavio naučnicima.
Objavljeno: 22. 03. 2018 - 15:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vjerovatno su se mnogi zapitali šta bi bilo kada bi se naša planeta Zemlja okretala u suprotnom smjeru od onoga kojim se sada okreće, a naučnici su otkrili veoma zanimljive podatke o rotaciji Zemlje.

Ako stojimo na ekvatoru, Zemlja ispod nas se okreće brzinom od 1.670 kilometara na sat, što utiče na kretanje talasa i strujanje vazduha. Kad bi se sve preokrenulo, Sahara bi bila jedno od najkišnijih područja na Zemlji, kalifornijske pustinje bile bi vlažne, a močvare na Floridi potpuno bi presušile. Sa druge strane, kada bi Zemlja, na primjer, usporila rotaciju, sunčana strana bila bi sve toplija, a tamna strana Zemlje bi postala ledena. Zemlja, uistinu sve vrijeme zaista usporava, ali se taj proces odvija vrlo sporo. Danas je dan 1,7 milisekundi duži nego što je bio prije hiljadu godina, a tim tempom Zemlja bi se potpuno zaustavila za 1,9 triliona godina.

Komentari: 3

@

22. 03. 2018 - 19:20

A mislite li da bog u nedelju vece nije razmisljao o tome?U ponedeljak poslije dobro do u tancine razradjenoga plana Bog je poceo posao i ja mislim a to nijesam siguran nego bi trebao anfilohije da nam objasni,on je vec znao u kojem smjeru treba da se okrece zemlja.Naporno je radio ponedeljak utorak srijedu...i u subotu onako umoran napravio je covjeka i zato smo samo rijetki mi savrseni a ostali su rezultat umora.U nedelju je i on odmorio.Mislim da bi trebalo uvesti vjeronauku u skole da bi djeca sto bolje naucila ovu pricu i da nebi slusale raznorazne bjelosvjetske naucnike.PS mislim da je Bog bio PRAVOSLAVAC
Wilkins

23. 03. 2018 - 13:18

KAKO PRAVOSLAVAC ? Prvo nije BIO, već je i sad, a to znači da mora bit SRBIN čim je pravoslavac.
@

23. 03. 2018 - 15:01

I SVETOSAVAC
Novi komentar