Dvodnevna pjesma

Kocijas stigao u Skoplje, prvi let iz Grčke poslije 12 godina

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas stigao je u dvodnevnu posjetu Skoplju, u koje je prvi put doletio avionom. To je prvi put poslije 12 godina da jedan grčki avion sleti na skopski aerodom, nakon što ga je Vlada Makedonije nedavno preimenovala iz "Aleksandar Veliki" u Međunarodni aerodrom "Skoplje" u znak dobre volje u pregovorima sa Grčkom.
Objavljeno: 22. 03. 2018 - 21:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zajedno sa Kocijasom vladinim avionom u Skoplje je doletjelo i oko 30 novinara iz Grčke, u kojoj vlada veliko medijsko interesovanje za ovu posjetu, prenijela je Televizija Telma.

Kocijasa, koji je stigao oko pola šest, pola sata prije plana, na aerodromu je dočekala makedonska delagacija, a večeras će imati neformalnu večeru sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovim, kao pripremu za sjutrašnji zvanični dio posjete.

Šef grčke diplomatije će se se sjutra sastati sa Dimitrovim, premijerom Makedonije Zoranom Zaevim, vicepremijerom za evropska pitanja Bujarom Osmanijem, predsjednikom parlamenta Talatom Džaferijem, liderom najveće albanske partije Alijem Ahmetijem i predsjednikom najveće opziocione partije Hristijanom Mickoskim.

Na tim sastancima će se, kako je ranije najavljeno, razgovarati o pozicijama Skoplja i Atine u pregovorima oko imena Makedonije na osnovu međusobno razmijenjenih predloga nacrta sporazuma o rješenju dvoipodecenijskog spora.

Nikola Dimitrov je u ponedjeljak na konferenciji za novinare rekao da "postoje razlike u dva dokumenta", ali nije ulazio u detalje da ne bi naštetio pregovorima.

Državna agencija MIA je javila da se Kocijas neće sresti sa predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, što, prema objašnjenju iz njegovog kabineta, nije ni zatraženo sa grčke strane.

Nekoliko makedonskih nacionalnih organizacija najavilo je da će sjutra ujutro protestovati zbog pregovora sa Grčkom pred Ministarstvom spoljnih poslova u Skoplju u vrijeme kada je zakazan sastanak Dimitrova i Kocijasa.

Nakon razgovora u Skoplju dvojice ministara spoljnih poslova, Dimitrov i Kocijas će se u naredni petak u Beču sastati sa posrednikom UN za pregovore o rješavanju spora oko naziva Makedonije, Metjuom Nimicom.

Foto: Ognen Teofilovski

Komentari: 0

Novi komentar