Reagovanja na odluku kosovske Skupštine da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom

Dvije zemlje pokazale sposobnost da same rješavaju sporna pitanja

Činom ratifikacije Sporazuma o demarkaciji u kosovskom parlamentu Crna Gora i Kosovo više nemaju graničnih sporova, a dvije zemlje su demonstrirale sposobnost da bilateralna pitanja koja su važna i za region Zapadnog Balkana rješavaju sam, bez posredovanja, smatraju sagovornici Pobjede.
Objavljeno: 23. 03. 2018 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Okončanjem graničnih sporova ispunjena je ključna preporuka u novoj strategiji Evropske unije: Crna Gora je napravila korak naprijed ka članstvu u EU, a Kosovo konačno ispunilo jedan od dva preostala uslova za viznu liberalizaciju.

Premijer Crne Gore Duško Marković pozdravio je ratifikaciju Sporazuma o državnoj granici između Crne Gore i Kosova.

SPOSOBNOST

- Čestitamo parlamentarnoj većini na Kosovu. To je potvrda naše sposobnosti da važna regionalna pitanja rješavamo sami, a ne da tražimo posredovanje. To je dobra vijest za naše odnose, za Kosovo i evropsku perspektivu regiona - naveo je Marković.

I ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović vjeruje da se radi o važnom koraku ka stabilnosti zapadnog Balkana. On je u izjavi za Pobjedu poručio da je demarkacija važna za Kosovo, ali i za cijeli region, jer se time, kako je naveo, stvaraju uslovi za viznu liberalizaciju građana Kosova.

- I svakako značajan datum za Crnu Goru, jer se jedno granično pitanje koje je moralo biti riješeno, zatvorilo na način na koji je trebalo da bude zatvoreno odavno. Ali u demokratijama kvalifikovane većine nijesu lagane da se do njih dođe, to se pokazalo i u kosovskoj skupštini, i mi smo sa razumijevanjem gledali na to da nekada treba više vremena da se o tome odluči- rekao je Darmanović. Dodaje i da je Skupština Kosova odlučila u interesu i Kosova i regiona.

Kosovski analitičar Škeljzen Maljići smatra da je ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice iz 2015. godine važna za Kosovo, ne samo zato što je to bio jedan od preostalih, ključnih uslova za liberalizaciju viznog režima, već i zato što se njime ostvaruje napredak u fiksiranju nekadašnjih administrativnih granica pokrajine Kosovo, kao državnih i međunarodnih granica.

SUVERENOST

Time se, kako navodi, i formalno oznažuje nezavisnost i suverenost Kosova.

- Kosovo već ima ratifikovanu granicu sa Makedonijom, koju je prije petnaestak godina dogovorio UNMIK u ime Kosova, a takođe se pretpostavlja da nema nikakvih problema oko granice sa Albanijom. Tako preostaje za fiksiranje samo granica sa Srbijom, za koju se pretpostavlja da će vrlo brzo početi pregovori, jer je i Srbija u obavezi a i žurbi da napravi demarkaciju sa Kosovom, ako želi da postane članica EU - objasnio je Maljići u izjavi za Pobjedu.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 6

takombog zemljak

23. 03. 2018 - 08:21

Kosovari su bili ucijenjeni od EU I Amerique bezviznim rezimom a mi smo cutali i nadali da ce suzavac djelovati . Izglasalno je jednim glasom Goranca Hodze . Eto tako je to bilo .
R

23. 03. 2018 - 08:29

Riješili su ga sami uz pritisak zapada na kosovare. Inače što se tiče sposobnosti i razumijevanja nebi ga rješavali u skorije vrijeme jer je kosovarima bilo malo što su dobili već su htjeli još.
Vasojevic

23. 03. 2018 - 08:39

DVije zemlje se i po obliku lice , po objelezjima zastavi, grbu, a i po vrijendostima.Mashala
DALI

23. 03. 2018 - 09:55

A šta su se dogovorili ,niko od nas još nezna šta je potpisano a to da su samovoljno pristali haradinaj i tači ,nije tačno i oni nisu za to ali pošto ovdje misle ustvari ne misle naši političari da je tako onda anketirajte pošto možete slobodno otići na Kosovo narod pa ćete vidjeti koliko je za demarkaciju.Niko,ali kompenzacija za priznanje je došla na naplatu .Nemojte da se autor ovog teksta boji neka se napiše ime njegovo ,ima on pravo da iznosi svoj stav.
Мирослав Ђукић

23. 03. 2018 - 11:17

Кад су наши преци постављали границу између Црне Горе и Србије, граница је била источно од Дечана...
Andrej

23. 03. 2018 - 13:29

Đe god da je današnja granica valjao bi nam jedan veliki (kineski) zid. Tvoji preci su jednom, na istoj toj granici, postavili tablu: "ciganima i crnogorcima ulaz zabranjen"! Znaš li za to Miroslave?
Novi komentar