Tvrde da nova ovlašćenja direktora UP nijesu nepoznanica

MUP: Sve policije u Evropi prisluškuju građane

Zakonsko rješenje u novom Predlogu zakona o unutrašnjim poslovima, kojem se direktoru policije omogućava da odobri praćenje građana, nijesu novitet, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova. 
Objavljeno: 26. 03. 2018 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Oni tvrde da praćenjem neće prikupljati dokaze, već samo potvrđivati sumnje ,,u vezi određenih osoba “, te da se taj materijal neće moći koristiti u dokaznom postupku.

Nije novina

– Kao što je u više navrata naglašeno, „praćenje“ kao jedna od specijalnih, odnosno posebnih policijskih radnji u smislu policijskog ovlašćenja ne predstavlja nikakvu novinu datu ovim predlogom zakona o unutrašnjim poslovima. Efekat koji su imale javne konsultacije tako što je po prvi put ovaj propis predstavljen javnosti prije njegovog podnošenja Vladi i u krajnjem Skupštini Crne Gore, dao je ovaj epitet „novog“ ovoj radnji – pojašnjavaju iz MUP-a.

Navode da se uvidom u propise može vidjeti da su ove radnje našle svoju zakonsku formulaciju još 2015. godine kada su donijete izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima (Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, „Službeni list CG“, broj 1/15).

– Imajući u vidu sve navedeno, policija ne dobija nikakve nove mogućnosti Predlogom zakona o unutrašnjim poslovima, već nastavlja da radi po dosadašnjim zakonskim rješenjima i praksi. Napominjemo još jednom da prilikom sprovođenja ovih radnji nije bilo problema ni sa tužilaštvom ni sa sudstvom i to od 2015. godine do danas – navodi se u odgovorima dostavljenim Pobjedi.

Potvrda sumnje

Podaci prikupljeni kroz osmatranje, praćenje i klopku, kako su pojasnili, mogu se koristiti za potvrđivanje indicija, dakle ne mogu se koristiti kao dokazi već služe  za potvrđivanje sumnje.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 5

Mrtvozornik

26. 03. 2018 - 07:35

Odredba je potpuno neustavna ali tako je kad zakon pise prof.dr koji bez dana radnog staza u upravi postavljen za direktora direktorata za nadzor u mup-u.(valjda cete objaviti komentar jer ih redovno brisete). Bravo za kadrovsku politiku Vlade!!!
To se može zloupotrijebiti za

26. 03. 2018 - 07:39

Ona lica koja rade protiv države treba prisluskivati ali pod kontrolom civilnog drustva, sve drugo nebi bilo dobro.
Branko

26. 03. 2018 - 08:35

Nema cega da se boje ispravni gradjani.Oni koji drzavi zlo misle moraju biri pod budnim okom.Vidjeli smo sto pojrdini gradjani sa politicarima kane naptaviti.Da nije budnoga oka drzave doslo bi do katastrofe.
Svako ko osjeti da ima moc

26. 03. 2018 - 09:04

Moze je zloupotrijebiti u ličnu korist, zato ovo mora biti pod kontrolom vise institucija inace se slažem da treba za one koji podrivaju našu drzavu. Samo uz kontrolu.
R

26. 03. 2018 - 09:21

Prisluškivat se mogu osobe koje se bave kriminalom i to samo na osnovu rješenja suda. Sve ostalo je zloupotreba.
Novi komentar