Predavač na Oklandskom univerzitetu

ČAVOR: Dio populacije želi revoluciju, SPC zagovarač velikosrpske ideologije

Predavač na novozelandskom Oklandskom univerzitetu dr Jovan Čavor, priča za Portal Analitika zašto je crnogorska država krhka i zbog čega ne raste broj pristalica nezavisnosti. Objašnjava zašto se svaki izbori u Crnoj Gori doživljavaju kao sudbonosni i ističe da je SPC glavni zagovarač velikosrpske politike koja gaji anticrnogorsku misao.  Navodi da bi dio crnogorske populacije rado vidio revoluciju kao sredstvo u borbi za vlast. Kritikuje dio struktura nesmjenjive vlasti  koje su nametnule jedan novi, nepoželjan set (ne)moralnih društvenih vrijednosti na kojima ne možemo graditi uspješno, stabilno, i prosperitetno društvo. 
Objavljeno: 27. 03. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Dio crnogorske populacije bi rado rizikovao neku novu revoluciju i previranja u borbi za vlast. Takođe se mora istaći da ne pomaže ni okolnost da su vladajuće strukture relativno nepromijenjene jedan duži vremenski period, što bez sumnje podiže tenzije u društvu, jer zdrava demokratija podrazumijeva promjenu vlasti kao fundamentalni dio principa na kojem funkcioniše”, kazao je Čavor u intervjuu za naš portal.

Prema njegovim riječima, velikosrpska politika u Crnoj Gori i dalje opstaje, i za to se najviše pobrinjava Srpska Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori, koja je od svog postojanja na našem tlu 1920. najenergičniji zagovarač velikosrpske ideologije.

“Koristeći tradicionalnu privrženost Crnogoraca svojim svetinjama, i lažno predstavljajući se kao legitimni nasljednik duhovne vlasti, kod određenog dijela populacije uspijeva održati radikalnu velikosrpsku, anticrnogorsku misao, držeći ih u ubjeđenju da jedino tako ostaju dosljedni svojim slavnim precima. Na posljetku, treba istaći da je svrha ovakvog djelovanja očigledna, i da za cilj ima Crnoj Gori nametnuti “istorijsku” dužnost prve i najisturenije žrtve srpskih interesa, i opteretiti je bremenom i nepravdom svih velikosrpskih poraza”, istakao je Čavor

ANALITIKA: Dvanaest godina nakon sticanja nezavisnosti, u Crnoj Gori je odnos pristalica samostalnosti i zajedničke države sa Srbijom i dalje 55:45. Što je po Vama razlog što nema veće podrške?

ČAVOR: Jasno je da je Crna Gora i dalje žrtva podjela koje imaju svoje istorijsko utemeljenje, i koje društvo još nije spremno prebroditi. Kao država sa manjim geografskim prostorom i malobrojnom populacijom, Crna Gora je često projektovala svoju budućnost u sklopu zajednica sa susjednim zemljama.

Nažalost, kao što znamo, ni jedna od tih zajednica nije preživjela test vremena, i naše društvo je na iskušenju jer ne uspijeva naći konsenzus o daljem putu Crne Gore kao suverene države, ili ipak jedne od konstituenata neke nove zajednice.

Konkretnih razloga za manjak podrške crnogorskoj nezavisnosti ima više. Međutim, mislim da se moraju napraviti odredjene distinkcije: izmedju onih koji nijesu zadovoljni sa generalnim stanjem u društvu i načinom funkcionisanja države, i samim tim sa ovakvom nezavisnošću; drugih kojima crnogorska nezavisnost smeta jer je udaljila Crnu Goru od kandži velikosrpske politike, čiji su oni zastupnici i proponenti; i mozda trećih kojima je neki vid ravnopravne zajednice sa Srbijom i dalje pri srcu iz iskrenih ubjeđenja mogućnosti boljeg života u zajednici.   

ANALITIKA: Zašto je crnogorska država i dalje krhka?

ČAVOR: Mislim da se naša država i društvo i dalje dosta neuspješno suočavaju sa ozbiljnim posljedicama raspada SFRJ. Ekspanzija ekstremnih desničarskih ideologija, na krilima kojih je u krvi porušena SFRJ je dovela do zabrinjavajućeg društvenog stanja u kojem se nalaze većina bivših republika, uključujući i Crnu Goru. AB revolucija, ratna euforija, i generalno stanje anarhije su otvorili vrata hrabrima, ambicioznima, i prije svega beskrupuloznima, koji su iskoristili stanje društvenog kolapsa  u svrhu ličnog bogaćenja i jačanja sopstvene moći.

jovan2Možda i opasnija posljedica pojavljivanja ovih novih struktura je to što je njihov dolazak društvu nametnuo jedan novi, nepoželjan set (ne)moralnih društvenih vrijednosti na kojima ne možemo graditi uspješno, stabilno, i prosperitetno društvo.

S druge strane, imamo kontinuiranu prisutnost velikosrpske desnice, čije je djelovanje u Crnoj Gori lako prepoznatljivo od njenog uvoza na našem prostoru 1918. sve do danas. Njeni imperijalistički ciljevi, motivisani hegemonističkim projekcijama, podrazumijevaju Crnu Goru kao najenergičniju poslušnicu njene politike - koja je od samog početka bila primitivna, razorna, i na kraju katastrofalna po samo srpstvo. 

Po Crnu Goru je problematično što se ova politika pokušava lažno predstaviti kao ispunjenje zavjeta naših predaka, čije su uzvišene moralne vrijednosti i iskrene ideje bratskog ujedinjenja bile dijametralna različitost u odnosu na jednu ideologiju koja je u Crnoj Gori uspjela u velikom dijelu deformisati srpstvo u velikosrpstvo, i od jednog dijela crnogorske populacije stvoriti agresivne mrzitelje sopstvene države.

Izmedju ove dvije vatre, crnogorsko društvo je često prinuđeno birati (i trpjeti) manje zlo, od straha većega. U takvim okolnostima ne mogu postojati prave okolnosti za izgradnju stabilnijeg društva i države.

ANALITIKA: Zašto se svaki izbori očekuju kao sudbonosni?

ČAVOR: U društvima sa razvijenom demokratijom uvijek postoje uslovi za mirnu promjenu vlasti, bez ozbiljnih prijetnji po stabilnost društva i zemlje. Međutim, u našem društvu praktično nikad nije došlo do promjene vlasti bez neke vrste revolucije ili političkih previranja.

Što više, može se reći da postoji jedan dio populacije koji bi rado rizikovao neku novu revoluciju i previranja u borbi za vlast. Takođe se mora istaći da ne pomaže ni okolnost da su vladajuće strukture relativno nepromijenjene jedan duži vremenski period, što bez sumnje podiže tenzije u društvu, jer zdrava demokratija podrazumijeva promjenu vlasti kao fundamentalni dio principa na kojem funkcioniše.

Možda će najsudbonosniji izbori u Crnoj Gori biti oni na kojima će se pojaviti neki novi lideri, koji će imati hrabrosti, mudrosti, umijeća, i iskrenog patriotizma prema svojoj državi - i koje će crnogorsko stanovništvo masovno podržati, i konačno na miran način ispisati novu stranicu neke nove i srećnije budućnosti.

ANALITIKA: Koji su po vama neki od razloga zbog kojih Crna Gora nije bila u prilici stvoriti uspješnije društvo od današnjeg?

ČAVOR: Lako se da uviđeti da u Crnoj Gori ne postoji dovoljno razvijen društveni sistem; na našem podneblju postoji sasvim drugačija društvena slika, u velikom dijelu formirana kompleksnim tokom istorije. Dok su druge države stvarale uslove za izgradnju modernih i uspješnih društvenih sistema, Crna Gora je vodila viševjekovnu borbu sa raznim imperijalnim silama, koju je karakterisala borba za goli opstanak - kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu.

Međutim, uprkos relativno slabom društvenom razvoju pod pritiscima vjekovne borbe za slobodu, moram istaći da je Crna Gora itekako ulagala u zdrave temelje društva kroz razvijanje uzvišenih društvenih vrijednosti. Dok smo bili svoji, i imali svoju viševjekovnu dinastiju, gradio se zdrav odnos prema državi, poštovale vrijednosti čojstva i junaštva.

Ta uzvišena moralna vertikala crnogorskog društva je davala Crnogorcima jednu distinktnu prepoznatljivost, i u velikom dijelu oblikovala crnogorsku društvenu svijest. To je mogao (i trebao) biti fundament izgradnje modernog i uspješnog crnogorskog društva, ali je istorija otišla drugim tokom.

ANALITIKA: Ðe smo pogriješili?

jovan1ČAVOR: Po mom mišljenju, Crna Gora i Petrovići su uradili najviše i najbolje što su mogli pod datim okolnostima. Dakle, ne mislim da smo griješili, koliko nismo imali sreće i pravih saveznika u pronalaženju formule dugoročnog mira, stabilnosti, i bolje budućnosti na ovim prostorima. I pored dobre volje, ogromnih vjekovnih žrtava, najiskrenijeg odnosa prema susjednim narodima i ideji eventualnog ujedinjenja - nije se dalo.

Kao “nagradu” za takav odnos, 20. vijek nam je donio detronizovanje Dinastije Petrović, gubitak crnogorske državnosti, gubitak autokefalne crkve, i grubi pokušaj uništenja crnogorskog duha. Primitivne hegemonističke ideje su u velikom dijelu uspjele na nasim prostorima nastaviti tradiciju ratova, mržnje, i civilizacijskog nazatka - dakle, svega onoga što nas čvrsto drži u zaostatku u odnosu na razvijeni svijet. 

ANALITIKA: Koje su posljedice ovakvog raspleta situacije na našim prostorima?

ČAVOR: Kao glavnu posljedicu bih naveo rađanje malignih nacionalizama na našim prostorima, koji su bili pravi antagonisti 20. vijeka. Vođeni krvoločnim ideologijama, nijesu zazirali od najprimitivnijih mjera u ostvarivanju svojih imperijalističkih ciljeva, i to na štetu susjednih država i naroda - na taj način konstantno onemogućavajući ikakav društveni razvoj i napredak na južnoslovenskim prostorima.

Nije slučajno period SFRJ koincidirao sa možda najvećim društvenim napretkom, stabilnošću, i prosperitetom južnoslovenskih naroda u njihovoj istoriji. Iako se radilo o sistemu koji je imao svojih manjkavosti i koji se vremenom mogao modernizovati i mijenjati, čvrsta i doboronamjerna vlast je stavljala interese društva na prvo mjesto, stajući fašističkim nacionalizmima nogom za vrat i promovišući bratsvo i jednistvo kao platformu prosperitetne budućnosti.

Iako su mnogi mislili da je bitka sa ostacima ostataka fašističkih ideologija na našim prostorima dobijena, 1990-te su pokazale da civilizacijski progres nikad nije zagarantovan, i da društvo mora uvijek biti spremno obračunati se sa zlom u sebi. Kao što je svojevremeno upozoravao poznati italijanski pisac i filozof Umberto Eko, fašizam će uvijek vrebati iz prikrajka, i biti spreman vratiti se pod raznim maskama, i naša je vječna dužnost biti spremni prepoznati ga i obračunati se s njime.

Međutim, nažalost, na našim prostorima je  neofašistička retorika od 1990-ih itekako prisutna, i čak institucionalizovana, i ovdašnja društva se još ne čine spremnima prepoznati je u svakodnevnom diskursu, a kamoli joj se suprotstaviti i suzbiti je.

Šta više, takva retorika se hrani na nezadovoljstvu, furstracijama, paranoji, i često primitivizmu pojedinca, što su i karakteristike koje podstiče u društvu, i na bazi kojih se održava i regrutuje pristalice, često od dobrih ljudi praveći mrzitelje i agresivne zastupnike njenih ciljeva.

ANALITIKA: Koliko je radikalni srpski nacionalizam kriv za podijeljenost društva u Crnoj Gori?

ČAVOR: Kao što je ranije pomenuto, radikalni srpski nacionalizam vuče svoje korijene u Crnoj Gori od 1918. Vazno je shvatiti jednostavan fakat da u Crnoj Gori prije 1918. nije postojao konflikt između srpstva i crnogorstva; međutim, kao rezultat radikalne srpske politike i njenih beskrupuloznih hegemonističkih ciljeva, u Crnoj Gori srpstvo po prvi put 1918. postaje sinonim za anticrnogorstvo, kada i prvi put dolazi do konflikta ove dvije kategorije.

Problem koji i danas traje u Crnoj Gori, i koji stvara podjele, je taj što se ovaj iskrivljeni, militantni, anticrnogorski oblik srpstva pokušava lažno predstaviti kao kontinuacija ideje srpstva naših predaka; ideje koja je zasnivana na bratskoj budućnosti u jednoj drzavi, a nikako na anticrnogorstvu i uništenju crnogorske države, koju je velikosrpska politika pokušala orkestrirati.

Kako god, velikosrpska politika u Crnoj Gori i dalje opstaje, i za to se najviše pobrinjava Srpska Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori, koja je od svog postojanja na našem tlu 1920. najenergičniji zagovarač velikosrpske ideologije.

Koristeći tradicionalnu privrzenost Crnogoraca svojim svetinjama, i lažno predstavljajući se kao legitimni nasljednik duhovne vlasti, kod određenog dijela populacije uspijeva održati radikalnu velikosrpsku, anticrnogorsku misao, držeći ih u ubjeđenju da jedino tako ostaju dosljedni svojim slavnim precima. Naposljetku, treba istaći da je svrha ovakvog djelovanja očigledna, i da za cilj ima Crnoj Gori nametnuti “istorijsku” dužnost prve i najisturenije žrtve srpskih interesa, i opteretiti je bremenom i nepravdom svih velikosrpskih poraza. 

ANALITIKA: Može li podijeljeno društvo kao što je crnogorsko krenuti naprijed?

ČAVOR: Jasno je da podijeljenost društva može negativno uticati na generalni društveni napredak; međutim, upravo prevazilaženje ovakvih kriza je test koji društvo mora proći i pokazati zrelost za dalji napredak. Društvo mora pokazati da je spremno okrenuti leđa destruktivnim ideologijama i malignim nacionalizmima koji nas uporno drže u civilizacijskom zaostatku, i pod strahom nekih novih konflikata.

Dok se razvijena društva bore stvoriti uslove za konkurentnost u privredi, ekonomiji, obrazovanju, kod nas postoje strukture kojima je u interesu primitivizovati društvo i konstantno ga dojiti otrovom svoijh ideoloških doktrina za koje ratovi nikada nijesu završeni. Međutim, jasno je da su radikalne ideologije na našim prostorima tokom minulih decenija donijele ogromne gubitke njihovim proponentima, i da odstupanje od takvih ideologija podrazumijeva mirenje sa svim porazima - što nije jednostavno.

ANALITIKA: Kakva su iskustva na Novom Zelandu?

ČAVOR: Novi Zeland bi, uprkos određenim manama koje karakterišu sve kapitalističke sisteme, mogao u mnogo čemu poslužiti kao model uspješne države i društva. Može se okarakterisati kao moderna, demokratska, bogata država, u kojoj postoji visok stepen slobode, zaštite ljudskih prava, i nadasve čvrsto prisustvo razvijene građanske svijesti. To je država koja je postavljena na zdravim osnovama, koja funkcioniše, i koja ima pozitivan imidž u svijetu. Ono sto je impresivno je što su se ovakvi uslovi stvorili za svega stotinak godina.

U velikom dijelu se da zaključiti da je uspjeh stvaranja novozelandske države i društva povezan sa engleskim uticajem i doprinosom. Naime, Englezi, koji na svojoj teritoriji nijesu zabilježili ni jedan građanski rat od 1651. godine, imali su jasan model za izgradnju uspješnog društva - na vrijednom radu, razvijenom pravnom i obrazovnom sistemu, i prije svega stabilnoj, jakoj, i dobronamjernoj gradjanskoj svijesti. Dolaskom na Novi Zeland, uspjeli su uspostaviti sličan model društvenog uređenja, koji je rezultirao razvojem jednog od najkvalitetnijih obrazovnih sistema na svijetu, jake privrede, ključnih trgovinskih veza sa svijetom, meritokratije - i iznad svega razvojem jake građanske svijesti i privrženosti Novom Zelandu i opštem društvenom dobru.

Taj visoki nivo svijesti koji je građen decenijama i stoljećima rezultirao je u tome da prosječan pojedinac shvata svoj odnos prema društvu, i sopstvenu ulogu i odgovornost u izgradnji tog društva. Na ovim temeljima je izgrađena prosperitetna drzava, sa visokim stepenom kvaliteta zivota, i (ne slucajno) država sa najmanjom stopom korupcije u svijetu niz godina u nazad.

Kao pozitivna konsekvenca ovakvog stanja u društvu, interesantno je da se ni jednom u istoriji parlamentarizma u Novom Zelandu nije desilo da jedna vlast rukovodi zemljom više od tri mandata. Jaka društvena svijest podređuje vladajuće strukture sebi, a ne obratno; odnosno, obrazovana, informisana, i vrijednosno potkovana populacija zna izabrati kvalitetnu vlast, jer vlast je u velikom dijelu reflekcija društva, i obratno.

Naposljetku, takođe je vrijedno pomenuti da promjene vlasti, uprkos burnim predizbornim kampanjama, na Novom Zelandu prolaze mirno i uz obostrane čestitke rivala, i konačnu konstataciju da vlast uvijek ostaje u sigurnim rukama, jer je privrženost Novom Zelandu i najboljim interesima države i društva neupitna. Još jednom treba naglasiti: ovakav stepen razvijenosti jednog društva je rezultat decenija izgradnje i održavanja zdravog društvenog sistema, i pravog odnosa pojedinaca prema sopstvenoj državi kao najiskrenijeg vida patriotizma. 

Predrag ZEČEVIĆ

 

 

 

 

Komentari: 45

Slobodan Jovanović

27. 03. 2018 - 02:20

Teško je ne složiti se sa svime što je rekao dr Čavor. To je tako vidljivo iz pozicije racija i prostorne distance da je prosto začujuće kako je u Crnoj Gori tako iracionalno jedan ideološki malignitet postao legalna politička opcija da je čak i saradnja i koaliranje sa njim ne smatra moralnim posrnućem. Nepostojanjem kulturne, obrazovne i medijske strategije Crna Gora je postala spojeni sud sa fašizoidnim, pravoslavnim narodnjaštvom iz Rusije i Srbije, odakle se preliva sav otpad u nju. Za veliki dio mladih ljudi bitka je izgubljena, da nije oni ne bi bili dio najopskurantnijih ideologija na tlu današnje Evrope. Zloupotreba ekonomskih i socijalnih pitanja nije ništa drugo nego maskiranje suštinskog problema, jer je elementarni osnov za svaki progres da Crna Gora prestane da se bavi unutrašnjim i spoljnim vjerskim i nacionalnim nasrtajima na nju. Te mračnjačke ideologije nikome nijesu donijele boljitak niti svoja savezništva zasnivaju na širenju ideje blagostanja i uređenog društva.
boki

27. 03. 2018 - 08:08

A isto ti i Čavor i takvi vama slični volite više Mila nego porodicu kući i svu Crnu Goru, aj priznaj?
Tesla

27. 03. 2018 - 08:43

@Boki, razmisljanje ti je stvarno na ivici glupog i jadnog razmisljanja. Vec 30 godina vas DPS tuce na svim poljima.Dali se pitas zasto?Zivis u CG i vjerovatno nemas pojma.Zalosno....
Mišo

27. 03. 2018 - 09:24

A jel' bi ti, kada bi ti Risto tražio, dao?
Korist

27. 03. 2018 - 10:09

Vrlo lijepo koristite djelove intervjua u kojima prof.Čavor oriča o srpskom nacionalizmu,ali preskačete priču o steukturama moći novokomponovane elite i dužini njenog vladanja...sramotno ste selektivni....
Станислав

27. 03. 2018 - 16:49

Јованов-ић а не ИВАНОВић воли више Бгд гдје живи од ЦТ а и Јован а не Иван Чавро НОВИ ЗЕЛАНД ОД ЦГ...обојица више воле латиницу од писма предака дакле нису прави Цгци..Посебно што лажу да је србство ту од 1918 и 1920 црквено а ту је од прије Немањића!
Vojo

27. 03. 2018 - 03:31

Fascinantno kako jedan mladi covjek, odrastao i skolovan na drugom kraju svijeta, ima zrelo, pametno i temeljito poznavanje Crne Gore i prilika u njoj. Svaka ti cast Jovane!
Tesla

27. 03. 2018 - 07:54

@Vojo,bolje vide situaciju u CG osobe koje zive na strani od onih u CG.Nijesu zarazeni raznim nacionalistickim i vjerskim virusima te glupostima iz tabloida urednika koji bi rodjenu majku prodali za saku para.Nazalost mi u CG imamo SPC,koja i te kako ima veliku ulogu u ratovima na prostoru bivse Jugoslavije,te sad u CG kao profiterska organizacija koja je uzurpirala svojinu CPC pa i CG a i dalje siri zlo samo radi licnih ciljeva.I jeste za cudjenje da drzava CG nista ne radi na tom problemu.Pitam se,dali misle kao i za nezavisnost CG u 90-im da za to nije zrelo vrijeme - ne znam.Jedino sta znam jeste da su uprte oci prema vlastodrscima svih onih koji vole ovu drzavu bez obzira koje vjere ili narodnosti bili.Dokle ce trajati ovo senlucenje i blacenje CG od SPC,pitam se samo?
Faxi

27. 03. 2018 - 09:17

Samo je zaboravio da kaže da je revolucijom na vlast došao upravo ovaj tridesetogodišnji režim i da je sa pozicije vlasti napravio pljačku epskih razmjera.
Tesla

27. 03. 2018 - 10:00

@Faxi - Koja vlast u CG, Srbiji, Bosni i cijeloj bivsoj Jugi ne pljacka i nema profit od polozaja.Pa i onaj u trafici sto radi pokusava sa cigarama svog gazdu da prevari. Ta ista vlast je uradila puno dobrog kojeg nam moze cio region zaviditi. Da si ostao onamo dje prizeljkuje cijela opozicija sa Amfilohijem na celu danas bi ti dijete sa puskom u ruci na granici sa Kosovom stojalo a ti mijenjao dinare za eure. Lako je pricati punog stomaka u toploj Sobi. A za pljackase nebrini - za njih imamo sudstvo koje se kontrolise iz Brisela, i vjeruj mi svako ce dobiti racun na kraju dana. Nemoj da gledamo sta je lose uradjeno.Vec sta je dobro uradjeno i sta moze jos bolje.Ne bira narod ovaj rezim sto su im idoli vec zbog politike, ekonomskog plana i pogleda u buducnost.
danilo s.

27. 03. 2018 - 11:09

Faxi, Grijesite – Rezim nije “tridesetogodisnji” jer je origanilni rezim bio u sluzbi veljerspskih interesa deset godina. Medjutim, izvresena je “kontra-revolucija” koju je izveo Milo. Taj novi “rezim” traje od 2006 (ili, preciznije od 1998). Paradoks je da ste vi uzdizali Mila zbog prvih deset godina jedinstvenog veljesrpskog DPS-a (sa SNP) a sada mu to prebacujete kao gresku i grijeh? On se jasno odredio 2006 na kojoj je strani. Hvala mu zbog toga. Samo je steta sto nije imao dovoljno snage i odlucnosti da nas oslobodi “vjersko-politickog tumora” na tijelu CG – Amfilohijeve SPC. Sto se tice “pljacki epskih razmjera “ , jos vecih pljacki tih razmjera bilo je i u nasoj okolini. Sto cemo, vlast korumpira. Da ste vi na vlasti ne bi se zadovoljili sa djelicima - vi bi prodali cijelu drzavu! Ponovo!
Tesla

27. 03. 2018 - 12:00

Bravo !!
Abu khabir muavija

27. 03. 2018 - 12:28

Bravo Dačo vazda ti pucala.
Vojo

27. 03. 2018 - 12:36

Po obicaju, u centar!
CRNOGORSKI 007

27. 03. 2018 - 18:03

BRAVO NA KOMENTARU.
Vasojevic

27. 03. 2018 - 07:00

Cavor iz dalekog Novog Zelanda sve zna, a narocito o velikosrpskom nacionalizmu.Govoriti o velikosrpskom nacionalizmu a Srbija sve manja i manja je bemsisleno.I da Srbija spadne na beogradeski pasaluk, nasao bi se n eki Cavor da govori o velikosrpskom nacionalizmu.
MNE

27. 03. 2018 - 07:41

...a Srbija sve manja i manja... kako je lijepo to čuti, a pogotovo kad to kaže posrbica. Što bi rekli iz tvojih u Božije...
Станислав

27. 03. 2018 - 19:36

Па и Душаново царство је пропало па је Србија устајала. И Зета је пала под Турке па касније настаје мала ЦГ...наслађивати се са смањењем Србије могу само усташе.
R

27. 03. 2018 - 08:19

Vasojeviću potpuno mi je jasno za veliku većinu tvoih suplemenika koji ste vi Crnogorci i čemu težite. Medjutim taj san vam se nikad neće ostvariti. Vaše ponašanje to jest tvoih saplenika u drugom svjetskom ratu poznato je svima. Tu vas je Lalić prikazao autentično. SPC je najveće zlo po crnogorski narod i državu. Kroz svu istoriju Srbija je na razne načine tj ne birajući sredstva pokušavala da Crnu Goru pripoi Srbiji i zatre njeno ime. Najsramniji i najneljudski čin je uradila 18- te godine. Prema tome o prijateljstvu i prijateljskim namjerama Srba možeš samo da sanjaš l ostavi se srbovanja jer htio to ti ili ne Vasojevići nijesu porijeklom Srbi, kao što nije ni Karadjordje koga svojataju kao sve ostalo što im odgovara i treba.
Bodin

27. 03. 2018 - 07:51

Imaju milijarde a i dalje ne mogu da obuzdaju svoju pohlepu.. takvo stanje duha ce na kraju i da im se obije o glavu.. kroz čitavlju ljudsku istoriju takvih primjera ima na stotine.. revolucija ce biti samo prirodan slijed dogadjaja.. metafizicki je zakon
srbijanac

27. 03. 2018 - 07:56

Bućkuriš od naroda koji sačinjavaju srbijanski narod , a koji kada zagrebu mao po svojoj rošlosti se stide od nje, je vazda o jadu zabavljao cio Balkan.
natini janjicari

27. 03. 2018 - 08:09

Sve na fonu antiruske i antipravoslavne NATine histerije . Narodi koji su tesko stradali od fasizma i koji su dali ogromnu zrtvu za njegovo slamanje nazivaju se fasistickim i to upravo od fasista i njihovih saradnika . Koja ironija da nekadasnje fasisticke zemlje nazivaju Rusiju i njenog vodju fasistom samo zbog toga sto se usprotivio globalnoj fasistickoj okupaciji planete .
Tesla

27. 03. 2018 - 08:49

Mac sa dvije ostrice, to je Putin i Rusija.
zelenasi saradnici okupatora

27. 03. 2018 - 09:22

Mozda je decko ucen i eto predaje tj asistent je na oeklendskom univerzitetu al ja kad mu ovu facu vidim sve mi je rekao .
Niki

27. 03. 2018 - 09:00

@ Za g.Slobodana Jovanovica: Srpska pravoslavna crkva kao jedan od glavnih postulata ima svetinju zivota i radjanja. I branjenje tradicionalne porodica. Dominantna zapadna ideoloska misao jeste kultura smrti tj.razgradnja ili kako oni kazu demontaza tradicionalne porodice i dalje propagiranje smrti-eutanazije,abortusa,incesta,lgbt brakova,pedofilije,zoofilije,brisanja razlika izmedju polova,nemetanja beskonacnog broja polova,itd.itd. Pitanje je elementarnog zdravog razuma da li ce mladi Crnogorac biti vjeran tradiciji svojih oceva i djedova koje je kucno ognjiste i jaka i zdrava porodica sacuvala kroz vijekove ili ce da zavoli smrt vise od zivota. Moje je pravo da volim zivot a ne smrt. I nisu postulati crkve neprijatelj zivota. Oni cuvaju zivot i to savremena nauka imedicina itekako prepoznaje-znacaj posta,molitve i suzdrzanja za sveukupno psihofizicko zdravlje covjeka. Neprijatelji zivota su-prejedanje,prepijanje,blud,zavisnost od sticanja i materijalnog... Dakle,imam pravo da zivim!
Tesla

27. 03. 2018 - 10:04

Mislim da si promasio temu.Odje se radi o klinu a ti u plocu....
Mišo

27. 03. 2018 - 10:18

Pahomije i Kačavenda se odlično uklapaju u profil SPC koji si dao, kao i 400 streljanih popova 1945. godine zbog vršenja zločina nad civilnim stanovništvom nesrpske nacionalnosti i nad Srbima antifašistima. Da su 1995. godine važila svetska pravila kao 1945. bilo bi još 400. Od genocida nad bogumilima Srpska crkva, evo 800 godina pokušava da očisti Balkan od svih koji nisu Srbi i od onih Srba koji nisu "svetosavske" pravoslavne vere. Nemoj bre da lupetaš! I kako to anatemisana, iz hrišćanskog sveta izopštena crkva kakva je SPC može da brine o porodici. Mi smo Srbi svi prokleti već 800 godina zbog bolesne ambicije Nemanje i njegovog, vinu i ženama sklonog sina Rastka (Save).
pogled iz Srbije

27. 03. 2018 - 11:42

Kako znas Miso ? Da se nijesi kojim slucajem pricescivao kod Kacavende posto zivis u te Krajeve . Sto rece oni Djuro paliuca vi ste kao Zirafa dugoga vrata pasete u Srbiji a baljegate u CG .
Boban Bg

27. 03. 2018 - 12:20

Daleko si dospio kad ti je Djuro palica učitelj. On i pase i balega u Srbiji.
boki iz bijograda

27. 03. 2018 - 13:01

Pa eto on je korektniji od vas sto istezete vratove . Vi jadni nikako da se opredijelite no na dva kolca a treci najveci u centar .
Mišo

27. 03. 2018 - 13:03

Ja sam 7 generacija u Beogradu, Srbin, družim se sa Crnogorcima, veoma ih poštujem, naravno one koji imaju hrabrosti da se izjasne kao pripadnici Crnogorskog naroda i nacije. Oni koje se izjašnjavaju kao Srbi uglavnom su loši ljudi, nacionalisti, kukavice, što bi rekao Jovo Kapičić "ništa roba". Ne mogu da zamislim nekoga ko potiče sa Cetinja ili je Cetinjanin po rođenju a izjašnjava se kao Srbin. Taj mi je kao neki Petrovići, posebno kralj Nikola, prevarant, glupendara, neko ko radi protiv sopstvenog naroda bez razloga. To su ti prijatelju tzv. Terazijski Crnogorci. Kao što reče general Kapičić!
danilo s.

27. 03. 2018 - 12:12

Niki - Vama je Amfilohije potpuno pomutio razum. Sve te vase velike price djeluju ne samo anahrono, vec besmisleno, kada se stave u kontekst ostvarenja/rezultata svetosavlja SPC. Ko je glavni izazivac ratova na Balkanu - veljesroski klero-fasizam SPC!. Pisete neke moronske floskule o moralnoj nadmoci Pravoslavlja, odnosno, svetosavlja, kao o cinjenici - iako je to daleko od istine. Pisete da volite zivot (eros), a nema idologije kao vase, koja je u potunosti pod uticajem nagona smrti (tanatosa). Vi slavite smrt i poraze. Po vama, Putin je borac protiv (svjetskog) fasizma? Zasto se onda ne bori i sa sopstvenim fasizimom u Rusiji? O znacaju molitve i (posebno) posta – dovoljno je vidjeti 90% ugojenih popova SPC? Kojeg je to istinskog sveca iznjedrila “visokomoralna” SPC u 98 godina postojanja. Obozavaoca Hitlera – vladiku Nikolaja Velimirovica ili popa Macu?
Станислав

27. 03. 2018 - 19:41

Клеветбик владике Николаја. Он је од Хитлера добио орден јер је у МК,прије 2.свјетског рата поред нашег реновирао и њемачко гробље,иако су били окупатори,јер је било једно до другога а владика не дијели мртве...и то је похвално што је направио и добио орден од Хитлера који још није био што је касније постао. Касније је Николај био у Хитлеровом Дахауу, логору.
Abu khabir muavija

27. 03. 2018 - 13:02

A gdje ti je dobri moj Niki Hristov nauk i poruka.Sve ovo što si nabrojao je tradicionalizam koji zbog vuče u primitivizam i fašizam.Nema izgleda Hristova nauka kod Rista jer je njegov idol i učitelj Nikolaj Velimirović Hitlera nazivao novim svetim Savom.Probaj budizam Niki.
Za nepovjerovati

27. 03. 2018 - 16:55

Čime je ovaj mladi obrazovani čovjek opterećen i zaslijepljen. I to u dalekom Novom zelandu. Ko mu je zaludio misli ovim glupostima što piše da mi je znati. Ne sjećam se da sam pročitao ovakve tekstove ljudi koji žive u CG. Sve neki izvanjci koji eto sve znaju o CG a nit žive u CG nit imaju godina, iskustva i naravno stručnog znanja da pišu o ovim temama. Pitanje je dali su uopšte to ti ljudi i pisali? U svakom slučaju tuga i čemer o celom jadu.
CRNOGORSKI 007

27. 03. 2018 - 18:10

AJDE OPUSTI SE MALO NASMIJ SE CASTI SPC:https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/75260/pijani_pop_koji_je_zapalio_internet_pop_nesa_je_jednom_pijan_dosao_da_krsti_dete_pa_roditeljima_izjavio_sauchesc
Milo-kralj

27. 03. 2018 - 18:30

Biću iskren i reći ću da se bojim da se CG ovakva kakva je sada neće održati poslije Mila.Jednostavno ne postoje drugi lideri u procrnogorskom bloku koji mogu zamjeniti Đukanovića.Mnogi iz Dpsa će brzo preči na onu stranu na kojoj su bili 1991. i ponovo ćemo biti prosrpska država.Da nijesam u praviu kandidovali bi nekog drugog a ne da Mila maltretiramo svaki put kada je teška situacija za CG.Umjesto da se čovjek posveti sebi i porodici On mora da se vraća po stoti put na pozicije vlasti jer su drugi nesposobni da ga zamjene.
CRNOGORSKI 007

27. 03. 2018 - 21:07

BRAVO NA KOMENTARU.
Njegus

27. 03. 2018 - 18:55

Mlad covjek a da je ovako nadojen mrznjom i sovinizmom. Tragicno. I Cavora ima koji se ne odricu sebe, Srbi su, a nista manje crnogorci, cestiti. Drugo, zar je moguce da na svoje sugradjane i rodjake izaziva mrznju. E zbog toga ne moze Crna Gora naprijed, jer postoje ljudi koji dijele ljude. I da li zna koliko je pobijeno svestenika,profesora i uglednih ljudi nakon II svetkog rata? Sramota.
CRNOGORSKI 007

27. 03. 2018 - 21:08

“U 1918. i 1919. godini, Crna Gora je svedena na groblje. Bili su na hiljade njih pobijenih i na hiljade kuća spaljene. Žene, đeca i nemoćni starci bacani su živi u plamen i oganj. Đeca su bacana kroz prozor napolje, đe su padala na vrhove bajoneta, tamo namještenih. Nesrećnicima, koji bi još živi bili, kidani su uši, jezik i nos. Žene su silovane, pa su im poslije pod suknjama ubacivani mačkovi, koje su bezdušnici štapovima tukli i koji su raskidali trbuhe žrtvama. Obrazovane su ŇbandeŇ, koje su kao Huni pustošili krajeve jedan za drugim, pljačkale crnogorsku sirotinju, skrnavili grobove predaka, vukući kao divljaci, po blatu, kosti Svetog Vasilija Ostroškog i svetog Petra Cetinjskog, samo za to, što su svečevi crnogorski”.
miloandrov

07. 04. 2018 - 20:13

Kakav si ti problematičan lik257 osoba stradalo i 120kuća zapaljeno od strane samih naših .Odakle toliko zlo u tebi ?!!!
Мирослав Ђукић

28. 03. 2018 - 13:00

Из Окланда се најбоље види montenegro! Како ли стижете на Нови Зеланд свако мало да одете тамо да питате младог Чавора шта мисли о нашим приликама? Ја ујутро кад устанем, погледам има ли какве нове опсервације нашег Новозеланђанина и оног ђетића из Хесена. Дан ми није заокружен ако изјутра њих не видим да су на сајту дали своје наравоученије!
Dr Jovan Čavor

28. 03. 2018 - 19:16

Ne baljezga..
danilo s.

29. 03. 2018 - 00:44

Miroslave, A ja bas pomislio da ste vi neki fini covjek. Steta. Vasa.
Мирослав Ђукић

03. 04. 2018 - 14:41

Некако, нисам сигуран да је "Dr Jovan Čavor" лично написао онакав простачки коментар. А Ви, Данило, не примајте све к срцу!
Novi komentar