Izvještaj MORT-a

Danilovgrad izdao građevinske dozvole za sedmicu, Podgorica za 82,3 dana

Danilovgradskoj lokalnoj samoupravi je  bilo potrebno 7,6 dana za izdavanje 63 građevinske dozvole, dok je službenicima Glavnog grada za 146 dozvola  bilo potrebno 82,3 dana, pokazuje zvaničan Izvještaj o radu Ministarstva održivog razvoja i turizma. Podgorička gradska uprava je na taj način prekoračila mjesečne  zakonske rokove, jer su  u pitanju građevinske dozvole za koje nije potreban elaborat o zaštiti životne sredine.
Objavljeno: 27. 03. 2018 - 10:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

U Izvještaju se taksativno nabrajaju lokalne uprave koje su u 2017. godini izdavale građevinske dozvole u Zakonom predviđenim rokovima, sa velikim brojem izdatih dozvola.

 Tako je gradskoj upravi Rožaja bilo potrebno 16 dana za 83 građevinske dozvole za objekte za koje nije potrebna izrada elaborata-o procjeni uticaja na životnu sredinu, a Žabljaku – 26,6 dana za 41 građevinsku dozvolu.

Činovnici u Pljevljima su taj posao obavili u roku 20,4 dana za 40 građevinskih dozvola, a u Beranama – 29,5 dana za 26 građevinske dozvole.

MORT je u svom izvještaju  nabrojao Lokalne uprave koje su prilikom izdavanja građevinske dozvole u 2017. godini prekoračile Zakonom predviđene rokove.

„Podgorica – 82,3 dana za 149 građevinskih dozvola, Kotor – 78,3 dana za 69 građevinskih dozvola, Tivat – 74,2 dana za 96 građevinskih dozvola i  Herceg Novi – 71,1 dan za 59 građevinskih dozvola za objekte za koje nije potrebna izrada elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu“, piše u Izvještaju.

Od ukupnog broja izdatih građevinskih dozvola za 34 dozvole, odnosno za njih 3%, je bilo potrebno raditi procjenu uticaja na životnu sredinu.

Lokalne uprava koje su izdale građevinske dozvole za objekte za koje je bilo potrebna izrada elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu su: Budva – 15 dozvola, Nikšić – devet dozvola, Cetinje – šest dozvola, Ulcinj – dvije dozvole, Danilovgrad i Pljevlja po jedna dozvola.

U poređenju sa 2016. godinom kada je izdato 20 građevinskih dozvola koje su sadržale procjenu uticaja na životnu sredinu, u 2017. godini je došlo do povećanja broja objekata koji se grade, a koji utiču na životnu sredinu za 70%.

„U odnosu na prethodnu godinu, u 2017. godini je izdato 10% manje dozvola za građenje porodičnih i individualnih objekata. Sa druge strane povećan je broj izdatih građevinskih dozvola za izgradnju infrastrukturnih objekata za 31%, stambeno-poslovnih objekata za 14%, dok je izgradnja poslovnih objekata ostala na istom nivou kao u 2016. godini“, zaključuje se u Izvještaju.

P.Z.

 

Komentari: 0

Novi komentar