Rakić saopštio

Srpska lista izlazi iz Vlade Kosova, 20. aprila pravi ZSO

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio da će ta politička organizacija izaći iz Vlade Kosova. Mi ćemo 20. aprila formirati ZSO, na pet godina od Briselskog sporazuma, a po tom sporazumu, naveo je. Odluka je donijeta jednoglasno, dodao je Dalibor Jevtić.
Objavljeno: 27. 03. 2018 - 13:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je ocijenio da se radi o terorističkom napadu na goloruki narod.

"Mi kao predstavnici srpskog naroda na KiM, nećemo više biti nijemi, i nećemo biti više ikebana", naveo je.

Ovo je juče bio probni balon kako da specijalne jedinice osvoje sjever, mi smo toga svjesni i sa novonostalom situacijom smo upoznali predsjednika Vučića, naveo je.

Vučić nam je rekao - nećemo dozvoliti novu "Oluju" i novi "Bljesak", rekao je Rakić.

Sjutra ćemo u Kosovskoj Mitrovici održati sjednicu svih deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom, naveo je.

Mi ćemo 20. aprila formirati ZSO, na pet godina od kada je to odlučeno u Briselskom sporazumu, naglasio je Rakić.

Istakao je da za to imaju podršku Beograda.

Ministar u Vladi Kosova Dalibor Jevtić kaže da je odluka o izlasku iz te vlade donesena jednoglasno.

Ako su željeli da hapse gospodina Đurića, mogli su to da urade na dostojanstveniji način, a ne da nas ponize, ali nisu nas ponizili, rekao je Jevtić.

Gospodin Đurić ima našu potpunu podršku, dodao je. Odgovornost mora da postoji za prekomjernu upotrebu sile i za sve ono što se juče dešavalo, rekao je. Istakao je da će on tražiti odgovornost za ono što se dešava.

"Imamo poruku za naše sunarodnike i u Metohiji, centralnom Kosovu da nas je ovo samo još više ujedinilo i ojačalo... Borićemo se, i nastavićemo da se borimo na demokratski način, kao što ste juče vidjeli, goloruki... Naš cilj je mir, i pored tog mira da nas na Kosovu i Metohiji bude više", naveo je Jevtić.

Mi u Skupštini Kosova nećemo podržavati odluke Vlade Kosova, dodao je.

Rakić je rekao da će formirati ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom, da neće prekršiti međunarodno pravo. Podsjetio je da je on ratifikovan u Skupštini Kosova. Uradićemo samo ono što je dogovoreno i šta smo potpisali. "Zajednica ZSO je dogovorena Briselskim sporazumom, zašto bi zbog toga dijalog pao", rekao je na pitanje da li će takva odluka uticati na dalji tog pregovora.

Sastanak predsjednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srpske liste održan je iza zatvorenih vrata u Predsjedništvu u Beogradu.

Predsjedništvo Srpske liste sinoć je usvojilo inicijativu za napuštanje Vlade u Prištini, a predsjednik te liste Goran Rakić rekao je ranije danas da će konačna odluka o učešću u kosovskoj vladi biti donijeta poslije konsultacija sa Vučićem.

Građanska inicijativa "Srbija, demokratija, pravda" saopštila je da Srpska lista treba odmah da napusti kosovske institucije, kao i da se preispita dalje učešće u briselskom dijalogu.

Komentari: 0

Novi komentar