Vuksanović u posjeti SŽK

Poražavajući odnos vlasti prema ženama

Kandidatkinja za predsjednicu Crne Gore Draginja Vuksanović, posjetila je danas Sigurnu žensku kuću (SŽK) u Podgorici. Ona je u razgovoru sa Ljiljanom Raičević, direktoricom Sigurne ženske kuće razgovarala o uslovima u kojima oni danas rade i o ulozi države u suzbijanju problema porodičnog nasilja.
Objavljeno: 27. 03. 2018 - 15:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Danas sam posjetila Sigurnu žensku kuću gdje me gospođa Raičević dočekala jednako toplo i majčinski kao što dočeka svaku od žena koje posjete ovu kuću. Ponosna sam što Podgorica ima jedno ovakvo utočište za žene u nevolji a poražena činjenicom da nam je ono uopšte potrebno”, kazala je Vuksasnović.

Ona je navela da je poražena odnosom koji crnogorska vlast ima prema ženama koje su stub našeg društva i saopštila da je vrijeme da država konačno prema njima počne da se ponaša majčinski a ne maćehinski.

“Poražavajući su podaci na koje godinama upozoravaju nevladine organizacije koje se bave zaštitom ženskih prava, da je svaka treća žena u Crnoj Gori žrtva nekog oblika nasilja. To se, između ostalog, dešava i zbog blage kaznene politice iako ima mehanizma da se upotrijebe oštrije kazne”, navela je ona.

Jedan od važnih problema koje navodi Vuksanović je i izbjegavanje plaćanja alimentacije, što je krivično djelo, koje ova vlast ne tretira sa dužnom pažnjom, jer nepososbnost države da riješi ovako važan društveni problem žene dovodi u rizik od siromaštva.

“Ne postoji tema važnija za urgentno rješavanje od ove. Zato ću se sa mjesta prve žene na čelu države vrlo predano zalagati za osnivanje alimentacionog fonda kako bi djeci razvedenih roditelja bila obezbijeđena egzistencija”.

Ljiljana Raičević je izjavila da je za Sigurnu žensku kuću, a za nju posebno, ovo istorijski dan bez obzira na ishod izbora.

“Ona ostaje upisana u istoriji Crne Gore kao prva žena koja se kandidovala za ovu visoku funkciju. Ja godinama prizivam, molim, i nadam se da će za mog života doći da jedna žena upravlja Crnom Gorom, jedna hrabra, pametna, elokventna, omiljena kod studenata i jednostavno žena koja zna šta hoće i žena koja se izgradila, koja je stvorila svoj neki svoj imidž i karijeru bez mrlje u svom životu. Posebno smo mi iz Sigurne ženske kuće danas oduševljene jer nije naša inicijativa nego je Draginjina inicijativa da dođe i vidjeli smo da je zaista upoznata, pratila je naš rad, zna koji su problemi. Pominjala je alimentaciju, pominjala je uhođenje što su stvarno veliki problemi a jedan od najvećih problema jeste to blago kažnjavanje. Držaćemo je za riječ, što se mene tiče ja svim srcem navijam, glasaću za Draginju, a mislim i da bi ženske orgaizacije trebale  da se izjasne”, kazala je Raičević.

Ona je dodala da se 22 godine priča o tome da je malo žena na visokim funkcijama a da se u ovom trenutku nudi jedna velika mogućnost da se žene solidarišu i da izađu da glasaju za ženu koja će prvi put u istoriji Crne Gore biti predsjednica.

“Ja Vam unaprijed čestitam”, zaklučila je na kraju Raičević.

Komentari: 11

Marina

27. 03. 2018 - 15:31

Bravo divna ženo, podrška za Vas.
(U)Mislilac

28. 03. 2018 - 00:05

Draginja bira da posjeti ove koji pljunu što dalje radeći kao humani posao.
Sead

27. 03. 2018 - 15:32

Podrška za jedinu damu među kandidatima. Moj glas ide Vama.
Lidija

27. 03. 2018 - 16:33

Ovoj zeni se politicki program svodi na listu po cemu ce da pljuje . Zna li ona ista osim toga, ima li ista drugo da ponudi? Da ne pominjem to ogavno licemjerstvo poslije 20 godina u vlasti i mazanja puterom po glavi, cim ovako sada prica, toboze probudjena, osvijescena, oplemenjena. Pih.
CiNick

27. 03. 2018 - 18:24

Tvoj politički stav nije izveden iz racionalnoga, već emotivnoga. Da razmišljaš racionano viđela bi da je Udba po nalogu Gospodara pokušala izvršit puč u SDP, pa pošto nijesu uspjeli SVOJE pulene, koji su, sad se vidi, sabotirali trud SDPa, izveli su i okupili ih pod kapu tzv. Socijaldemokrata. Među njima NIJE Draginja Vuksanović. Nijesu je mogli kupit. A, nije bila ni glavar SDPa da bi lično odgovarala za eventualne promašaje partije. Umjesto toga bila je vrlo aktivna članica Parlamenta đe je dosljedno i glasno branila interese države i građana.
Lidija

27. 03. 2018 - 18:36

Tako je, UDBA, Sudba, Vatikan, CIA, zavjere, konspiracije i vec stare izlizane seme politicara nakon sto izgube. Parole, fraze, etiketiranja, uvrede, to je sto se nudi. Ja citam ko sta nudi i imam odnos prema politickim ponudama a za to mi ne trebaju etiketiranja i ispiranja mozga. Prezirem demagoge i populiste. Daklr, gospodine, Draginja je bila skoro 20 godina u vlasti. Sada kada nije nista joj ne valja. Ako je to tacno ima li i ona osjecaj odgovornosti za takvo stanje ili su oni samo gostovali u njoj decenijama? I jeli dovoljno da ona upre prstom u druge i ja odmah da kupim kako sirota 20mgodina niti luk jelimniti mirisala. Ma daj. I kako bi to da popravi, sto bi da uradi.? Hocemo li ista cuti ili ce do kraja samo da pljuje po svemu?
KARA RADUSIN

27. 03. 2018 - 20:38

Lidija ako joj već zamjeraš što je bila deceniju u vlasti,da li je to po vama i kritika za samu vlast ili je razlog vaše ljutnje njihov razlaz sa DPS-om.
CiNick

27. 03. 2018 - 23:15

Prvo, u SDP je pokušan puč, a toga nema bez Udbe. Drugo, navedi odgovorne funkcije koje je Draginja Vuksanović obavljala u državu potomnjijeh "dvadeset godina"? Treće, đe su danas "perjanice" SDPa iz tijeh "dvadeset godina" vlasti, prije svega izvršne? Četvrto, slijepac vidi da DPS vodi državu u propast, na što je SDP godinama, iako dio vlasti, ukazivao. Da li ste se vi kritičari današnjega SDPa "śetili" i jednom podržat tu partiju i njezinu borbu za pravnu i socijalnu državu? Znam, nije vama problem "šurovanje" SDPa s prosrbskijem (ne i srbskijem) partijama. Vas boli što je SDP napuštio "usrećitelje" države i naroda i kazao "Car je go!"
LIDIJA TI PRIPADAŠ

27. 03. 2018 - 20:29

ONOM SOJU ŽENA KOJIMA JE KULTURNO OPHOĐENJE I INTELEGENCIJA NEPOZNANICA.PROBAJTE U NEKOM RIALITIJU TO JE VAŠ SVIJET.
eeee

27. 03. 2018 - 20:00

Nisi tako mislila dok si 18 godina bila sa DPS-om
Djedo

28. 03. 2018 - 13:23

Uvazena gospodjo, sto blize Nisu, sve gore pisu. Casno je na vrijeme odustati-nemate ni min. sansi. .
Novi komentar