Zbogom vječitom dječaku italijanske televizije

Umro Fabricio Frici

Obavještenje o smrti je dala porodica: preminuo je tokom noći 26. marta od posljedica moždanog udara. Imao je 60 godina.
Objavljeno: 27. 03. 2018 - 16:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Fabricio Frici je umro u bolnici Sant Andrea di Roma, od posljedica moždanog udara. Supruga Karlota i brat Fabio su poslali u ime porodice poruku: „Hvala Fabricio za svu ljubav koju si nam poklonio“. Iz RAI, TV kuće u kojoj je proveo svoj profesionalni vijek su izjavili: „Sa Fabriciom odlazi dio nas, dio naše istorije, i naše svakodnevice“.

Borio se do posljednjeg daha kao lav. Fabricio je imao manire dobro vaspitanog momka, ljubazan sa svima, nikada namršten, a kada je trebalo pokazati  jačinu i karakter, ispoljavao ga je.

Borba protiv bolesti, borba za život bila mu je važnija od svega – radi  ćerkice Stele, njegove životne misije i supruge Karlote. Nije uspio, a za svoj šezdeseti rođendan 5. februara naglasio je da njegova borba protiv bolesti nije okončana ....

Prvi udar zdravstvenih problema ga je zadesio u oktobru u televizijskom studiju tokom snimanja kviza L'eredita. Poslije terapije i oporavka vratio se na RAI u decembru i nastavio da vodi kviz izjavljujući: “Još uvijek se borim protiv bolesti. Ima momenata kada se osjećam obeshrabreno, ali pažnja i ljubav porodice, publike i prijatelja je svjetlost koja obasjava sve. Život je predivan“ .

Poštovanje publike, zahvalnost - su ga istakli i obilježili od samog početka – počev od dječjih programa Il barattolo 1980, onda Tandem, Pane e marmellata, Scommettiamo che, Europa Europa, do prajm tajm programa Luna park, Telethon, Miss Italia, I soliti ignoti.

Na nagovor svog velikog prijatelja, Karla Kontija, takođe poznatog TV voditelja, bio je učesnik poznatog spektakla Tale e quale show, osvojivši srca publike uz ogromnu popularnost na društvenim mrežama. Izvodio je nevjerovatne transformacije i imitacije ličnosti - od Piera Pelua (muzičar, pjevač iz grupe Litfiba) za koju su u šali govorili da je istinitija od originala, do Enrika Ruđerija, Alberta Sordija i Tota Kutunja.

Kada ga je predsjednik Italije Đorđo Napolitano odlikovao ordenom „Il commendatore“ nije se time hvalio, niti javno obznanjivao.

Uvijek se odazivao na humanitarne aktivnosti – godinama je vodio aktivnosti „La partita del cuore", bio je donator koštane srži, mala ga je Valerija nazvala svojim „bratom“.

I u pravu je Karlo Konti, Fabricio Frici je bio brat kakvog su milioni Italijana željeli da imaju.

 

La Republica, Silvia Fumarola

Komentari: 3

Pilka

27. 03. 2018 - 17:34

Hvala sto ste ovo objavili. Vec sam mislio da se samo gleda tresh tv. Frici je bio najvaspitaniji i najgospodstveniji voditelj RAI. Nevjerovatan sarm autoironija, vjestina da razgovara sa ogromnom postovanjem sa sagovornicima od djaceta do predsjednika drzave. Do prijw dvije noci je vodio Eredita. Vratio se ... za tren.
Kralj

27. 03. 2018 - 17:49

Najvedriji lik.... Sigurno ga pamte I mnogi gledaoci iz MNE
gost

28. 03. 2018 - 13:28

Sjecam ga se ja kad sam bio mali, 80-tih, nije bilo bez 2 domaca kanala, od kojih drugi pocinje u 17h. Zato smo to malo vremena sto smo uz TV provodili, gledali RAI 1 i RAI 2. Rafaela Kara i Fabricio Frici. Njih se sjecam iz tog perioda. Bio je mlad, crne malo duze kovrdzave kose i sa naocarima. Imao je bas nevin i iskren osmijeh. Mnogo simpatican tip, iako ga nista nijesam razumio...
Novi komentar