Podgorica na strani zapadnih saveznika u aferi Skripalj

Odluka Vlade o protjerivanju ruskog diplomate: Slijedi li Crna Gora svoje ili tuđe interese?

Odluka crnogorskih vlasti da protjeraju ruskog diplomatu je simbolički gest. To je izraz solidarnosti s politikom koju je Zapad u ovom trenutku prihvatio prema Moskvi. Koliko je to zaoštravanje odnosa s Rusijom dobro ili loše – a mislim da je loše – to je već druga tema. Mislim da taj potez neće imati nikakve konkretne posljedice po Crnu Goru, jer je ona zaštićena i 'pod kišobranom'. Ostaje nam samo da se nadamo da će ovaj incident i atmosfera koja je oko njega napravljena otići u prošlost i da će se diplomate vratiti tamo gdje su službovale, što ne bi bio prvi put u diplomatskoj praksi, ocijenio je Jakšić.  
Objavljeno: 29. 03. 2018 - 00:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Solidarisanje: Iz najave premijera Duška Markovića bilo je lako naslutiti epilog: Vlada Crne Gore je, slijedeći spoljnu politiku EU i solidarišući se s NATO saveznicima zbog, kako tvrde, ruskog napada nervnim gasom na bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u Solsberiju, juče odlučila da protjera jednog ruskog diplomatu iz zemlje i povuče saglasnost za djelovanje počasnog konzula Rusije u našoj državi.

„O mjerama je obaviještena Ambasada Ruske Federacije u Podgorici, uz rok od sedam dana da diplomatski predstavnik napusti Crnu Goru“, saopšteno je iz Vlade, bez navođenja imena diplomate. 

Iz Vlade nisu objavili ni ime počasnog ruskog konzula, ali je jasno da se radi o crnogorskom državljaninu Boru Đukiću, koji je, kako je pisala Pobjeda pozivajući se na više izvora iz Ministarstva javne uprave, među osnivačima Prave Crne Gore, partije na čijem je čelu predsjednički kandidat Marko Milačić.

Crnogorska opozicija osudila je odluku Vlade. Predsjednički kandidat Mladen Bojanić nazvao je ishitrenom, dok Milačić smatra da je skandalozna. Iz Demokratskog fronta (DF) su poručili da ne postoji granica služenja crnogorske vlasti tuđim interesima", dok su iz Socijalističke narodne partije (SNP) ocijenili da je odluka protivna tradicionalnim vrijednostima Crne Gore". 

Ambasada Velike Britanije se, pak, zahvalila zvaničnoj Podgorici.

„Velika Britanija i saveznici zajedno šalju snažan signal Kremlju: Rusija ne može kršiti međunarodna pravila nekažnjeno“, naveli su na svom Tviter nalogu.

3107lukovac

Propuštena prilika za smirivanje tenzija: Koliko će solidarnost sa saveznicima u ovom slučaju – u kojem je još mnogo nepoznanica – politički koristiti Crnoj Gori?

Bivši ministar inostranih poslova Branko Lukovac, rekao je Portalu Analitika da se nadao da Crna Gora ipak neće pribjeći mjeri protjerivanja ruskih diplomata. Uvjeren je, kaže, da to nije bilo neophodno, jer ne bi ugrozilo naš put ka EU.

„Kao što znamo, u EU postoje različiti odnosi prema različitim međunarodnim i spoljnopolitičkim pitanjima. Sjetićete se Iraka i tvrdnji Tonija Blera da tamo djeluje Al Kaida i da posjeduju oružje za masovno uništenje. Te tvrdnje su se, kao što znate, pokazale kao neistinite, odnosno izmišljene. Sumnje u ovom slučaju još nisu dokazane. Sve što se sada radi u solidarnosti sa Zapadom jako šteti međunarodnim odnosima. Mislim da bi bilo pogrešno voditi akciju za izolaciju Rusije, Kine i drugih zemalja. Oni jesu značajni činioci ukupnih međunarodnih odnosa i bolje je voditi dijalog kako bi se ti odnosi učinili povoljnijim i kako bi prevladali mir i sigurnost“, smatra ugledni diplomata.

Spoljnopolitički komentator beogradske Politike Boško Jakšić, objašnjava da su zemlje regiona u odnosu prema slučaju Skripalj podijeljene u nekoliko grupa. Prvu, kaže, čine članice EU i/ili NATO-a koje su se saglasile s obavezama koje proizilaze iz članstva u tim organizacijama (Crna Gora i Hrvatska); drugu čine zemlje koje nisu članice nijedne od te dvije organizacije, ali su prihvatile da se solidarišu i protjeraju nekog ruskog diplomatu (Makedonija); treću čine države koje takođe nisu članice EU i NATO-a i koje ne dijele spoljnopolitički kurs sa Zapadom (Srbija i BiH).

Kada je riječ o susjednom Kosovu, kancelarija predsjednika Hašima Tačija odbila je da govori o statusu ruske kancelarije za vezu u Prištini i njenih članova, a ni predstavnici kosovskog Ministarstva spoljnih poslova nisu rekli hoće li protjerati ruske diplomate. Koha je, međutim, juče pisala da Vlada Kosova neće slijediti primjer Zapada.

A kako će gest crnogorskih vlasti uticati na ionako loše odnose s Rusijom?

Lukovac misli da je ovo bila prilika da se duboka kriza u odnosima dviju zemalja polako stiša.

„Nakon što smo postali članica NATO-a, nije bilo grubih nasrtaja na Crnu Goru koji bi podrivali njenu sigurnost. Sada je polako trebalo činiti korake na prevazilaženju krize i smirivanju odnosa. Nama je u interesu da sa zemljama koje su najuticajniji međunarodni činioci – a tim više što imamo tri stoljeća tradicije odnosa s Rusijom – izađemo iz krize i razvijamo odnose na obostrano zadovoljstvo“, naglašava Lukovac.

Potez Crne Gore je, prema mišljenju Jakšića, ništa drugo do simbolički gest.

„To je izraz solidarnosti s politikom koju je Zapad u ovom trenutku prihvatio prema Moskvi. Koliko je to zaoštravanje odnosa s Rusijom dobro ili loše – a mislim da je loše – to je već druga tema. Mislim da taj potez neće imati nikakve konkretne posljedice po Crnu Goru, jer je ona zaštićena i 'pod kišobranom'. Ostaje nam samo da se nadamo da će ovaj incident i atmosfera koja je oko njega napravljena otići u prošlost i da će se diplomate vratiti tamo gdje su službovale, što ne bi bio prvi put u diplomatskoj praksi“, rekao nam je Jakšić.

1111jaksic3

U trenutku nastanka ovog teksta, 24 države (uključujući Crnu Goru), od kojih 16 članica EU, odlučile su da protjeraju ruske diplomate. Među onima koje neće preduzeti mjere protiv Rusije je i Turska, uprkos tome što je članica NATO-a. To je najavio turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji je rekao da njegova zemlja neće protjerati ruske diplomate „na osnovu navoda“.

Hronologija krize: Sve se „zakuvalo“ nakon što je britanska premijerka Tereza Mej saopštila da bi više od 130 ljudi moglo biti izloženo posljedicama nervnog agensa kojim su otrovani dvostruku agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, koji se nalaze u teškom stanju. Sergej (66) i Julija Skripalj (33) pronađeni su u besvjesnom stanju 4. marta na jednoj klupi u Solsberiju. U teškom stanju su prebačeni u bolnicu. Pretpostavlja se da je za napad na njih upotrebljen otrov tipa „novičok“, razvijan u SSSR-u tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Britanski istražitelji su, opet navodno, pronašli tragove tog otrova u restoranu i pabu koji je Skripalj prethodno posjetio.

Juče objavljeni rezultati istrage kažu da su otac i ćerka Skripalj bili izloženi nervnom agensu u njihovoj porodičnoj kući. Prethodno je njihova rođaka Viktorija Skripalj izjavila da su male šanse da će prežijveti.

Velika Britanija je trovanje Skripalja ocijenila kao napad na svoju teritoriju i o tome izvijestila Evropski savjet, pozivajući se na odredbe Lisabonskog sporazuma koji obavezuje države članice na međusobnu solidarnost i pomoć. Takođe, Britanija se, kao članica NATO-a, pozvala na član 5, što je značilo zeleno svjetlo za konkretnu akciju EU i NATO-a. Crnogorska vlada je, poštujući činjenicu da je članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU, odlučila da slijedi politiku evroatlanskih partnera.

2903sergejijulijaskripalj

Moskva je, u međuvremenu, negirala optužbe Londona, navodeći da nedostatak dokaza ukazuje da je trovanje Skripalja ozbiljna politička provokacija“.

Recipročan odgovor: Sagovornici Portala Analitika konstatuju da će Rusija odgovoriti na protjerivanje svojih diplomata onako kako se reaguje u ovakvim situacijama – principom reciprociteta.

„To je gotovo abeceda u međunarodnim odnosima, kada se jedna zemlja odluči da proglasi nekog diplomatu za persona non grata. To je najmanje što će Rusija da uradi“, navodi Lukovac, dok Jakšić dodaje „da neko od crnogorskih diplomata u Moskvi treba da počne da pakuje kofere“.

A upravo to i najavljuju iz Moskve. Valentina Matvijenko iz Gornjeg doma ruskog parlamenta kaže da će njena zemlja odgovoriti simetrično kada je riječ o broju diplomata. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručuje da će to učiniti „u pogodno vrijeme“.

Iz ruske ambasade u Podgorici, ne komentarišući detalje, pitaju se zašto je odluka Crne Gore donijeta baš na Dan žalosti u Rusiji.

„U Rusiji je 28. mart proglašen za Dan žalosti zbog velikog broja stradalih u požaru u Kemerovu. Građani Crne Gore donose cvijeće, svijeće i igračke ispred zgrade ambasade. Crnogorske vlasti takođe nisu ostale po strani, već su tog dana objavile odluku o protjerivanju ruskog diplomate i oduzimanju akreditacije počasnog konzula“, piše na Tviter nalogu ambasade.

 Ambasador Crne Gore u Moskvi Ramiz Bašić kratko je za Pobjedu kazao da još nema odgovor zvanične Moskve.

Ruska strana još nas nije obavijestila koje će uzvratne mjere preduzeti",  rekao je Bašić.

Komentari: 35

Vanja

29. 03. 2018 - 00:20

Crna Gora,slijedi svoje principe!,podrska Vladi CG.Vrati li rusija Miska Vukovica,Koliko je nasih politicara pod zabranom ulaska u Rusiji.Niko ne treba podrzati drzavu koja je spremna da upotrijebi nervni agens.Koji je zabranjen.Ko se igra vatrom,mora da se opece.
Мирослав Ђукић

24. 05. 2018 - 12:24

Енглези су познати као одани савезници, то ће се montenegru сигурно веома исплатити што је, зарад Енглеза, издало Русију. Јесте мало гадно, али нека...Значи, да резимирам, бити енглеска улизица и полтрон се на црногорском каже: "slijedi svoje principe!"? Неки кажу да је то сличан језик, кад оно...
Vasojevic

29. 03. 2018 - 06:59

Velika Britanija se zahvalila Crnoj Gori, a napusta Evropsku uniju, i komanduje drugim zemljama sta treba da rade. Zlo i naopako.
Goropad

29. 03. 2018 - 07:16

Ne moze biti nas interes da gubimo stotine miliona eura profita kad posle sukoba sa Rusijom oslabi trgovinska razmjena, kad smanje dolazak turista.. i prosli put smo to dobro osjetili... Ali kad mi kazemo nasim prijateljima sa Zapada da nama nije interes da se inatimo sa Rusijom, oni nam odgovore "Šta je nas briga za vaš interes, radite sto vam se naredi i tačka"!
-

29. 03. 2018 - 12:34

Ne lupetaj četnik, providan si ko jeftina PVC kesica
Vasojevic

29. 03. 2018 - 07:26

A tvoje informacije govore da je Rusija upotrebila nervni agens.Tvoj "insajder" ti javlja.Bravo
danilo s.

29. 03. 2018 - 08:21

Vjerujem da vlada CG nije donijela lako tu odluku i da je pazljivo mjerila posljedice ovog gesta protesta. Bez obzira na kritike, za tu odluku bila je potrebna hrabrost i principijelnost, za koje neke zemlje u regionu jos nijesu spremne. Sto se tice spoljne politike CG, za sada, vuce veoma dobre poteze. Neki principi i dogovori se moraju postovati. Zalosno je gledati kako se neki nasi sujedi razapinju izmedju dvije strane. Pa malo trk do Bona, malo(vise) do Moskve?
mrdni malo danilo

29. 03. 2018 - 11:58

Ti se ne razapinjes,uvjek na istom mjestu i polozaju.
vladika

29. 03. 2018 - 12:21

Podsjeća na onoga Šora iz filma ,,čudo neviđeno,,
polozaj

29. 03. 2018 - 12:50

on je furundzija samo se namesti i ceka cvrsto gorivo .
boki

29. 03. 2018 - 13:50

E ne, ne bi se taj odmakao pedalj jedan. Uvijek ista priča, možeš mu na 95 % tema znati koji će mu biti komentar. Ali nekako, čudno ali uvijek po dps tragu, iako kao nije za njih:)
danilo s.

29. 03. 2018 - 22:02

boki, Da se ne bio vi i prijatelji mucili i nagadjali - uvijek bio i bicu na tragu CG! Drugo me ne zanima. A posto je to suprotno interesima veljesrpskog klero-fasizma uvijek bio i bicu protivnik te bolesne ideologije koja truje, ne samo CG, vec i cijeli Balkan.
boki

29. 03. 2018 - 08:38

Kakva crna spoljna politika. Odavno mi to nemamao. samo slijepo slušanje gazdi. Dobili smo nezavisnost da bi umjesto jednog gazde dobili drugog.
cikita banana

29. 03. 2018 - 09:02

Da smo mi ucijenjena bananica najociglednije je bilo kad je CG uvela sankcije Rusiji. Svjesni unutrasnjeg raspolozenja stanovniostva prema Rusiji i ogromne koristi kroz turizam i nekretnine vlada se ustezala dok iz ambasade nije pusteno saopstemnje da je " mozda bilo korupcoije pri prodaji Telekoma " . Vec sjutradan je posao zavrsen u intertesu ucjenjivaca .
produzi dalje

29. 03. 2018 - 09:54

Mi smo kao nevjerna zena . Kad jednom ucini taj korak posle je svi udaraju a njoj svejedno. Ne znam odkud sad ta dilema ?
partneri

29. 03. 2018 - 09:22

Mi smo ionako bijeda i sitna riba ali Amerika i Engleska to isto cine sa mocnom Njemackom i drugim zemljama . U skrgutanje zubima i ogomnu materijalnu stetu primorani su da se prestroje na njihovu stranu . Apsolutno nije dokazan slucaj trovanja agenta . Doduse nije ni Sadam imao oruzje za masovno unistenje al je svejedno fasovao konopac i pobijeno je nakmanje milion Iracana. Posledice ce se osjecati decenijama .
miloandrov

29. 03. 2018 - 11:01

Poštovani ...Jutros javljaju došlo je do velikog obrta u aferi Skripalj policija objavila da nije otrovan u kafiću ,niti na klupi već ispred kućnog praga....A ovce trče li trče
cilj opravdva sredstvo

29. 03. 2018 - 11:35

Od pocetka je jasno da je to laz . Kazu da je britansjki zvanicnik htio sakriti seks aferu pa lansirao pricu . Britanija je znala da Sadam Husein nema oruzje za masovno unistenje al je svejedno lazno optuzila i napala Irak .
sitne slugeranje

29. 03. 2018 - 10:06

Jako bi me obradovalo da ljetos imasovno izostanu ruski turisti pa da se moramo obratiti nasim "partnerima" za nekoliko tovara crvljivog brasna . Cisto da nam se oci otvore i da vidimo koja smo sila .
-

29. 03. 2018 - 12:47

E moj četnik, i dalje prodajes pricu, kako Crna Gora ne moze bez srpskog brasna, reci, đe si gladan, da te najedemo i napijemo..da sit ne lupetaš uokolo i blamiras se
.

29. 03. 2018 - 13:21

Znam ja suljo da ti volis pitu pa ti ne trba puno brasna za kore . Imam ja ne boj se i da prospem no vidi kako ces ti .
-

29. 03. 2018 - 14:51

Nemoj Nemanja, sunce moje velikosrpsko četničko, da potrošiš previše para :-)
peksinu

29. 03. 2018 - 16:49

A sto si hilav i mrzis Ruse i Srbe haram te bilo ? Deda tio Srbin bio a Putin ti spasio Erdogana . Tacno su bili stari u pravu kad su govorili i onog sto milujes i onog sto gazis isto ti misle .
velikosrpskom dziberu

29. 03. 2018 - 18:52

Tako je Nemanja,Srbija do Tokija, svi golubovi i njihovi djedovi su Srbi..rekao D. Ćosić, a ti ponavljaju ko papagaj..nakon 100-og ponavljanja postaje kao istina :P
zelenas

29. 03. 2018 - 10:18

pocetna faza rata za Sibir ,britancu lazima uvode druge zemlje u proces kampanje protiv Rusije , kao dokaz navode da je otrov ruske proizvodnje , a tvorac ovog otrova je postavio na internetu kako se ovaj otrov pravi,kada je otrovan visoki npoliticar Sjeverne Koreje to je ucinjeno sa americkim otrovom , pa niko nije optuzio amerikance,Put koji vodi Britanija da bi osvojila Sibir je pogresan i mnogi su uskocili u klopku......
sabaka

29. 03. 2018 - 11:29

Znaju Ruskije da ih ovi " junaci i divovi " ne mogu odbraniti al bi trebali bar malo manje lajemo na zvezde . Mi smo svakako beznacajni i sve sto mozemo je da uvucemo glavu u ramena i probamo prezivjeti sa sto manje posledica a ne da istrcavamo kao pas pred gospodara.
-

29. 03. 2018 - 12:41

Finansiraju i organizuju rušenje Crne Gore, instaliraju i guraju velikosrpske analfabete i trabante poput Milačića, Đukića, Mandića, Medojevića, Kneževića &co, jasno i glasno suportiraju velikosrpsku ideju, ubijaju po svijetu svoje bivše špijune, vojno su napali Ukrajinu i Gruziju, ko zna što još spremaju..I četnici kažu, Crna Gora bi trebala biti zahvalna Rusima i Srbima..četnici, manite se ćorava posla
Liberal NK

29. 03. 2018 - 17:14

Ove godine je 70 godina od rezolucije informbiroa. Jugoslavija je bila u potpunoj blokadi , isto kao srj devedesetih , na granicama sovjetske trupe. Mnogo Crnogoraca je zaglavilo na Golom Otoku zbog ljubavi prema sovjetskom tiraninu , vjerovali su da je Tito izdajnik , bili su ubijedjeni da ce Staljin pregaziti Jugoslaviju i da je Tito sebi potpisao smrtnu presudu kad se suprotstavio Staljinu. U medjuvremenu mnogo toga se promijenilo , Amerika i Engleska nijesu zemlja proleterska , nego je Rusija postala tajkunska zemlja , najgoreg kapitalizma. A u glavama nekih Crnogoraca nista se nije promijenilo , umjesto Staljina je Putin , umjesto Tita Milo.
Tesla

29. 03. 2018 - 17:29

Pa naravno da vlada CG slijedi svoje interese.Kakva su ovo pitanja.Citam reakcije koje nemaju nikakvu osnovu.Sve sama nagadjanja koja vise lice kafanske price i dodvoravanje nekih osoba.Podsjeca me na onu situaciju sa sankcijama.Na sve strane su iz opozicije trubili o kojekakvom haosu i milionskim stetama.Od toga nista,a da ne napominjem cinjenicu nikad vise turista iz Rusije.Vlada ima jasnu spoljnu politiku i normalno se solidarise sa ostatkom Evrope.Samo pogledajte kako Srbija kao fol “neutralna” prolazi,i sta joj sve to donosi.Sto bi rekao jedan “kulturno propada”,prava definicija.Vlada CG obavlja svoj posao odlicno i strucno.Sto su do sada postigli kako na ekonomskom tako i politickom planu je za sve pohvale.Ko to ne vidi moze samo da zali za svojom pamecu ili ocima.
Liberal NK

29. 03. 2018 - 17:30

Kao sto su informbirovci sanjali staljinove tenkove , tako danas putinisti cekaju putinove tenkove i rakete. Ove putinofile mozemo uporediti i sa onima koji su 1941 govorili da je lud svako ko se suprotstavlja Hitleru i Njemackoj , d je to ogromna sila koja ce pregaziti sve. Crna Gora je i tada 13 jula 1941 i sada na strani slobodnog svijeta protiv jednog ludaka , koji misli da je jaci od cijelog svijeta. Kao sto rece Njegos , Crna Gora ne haje za nemanje , murate i bunaparte , da je danas ziv dodao bi i hitlere i putlere.
cekajte ga u Golubove

29. 03. 2018 - 19:40

Русија протерује 60 америчких дипломата и затвара Генерални конзулат САД у Санкт Петербургу, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров „У овом тренутку амбасадор САД у Русији Џон Хантсман позван је у наше Министарство, где му мој заменик Сергеј Рјабков образлаже садржај реципрочних мера према САД“, рекао је Лавров. „Ове мере подразумевају протеривање једнаког броја дипломата и нашу одлуку да се повуче сагласност за рад Генералног конзулата у Санкт Петербургу“, додао је он. Русија ће предузети реципрочне мере према свим државама које су протерале запослене у дипломатским мисијама Руске Федерације, рекао је Лавров. „Што се тиче осталих земаља, све ће бити реципрочно: у смислу броја људи који ће напустити Русију из дипломатских мисија“, рекао је он.
oko za oko

29. 03. 2018 - 19:57

Ne znam ima li ih toliko u Rusiju ali po reciprocitetu trebali da isceraju dvojicu nasija mada je najbolje sve da izbace i baraku zakljucaju.
Gotan

29. 03. 2018 - 22:13

Treba protjerati prije ovog naseg jadnika iz zemlje nego ruskog diplomat,jer diplomata spijunira za svoju zemlju a sta rado ovaj konzul , to je veliko pitanje!?! Da je Tito živ znao bi sta bi s njim !
Stripovi @ trikovi

29. 03. 2018 - 22:46

Svi bi da kritikuju ali mali broj njih bi prihvatio da nesto tesko radi.Lijepe kuce ,jahte,ogromni hoteli , dobre penzije itd stvoreni su na CG kamenjaru ili su od donacija i kredita zapada.Neka se zavrne slavina na 6 mjeseci svim kreditima i Balkan je kleknuo.
biba struja

30. 03. 2018 - 16:33

anglosaksonski trik za naivne i blesave, naćerali su blesave slovene osim spskih trgovaca da udare sankcije rusjii, a oni preko ruskih milonera koji stoluju u engleskoj prezimaju upražnjene slovenske pozicije praveći od nas budale i magarce, pa vidite li šta su učinili od ukrajine doveli su je na prosjački štap, a tranzit gasa usred najcrnjijih sankcija prebacuju iz rusije preko njemačke,
Novi komentar