Sindikat NB „Đurđe Crnojević“ protivi se odredbama GKU

Ukinuta zanimanja korak do gašenja Biblioteke

Granskim kolektivnim ugovorom za oblast kulture u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ ukinuta su zanimanja bibliograf, bibliotekar redaktor, bibliotekar informatičar, bibliotečki instruktor, bibliotečki inspektor, samostalni knjižničar i druga. Zaposleni su potom bili primorani da potpišu anekse ugovora za radno mjesto bibliotekara, iako tako nije predviđeno u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.
Objavljeno: 03. 04. 2018 - 07:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovo tvrde predstavnici sindikalne organizacje Nacionalne biblioteke, koji već skoro dvije godine vode bitku za očuvanje pomenutih zanimanja i njihovo vraćanje u odredbe Granskog kolektivnog ugovora. Za nastalo stanje krive i odluke Odbora za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje Granskog ugovora.

SMANJENA ZARADA

 Spornim odredbama Granskog kolektivnog ugovora, kako ističu iz sindikata, prestaje i potreba za postojanjem Nacionalne biblioteke.

- Usvajanjem Granskog ugovora, oktobra 2016. godine, mnogi poslovi i zanimanja koja su do sada postojala (a i dalje postoje u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta) u Nacionalnoj biblioteci jednostavno su nestala sa spiska Ministarstva kulture – saopštili su iz sindikalne organizacije NB „Đurđe Crnojević“.

U Biblioteci, kako su naveli, postoji osnovna potreba za tim zanimanjima, da bi se ispunili svi ciljevi i zadaci, koje je, prema Zakonu o bibliotečkoj djelatnosti, ustanova dužna da ispuni.

- Zaposleni u Nacionalnoj biblioteci se pitaju što će biti sa njihovim radnim mjestima, na kojima su radili, jer su, odmah po usvajanju Granskog kolektivnog ugovora, bili primorani da potpišu druga rješenja – anekse ugovora za radno mjesto bibliotekar – iako tako nije predviđeno u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta – ističu iz sindikata.

Tim činom, kako kažu, zaposlenima je smanjen koeficijenat zarade.

- Preciznije, od njih se traži da, za mnogo manju platu, rade složene poslove, koji su sadržani u standardnoj klasifikaciji zanimanja Zavoda za statistiku Crne Gore – tvrde iz sindikata.

Članom 40. Granskog kolektivnog ugovora traženo je da se Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta mora usaglasiti sa odredbama Ugovora do kraja januara 2017. godine. To nije učinjeno, jer je postignut kompromis da radnici i dalje obavljaju iste dužnosti, dok nadležni organi ne donesu konačnu odluku. Ukoliko bi doš- lo do usaglašavanja sa postojećim Granskim ugovorom, prema tumačenju sindikata, definitivno bi se izgubila specifična radna mjesta.

- U tom slučaju, Ministarstvo kulture, odnosno Skupština Crne Gore, koja je osnivač Nacionalne biblioteke, može zaključati Biblioteku, jer ona ubuduće, ukoliko ostane ovako stanje, ne može ispunjavati svoje zakonske obaveze – smatraju u sindikatu Biblioteke.

NESTRUČNOST

Zaposleni su više puta pisali Ministarstvu kulture, kao i Odboru za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora.

- Međutim, bezuspješno, jer članovi Odbora ističu da se Biblioteka mora prilagoditi Granskom kolektivnom ugovoru, u kojem postoji samo zanimanje bibliotekar - ističu iz sindikata Biblioteke i dodaju da je Odbor bio dužan da, na zatjev poslodavca, uvrsti nedostajuće poslove u Granski ugovor.

Odbor, prema njihovom mišljenju, ne vidi razliku između jednostavnijih i složenijih poslova i naziva zanimanja, ne poštuje osnovna pravila koja jasno kažu da se koeficijenti i poslovi određuju i dijele na osnovu stručne spreme, stručne osposobljenosti i odgovornosti. Tako se, tvrde iz sindikata, samo pokazuje neznanje i nestručnost.

- Dakle, u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore nestaje izrada bibliografija, redakcija kataloga, stručno osposobljavanje pripravnika i bibliotekara... i mnogi drugi složeni poslovi. Ostaju samo jednostavniji poslovi – kao oni na nivou manje narodne biblioteke – ističu iz sindikata.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 4

Cetinje

03. 04. 2018 - 08:42

kako im je dosadno! opet URA...
ISTO CETINJE

03. 04. 2018 - 17:41

Ti ne vidis dalje od ure! Dalekovido, nema sta! Prosao voz, je li? Pozuri da ne zakasnis, mozda ga stignes! Pusti ti ljude da rade svoj posao!
gost

04. 04. 2018 - 13:00

ada već, tamo sve krvavi radnici!! hahahah
biblion

06. 04. 2018 - 02:51

Je li vrijeme da se otvori Katedra za bibliotekarstvo? Jeste, odavno.
Novi komentar