Institut za javno zdravlje

Rigoroznim kontrolama zaštititi građane od prodaje kancerogenih proizvoda

Ne smijemo se oslanjati na to koliko su roditelji informisani ili neinformisani o tome koliko određene igračke imaju problematičnih sastojaka. Inspekcija treba više da kontroliše proizvođače koji su upoznati sa štetnim uticajem proizvoda koje uvoze – kazala je Kristina Mihailović iz Udruženja „Roditelji“
Objavljeno: 04. 04. 2018 - 06:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

gračke za djecu, naročito one koje imaju takozvanu mekanu plastiku, koju djeca najčešće kidaju zubima i grickaju, mogu višestruko povećati mogućnost da dođe do izlaganja mališana ftalatima ukoliko ih sadrže, upozoravaju iz Instituta za javno zdravlje.

Sanitarni inspektori nedavno su sa crnogorskog tržišta povukli lutke proizvedene u Kini - ,,diversiti fešn“, kao i ,,bjuti stajl“ zbog hemijskog rizika po zdravlje jer, kako je utvrđeno, sadrže čak 123, odnosno 127 puta više štetne materije (ftalata) od dozvoljenog standarda.

Sva štetna dejstva ftalata još nijesu u potpunosti ispitana. Ipak, kako su za Pobjedu kazali iz Instituta za javno zdravlje, istraživanja upozoravaju na njihovu kancerogenost i uticaj na neravnotežu hormona. Prema njihovim riječima, ftalati se dovode u vezu i sa bolestima reproduktivnih organa kod žena i muškaraca, štetnim efektima na spermu, plodnost, ranim pubertetom kod djevojčica, astmom, efektima štitne žlijezde...

PLASTIFIKATORI

Iz Instituta objašnjavaju da su ftalati grupa hemikalija koja se upotrebljava u industriji kako bi plastika postala fleksibilnija i otpornija na lomljenje, te da se često zbog takvih osobina i nazivaju plastifikatorima. - Koriste se u stotinama proizvoda, kao što su vinilski podovi, lijepkovi, deterdženti, ulja za podmazivanje, automobilska plastika, plastična odjeć a (kišni mantili) i proizvodi za ličnu njegu (sapuni, šamponi, sprejevi za kosu, lakovi za nokte i slično), folije, plastična ambalaža, plastični namještaj, plastične zavjese, igračke na naduvavanje, igračke za djecu – naveli su iz ove zdravstvene ustanove.

Korištenje losiona za tijelo, pudera i šampona namijenjenih djeci takođe je, upozoravaju oni, dovedeno u vezu sa povećanim koncentracijama ftalata u urinu djece. - Ovi rezultati pokazuju da izloženost putem kože takođe može doprinijeti unosu ftalata u ovoj populaciji – kazali su oni.

Iz Institita navode i da treba podržati napore inspekcijskih organa da se koliko je moguće provjerava i kontroliše njihova prisutnost u proizvodima, naročito u predmetima koji su namijenjeni djeci, a za koje je propisima ograničeno ili zabranjeno prisustvo ftalata. Da je neophodne pojačati kontrole smatraju i u Udruženju „Roditelji“. Kako je za Pobjedu kazala izvršna direktorica ovog udruženja Kristina Mihailović, inspektori treba više pažnje da obrate na proizvođače.

KONTROLE

 - Proizvođači u trenutku kada naručuju igračke tačno znaju da pojedine igračke imaju problematičnu količinu ftalata, odnosno da nijesu kvalitetne, te da su štetne. Prosto se odlučuju ili ne odlučuju da ih kupe, odnosno da ih ne uvoze ili ne prodaju.

Upravo u toj činjenici je jedan segment u okviru kojeg treba djelovati, odnosno da ti koji se odluče da takve proizvode prodaju budu adekvatno sankcionisani jer se jedino na taj način može podstaći da takvih igračaka bude što manje na tržištu – kazala je Mihailović.

Ona naglašava da se ne smije oslanjati na to koliko su roditelji informisani ili neinformisani o tome koliko određene igračke imaju problematičnih sastojaka. - Ima roditelja koji vode računa i koji znaju na što da obrate pažnju i da pročitaju deklaracju, ali ne možemo da se oslanjamo na to – kazala je Mihailović.

Komentari: 1

sva roba,

05. 04. 2018 - 10:23

KOJA SE LEGALNO UVOZI IZ kine PO briselskim bitokratama TREBA DA NOSI NEKU POTVRDU OD TE FABRIKE DA IMA TAJ tekst , uVOZNIK BEZ TOG DOKUMENTA NE MOZE DA CARINI TU ROBU, aKO SU TE LUTKE USLE A CARINJENE drzava PROSLA KROZ protokol. oNA NEMA PRAVO VISE NA STETU -PRIVATNOG PREDUZETNIKA-DA LIJENI ROBU ZABRANJUJE ILI BILO STO STO IDE PO DZEPU PREDUZETNICIMA ,ALI U milovoj socijaldemokratiji I BRIZI ZA PREDUZETNIKE KAO FOL VIDIMO DA TOGA IMA -I TO BEZ naknade preduzetnicima ,ZALOSNO,zato ne glasati MILA !
Novi komentar