Bojana Popović u predstojećem okršaju Budućnosti i Đera

Većini je ovo utakmica života

Rivalstvo Budućnosti i Đera traje od 2006. godine. Aktuelni šampion deset puta je bio uspješniji. Budućnost tri puta, a četiri meča završena su bez pobjednika. Novi duel, prvi, od dva četvrtfinalna Budućnost dočekuje kao autsajder.
Objavljeno: 04. 04. 2018 - 08:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zbog čega? Po svemu do sada prikazanom Đer je i dalje u najužem krugu za osvajanje novog, četvrtog evropskog trofeja. Ekipu predvode igračice koje su i u svojim reprezentacijama lideri i osvajači mnogih medalja i trofeja. Neke od njih su čak duplo starije od prvotimki Budućnosti. (Godeč 16 godina, Konatar 18, Anita Gorbic 35, Eduarda Amorim 32, Anja Althaus 36...).

 Iskustvo, na nekim pozicijama veći kvalitet, ali i rezultati u grupnoj i glavnoj fazi Lige šampiona apsolutno su na strani mađarskog giganta. Kako onda protiv Đera?

Što Budućnost može da obeća, osim, naravno, borbe? Na ova i na još neka pitanja novinari Arene potražili su odgovor kod Bojane Popović koja je 2012. godine (upravo protiv Đera) podigla dugo sanjani trofej Lige šampiona. - Prvo, ovakvoj ekipi niko ne može da prijeti. Što se tiče sezone, obećavali smo da ćemo iz utakmice u utakmicu igrati bolje. Cij je bio da podižemo formu i da, kako se bliži kraj sezone, možda pariramo kremu evropskog rukometa.

Pokušaćemo, prije svega, da budemo kao jedno i dišemo tako da i to može dati rezultat. To je naš cilj. Samo zajedništvo i dobra energija mogu da nas dovedu do nivoa sa kojeg možemo iskazati maksimum. Ne prijetimo nikome, tek Đeru koji je za mene i dalje stabilna, konkretna ekipa koja zna što hoće u svakom momentu. Dugo su zajedno, igrali su nedavno finalni turnir Kupa na visokom nivou i pokazali da su najozbiljniji kandidat za osvajanje i ove godine trofeja Lige šampiona.

Priželjkivali ste u četvrtfinalu najjačeg mogućeg rivala. Zbog čega?

- Istina, upravo zbog toga da vidimo gdje smo i što smo sve uradili u ovoj sezoni. Zbog toga srećni i zadovoljni dočekujemo naredna dva meča.

Da li je Đer jači u odbrani ili u napadu?

- Napadačka dobra ekipa, sa igračicama koje su, uglavnom, angažovane kao vrhunski napadači. Mislim da su izuzetno opasna napadačka ekipa, a sa povratkom Amorim najviše su dobili u defanzivi. U odbrani puno toga od nje zavisi. Za Đer je veliki plus, upravo zbog toga što mogu da miksuju više odbrambenih varijanti. U svakom slučaju, sa Brazilkom su na višem nivou nego što su bili do sada.

 Svaka odbrana ima vrata, kako ih otvoriti?

- Radićemo onako kako nam utakmica bude diktirala neke stvari. Ne možemo da je crtamo, kada bismo znali što će da se desi danas bismo napisali rezultat. Probaćemo da nametnemo neke detalje i da guramo ritam koji smo zamislili, ne želeći da otkrivamo detalje. Probaćemo i neke slabosti koje smo vidjeli da iskoristimo. Hoću da kažem da unaprijed ne možemo da znamo neke stvari. Imamo ideje, a sama utakmica će da nametne igru. Da li će to biti periodično, da ih napadnemo nekim lakim golovima što je cilj ili... U svakom slučaju, cilj je da sa vrhunskom, kompaktnom odbranom ne dozvolimo da dominiraju u napadu i rade ono što žele. Sa dobrom energijom iz odbrane možemo dobre stvari da diktiramo i u napadu. A u napadu moramo igrati strpljivije.

Za oba četvrtfinalna meča Đer ne računa na Noru Mork i Žužanu Tomori, a Oftadal je pod znakom pitanja. Koliko će to olakšati posao ili neće s obzirom na to da je sistem i dalje njihovo najjače oružje?

- Ne samo sistem, to je spisak od 20 vrhunskih igračica, što govori o njihovoj želji i potrebi da osvajaju. Nema sumnje da će svaka od njih dati veliki doprinos. Imaju veliku rotaciju, a da li će, recimo, Gorbic igrati krilo ili srednjeg beka, njoj je svejedno, jer je vrhunski igrač. Neće im bekova faliti, što se vidjelo na turniru Kupa, kada su sa dobrom rotacijom slomili otpor protivnika. I ne samo rotacijom, već i sa iskustvom igrača.

U presudnim momentima imali su dobar recept, što je najvažnije u velikim utakmicama. Jesu li igračice opterećene?

- Radimo na tome da ne pregore, nijesmo ih opteretili. Treba da uživaju i da žive za utakmicu života, a većini od njih je ovo utakmica života. Nadam se vrhunskoj atmosferi sa tribina.

Vjeruješ li u pune tribine ,,Morače“?

- Nadam se da će atmosfera biti barem približna košarkaškoj za vikend. Podrška je važna, to „varvari“, naša publika, odlično rade sa tribina. Prepoznaju dobre protivnike, a djevojke su zalaganjem i svim što su dale zaslužile punu ,,Moraču“. Očekujem takav ambijent, jer samo dobra energija sa tribina daje vjetar u leđa. Falili su nam navijači, da smo imali tog osmog igrača neke utakmice bi završili drugačije. Zato, prvi put, u ovoj sezoni, pozivam navijače za pomoć. Voljela bih da u našoj hali niko ne dominira. ,,Morača“ je naš teren i treba da se čuju naši navijači.

Budućnost u subotu ne smije da promašuje zicere, pravi u serijama tehničke greške, i?

- Tehničke greške i promašaji su povezani sa neiskustvom, ali smo uspjeli da se popravimo. Istina, ovi detalji mogu biti presudni. Svaku našu grešku i promašaj, Đer će lakše kažnjavati, nego svi protivnici do sada. Zato sve to moramo da svedemo na minimum. Bez žurbe i tenzija, laganom i kontrolisanom igrom možemo da dođemo do nivoa da grešaka bude manje. Sigurnije ćemo se osjećati. Povrede i bolesti nijesu vas zaobišli.

Kakva je situacija pred Đer?

- Nijesmo u kompletnom sastavu baš trenirali. Dijanu Ujkić je koljeno boljelo nakon turnira Regionalne lige u Skoplju, Đina Malović je povrijedila šaku, ali se polako priključila treninzima, a Marta Batinović ima zdravstvenih problema. Poznato je da je Ema Ramusovć duže van stroja. Ali, bez obzira na sve, radujemo se predstojećem meču, čekamo ga u dobroj atmosferi, bez tenzija i velikih očekivanja. U subotu je praznik, a praznične utakmice se najbolje igraju bez opterećenja - zaključila je Popović.

Komentari: 1

gost

04. 04. 2018 - 10:55

Veliki pozdrav za Bojanu i puna podrska za rukometasice! I samo mala ispravka, praznik je u nedjelju, subota je radni dan :-p Zato odgovorno i angazovano u subotu da bi se u nedjelju praznovalo ;-)
Novi komentar