Vlada Kosova saopštila

Tači i Haradinaj aktivirali grupu za rad na Statutu ZSO

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj i predsjednik Hašim Tači danas su ponovo aktivirali rukovodeću grupu koja će raditi na predlogu Statuta Zajednice srpskih opština.
Objavljeno: 04. 04. 2018 - 21:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Izrada Statuta će biti transparentan i sveobuhvatan proces koji će se sastojati od tri radna mehanizma. Rukovodeća ekipa, komiteti za primjenu i Nacionalna konsultativna grupa, koji će garantovati uključivanje cijelog političkog spektra, civilnog društva i drugih društveno relevantnih mehanizama", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

U proces će biti uključeni i međunarodni mehanizmi koji su pomagali Kosovu u svim fazama i to će "biti značajan korak za Kosovo na njenom putu ka evroatlanskim integracijama".

"Finalni predlog Statuta zajedno sa direktivom će biti dostavljen Ustavnom sudu kako bi se obezbijedilo da bude u punoj saglasnosti sa Ustavom Republike Kosova. Ovim korakom Kosovo ispunjava još jednu međunarodnu obavezu dokazujući opredjeljenje na njenom evroatlanskom putu", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Iz Srpske liste poruka da ZSO treba da se formira u skladu sa Briselskim sporazumom, a ne u skladu sa tumačenjem Ustavnog suda.

Poručuju i da nemaju namjeru da se vrate u Vladu Kosova. Dalibor Jevtić, koji je do napuštanja institucija u Prištini bio zamjenik premijera, kaže da se spremaju za vanredne izbore.

Komentari: 0

Novi komentar