Srbija

Preminuo Branislav Pokrajac

Legendarni srpski i jugoslovenski rukometaš i trener Branislav Pokrajac preminuo je danas u Beogradu u 72. godini, saopštio je Rukometni savez Srbije.
Objavljeno: 05. 04. 2018 - 15:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

Čuveni "Profesor", među prijateljima poznatiji kao "Kraja", rukometom je počeo da se bavi kao učenik Pete beogradske gimnazije, a igrao je za ORK Beograd, Crvenu zvezdu i Dinamo.

Za reprezentaciju je nastupio 180 puta, postigao 510 golova i osvojio olimpijsko zlato u Minhenu 1972. godine, kao i dvije bronze na Svjetskim prvenstvima. Kao najbolje lijevo krilo na svijetu dva puta je igrao za tim IHF.

Sa njim kao trenerom, Jugoslavija je ostvarila najveći uspjeh u istoriji svog rukometa - osvojila je olimpijsko zlato u Los Anđelesu 1984. godine, a sa "Krajom" na klupi, "plavi" su osvojili i srebro (1982.) i bronzu (2000.) na Svjetskim prvenstvima.

Radio je u zemlji i inostranstvu, kako sa klubovima, tako i sa reprezentacijama Španije, SAD-a, Egipta i Katara.

Bio je profesor rukometa na Fakultetu za fizičko vaspitanje u Beogradu, držao predavanja i seminare trenerima širom planete, a za postignute uspjehe u rukometu dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Vrijeme i mjesto sahrane legendarnog Branislava Pokrajca biće naknadno objavljeno.

Komentari: 0

Novi komentar