Barski ljetopis

Šta ljubitelje umjetnosti očekuje u aprilu na zimskoj sceni

April mjesec će ljubiteljima umjetnosti donijeti raznovrsne i kvalitetne programe koji se, evo već šesti mjeseci održavaju „Četvrtkom u Dvorcu“, u okviru zimske scene Barskog ljetopisa. Predstave za djecu i odrasle, koncerti klasične i džez muzike, književne večeri i izložbe akademskih slikara postali su događaji po kojima je kulturna scena Bara postala prepoznatljivo živa i dinamična; pa isti neće izostati ni u nastavku Festivala, koji se polako, ali sigurno bliži svom 31. ljetnjem izdanju.
Objavljeno: 06. 04. 2018 - 00:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prvi ovomjesečni program  je bio 05. aprila. Bila je to promocija nove knjige crnogorske autorke Dragane Mrkić. O novoizdatoj zbirci poezije „Predugo te nema“, osim autorke, govorili su i mr Goran Radojičić, pisac i književni kritičar. Odabrane stihove  kazivao je glumac Jovan Dabović, a gost večeri takođe je bila trupa baletske škole „Princeza Ksenija“. 

barski-ljetopis-dragana-mrkic-ibrahim-kurpejovic

Stvaralački rukopis Ibrahima Kurpejovića biće u centru pažnje likovnog programa. Naime, 12. aprila, takođe u 19h, biće otvorena izložba njegovih slika. Autentičnost Kurpejovićevog likovnog izraza koja se, prema stavu kritike, ogleda u intelektualnosti, misaonosti i bogatoj asocijativnosti njegovih slika bogatiće prostor Dvorca kralja Nikole cijelih mjesec dana po otvaranju, na kojem će se, osim autora, prisutnima obratiti i dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog programa Festivala.

Treći aprilski četvrtak dan je za najmlađu publiku Ljetopisa, ali i ljubitelje džeza. Dvorac kralja Nikole će tako 19. aprila prvo biti pozornica na kojoj će nastupiti glumačka trupa Malog teatra „Arlekin“, koja će od 11h za školarce OŠ „Jugoslavija“ odigrati edukativnu predstavu o saobraćaju „Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj“. S obzirom na saradnju Ljetopisa sa barskim osnovnim i srednjim školama u okviru programa za djecu na zimskoj sceni, karte za ovu predstavu nisu u slobodnoj prodaji.

barski-ljetopis-jasna-jovicevic

Istog dana, dakle 19. aprila, ali sa početkom u 19h, u Dvorcu će nastupiti Jasna Jovićević sekstet, koji u Baru nastupa u okviru manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori (Jazz Appreciation Month in Montenegro), čija je tema ove godine „Žene u džezu“. Ovaj džez koncert Barski ljetopis na zimskoj sceni realizuje u saradnji sa JazzArt-om.

Samu završnicu mjeseca, tj. 26. april obilježiće izvođenje predstave Heartefacta i BITEF teatra „Prst“, koju je, po tekstu Doruntine Baša, režirala Ana Tomović. Uloge u komadu tumače Jasna Đuričić i Milica Stefanović. Karte za predstavu, čija cijena iznosi 5 eura, već su u prodaji i mogu se kupiti na biletarnici Dvorca kralja Nikole svakog dana, u intervalu od 16h do 20h ili rezervisti pozivom na broj telefona 068/278-760. Predstava „Prst“, biće odigrana takođe u Dvorcu kralja Nikole, sa početkom u 19h.

predstava-prst-barski-ljetopis

 

 

Komentari: 0

Novi komentar