Preduzetnica iz Nikšića pokrenula biznis uz pomoć IRF-a

Od ideje do popularne pekare "Bread i pita"

Pekara karakterističnog naziva "Bread i pita" već godinu posluje u centru Nikšića, a ideja za otvaranje, naziv, enterijer, kao i ponudu raznih peciva pripisuje se vlasnici tog objekta Snežani Drašković. Ona u razgovoru za Dnevne novine govori da je, želeći da se oproba u preduzetništvu, 2016. godine otvorila preduzeće "Panem", a kasnije i pekaru koja posluje u okviru njega.
Objavljeno: 06. 04. 2018 - 12:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Posao sam najprije počela vlastitim sredstvima, što je bilo dovoljno samo za renoviranje objekta, pa sam se za pomoć obratila Investiciono-razvojnom fondu (IRF)", kaže Snežana.

Kako je objasnila, uzela je kredit od 30.000 eura po povoljnim uslovima, a učešće IRF-a, kod kojeg je za sada jedino kreditno zadužena, u ukupnoj investiciji je bilo više od 70 odsto.

"Novac sam utrošila za nabavku peći i osnovne opreme", ukazuje naša sagovornica, dodajući da je procijenjeni kapital njenog preduzeća oko 50.000 eura.

bread-i-pita-pekara-niksic-3

Marljiv rad

Ona ističe da rad u pekari iziskuje veliku posvećenost, trud i inovacije. Trenutno je u njenoj radnji zaposleno petoro ljudi u proizvodnji i troje u prodaji.

"Uvijek imamo nešto novo u ponudi, te se trudimo da stalno povećavamo obim proizvodnje tako da se nadam da ću zaposliti još radnika", priča Snežana.

Poučena iskustvom da pekare u Nikšiću pretežno prodaju proizvode od smrznutog i lisnatog tijesta, naša sagovornica odlučila je da suština njenog poslovanja bude koncept proizvodnje u samoj pekari.

"To uključuje proces od pravljenja tijesta do pečenja i ponudu svježeg proizvoda kupcima", navodi ona.

Širenje poslovanja

Kada je riječ o preprekama u poslovanju, Snežana govori da uvijek postoje problemi poput onih u vezi sa papirologijom, dozvolama, ali uz istrajnost sve se da završiti.

"Preduzeće 'Panem' posjeduje sve dozvole za rad, a objekat pekare radi u skladu sa sanitarnim i ostalim propisima. Poštujem etičke norme u poslovanju i redovno plaćam porez, čime moji zaposleni i ja dokazujemo da bez društvene odgovornosti nema dugoročnog prosperita bilo kojeg društva", naglašava Snežana.

Ima u planu i proširenje posla, ali još nije sigurna u kojem pravcu.

"Što se tiče proširenja asortimana, svakako želim da napredujem u tom dijelu. Ukoliko i tada bude potrebe za kreditnom podrškom, obratiću se poslovnim bankama, ali i IRF-u, za koji smatram da je najpovoljniji", zaključuje Snežana Drašković. D.J.

bread-i-pita-pekara-niksic-2

Enterijer krase stihovi Vita Nikolića

"Bread i pita", osim ukusa i neobičnog naziva, gostima nudi i nesvakidašnji enterijer. Zapravo, svaka zidna saksija sa cvijećem ima urezane stihove Vitomira Nikolića, što je jedinstven ugođaj koji nosi duh Nikšića.

"Iako rođen u Mostaru, Vito Nikolić je većinu života i stvaralaštva proveo u Nikšiću. Otuda i inspiracija da pekaru ukrasimo njegovom poezijom, u čemu mi je puno pomogao kum Vladislav Čizmović, koji je svaki ukrasni detalj od drveta, sa sve korpama sa stihovima proizveo u svojoj štampariji", ističe Drašković.

 

irf-crna-gora

Komentari: 0

Novi komentar