Counterpart, S01 finale

Minut ćutanja za diplomatiju

Serijal Džastina Marksa zatvoren je zvučnim, zbunjujućim krajem koji mijenja sve što smo mislili da znamo o likovima – naročito o dva Hauarda Silka koje briljantno igra Džej Kej Simons
Objavljeno: 07. 04. 2018 - 08:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Poslije finala prve sezone Starzove serije „Counterpart“ ne ostaje nam ništa osim da kažemo da je njen kreator Džastin Marks – doktorirao misteriju. Završna epizoda „No Man's Land Part 2“ počela je intrigantnom diplomatskom zavrzlamom, kroz koju je perfektno elaboriran koncept ničije zemlje, a zatvorena je zvučnim, zbunjujućim krajem koji mijenja sve što smo mislili da znamo o likovima.

Poezija i ubistvo

Poslije terorističkog napada, agent ubica Ejndžel leži povrijeđen na granici između svjetova, nad kojom nijedna strana nema kontrolu. Dok obje strane vijećaju o narednom koraku, on umire. Prije nego što smo uspjeli da saberemo dva i dva, vrata koja spajaju dvije stvarnosti spuštaju se uz tresak. Diplomatija je umrla. Poslije minuta ćutanja i razmišljanja o tome što se, dođavola, ovdje dešava, stvari počinju da ključaju.

Upečatljivost ove serije može da se objasni jednostavnom činjenicom da Džej Kej Simons ne prestaje da oduševljava tumačenjem dva Hauarda Silka. Nakon zatvaranja procijepa, opakiji Silk uspio je da sačuva sebe i suprugu svog dvojnika. Oprostili smo se od njega posmatrajući ga kako drži ruku tuđe Emili i čita joj poeziju. Dobroćudniji Silk nije prošao tako dobro. Nakon što je ubio Aleksandra Poupa u samoodbrani, odveden je na nepoznatu lokaciju.

Kad se samo sjetimo početka i vremena kada je opasniji Silk bio hladnokrvni ubica, a njegov dvojnik mirni suprug pun ljubavi koji čita Rilkea... Sada se sve promijenilo. Mirniji Hauard je ubica, a opasniji konačno pokazuje emocije. Obojica su kušali drugačije živote koje su mogli da imaju i teško mogu da se vrate nazad – i zbog sebe i zarad drugih. Mirniji Silk moli Ijana da mu pomogne, ali njegova unutrašnja drama uopšte ne zanima Emilinog ljubavnika. Zbog ljubavi, ljubomore ili osjećaja da čini ispravnu stvar, on donosi odluku da eliminiše Hauarda.

02-hauard-i-boldvinova

Porodični alibi

Istovremeno, ispostavlja se da je jedini cilj Kvejlove samoubilačke vožnje bio alibi za njega i Kler. Ima nešto lijepo u tome što je nakon svih mizernih grešaka ipak odabrao da zaštiti porodicu. Ugrozio je Hauarda i stvorio zavrzlamu koja miriše na rat, ali se ne može poreći lijepi osjećaj koji preplavljuje u momentu kada grli suprugu okupanu tuđom krvlju. Kler je bila prinuđena da ubije jednog od Kvejlovih ljudi, ali njegov zaštitnički instinkt je proradio. Ko bi pomislio da ćemo aplaudirati njegovom izboru?

Čudne okolnosti opkolile su i opakog Hauarda. Kada se čitav tuđi svijet sa Oldrihom na čelu urotio protiv njega, odlučio se za bijeg. Međutim, saznanje da je Emili nezaštićena bilo je dovoljno da ga usisa u zamku. Postavlja se vrlo zanimljivo pitanje što će se dalje događati sada kada Silk igra prijateljski ples sa ljutim neprijateljima - Kvejlom i Boldvinovom, koja mu spašava život ubistvom Oldriha.

03-kvejl

Čekajući voz

Da li će Boldvinova započeti novi život sa novcem koji joj je Hauard dao u zamjenu za Emilinu sigurnost? On se zavjetovao da će ćutati o Klerinom identitetu, ukoliko Kvejl ostavi na miru ženu njegovog dvojnika. Ova dva poteza otkrivaju da duboko u njemu ipak kuca veliko silkovsko srce.   

Što se krije na četvrtom spratu na kom boravi menadžment napadnute strane? Nikada nijesmo vidjeli ni vrata ovog misterioznog svijeta, koji u kriznoj situaciji sa ostalima komunicira preko posrednika. Zašto dodijeljuju Kvejlu najvažniju ulogu u lovu na krtice? Da li zaista ima toliko sreće ili mu neko važan čuva leđa?

Bez obzira na to da li će se dva Hauarda ikada vratiti starim životima, okolnosti se konstantno mijenjaju. Filozofska pitanja, zastrašujuće dobro razrađeni likovi, lirski elementi uočljivi između redova britkog narativa i ukrasni slojevi intrige, izgradili su sezonu koja se ne zaboravlja.

Finale prve sezone ostavilo nas je na ničijoj zemlji. Nemamo pojma kuda smo se zaputili, ali „Counterpart“ izgleda kao previše dobro putovanje da bismo ikada poželjeli da stanemo. Nadajmo se da čekanje na voznoj stanici do druge sezone neće previše potrajati.

A. DROBNJAK

 

FOTO: variety.com / screenshot / tvtime.com

Komentari: 0

Novi komentar