Džozef ocijenio

Vašingtonu jasno – dijalog koji vodi EU neće funkcionisati

Profesor Univerziteta Džon Hopkins Edvard Džozef smatra da posjete Metjua Palmera i Vesa Mičela Srbiji ne treba posmatrati kao pritisak oko pitanja Kosova.
Objavljeno: 07. 04. 2018 - 13:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Isto tako, kako kaže, treba imati na umu da status kvo za Vašington nije opcija".

"Treba znati da je Vašingtonu jasno da dijalog koji vodi Evropska unija u Briselu očigledno neće funkcionisati", kazao je Džozef za "Glas Amerike".

Na pitanje da li SAD imaju ambiciju ili plan da se pitanje Kosova riješi ove godine, on je odgovorio da je "očigledno da će Kosovo biti pitanje broj jedan između Vašingtona i Beograda".

"Nije jedino pitanje, ali jeste najvažnije. Pitanje priznanja ostaje otvoreno, a dalje insistiranje na statusu kvo nije stabilno i vodiće daljim incidentima. Ako izbije nasilje, situacija će biti još gora, a predsjedniku (Srbije Aleksandru) Vučiću će biti sve teže da dođe do razumnog zaključka, koji će voditi Srbiju ka Evropskoj uniji", ocijenio je Džozef.

On je, u intervjuu koji će u cjelini "Glas Amerike" emitovati u ponedjeljak, iznio i stanovište da "zamrznuti konflikt na Kosovu nije rješenje" i da "samo može da izazove dodatne konflikte i spriječi Srbiju u ispunjenju cilja - da postane članica EU".

Foto: VOA

Komentari: 3

Djordje

07. 04. 2018 - 16:36

Niko nije lud, sto vi trazite na Kosovu. Svima je poznat rezultat vasega rada svudje dje ste dosli. Bagra od Busa, Klintonovih i vasijeh Evropskijeh partnera je zavila svijet u crno. Avganistan Irak Libija su danas prosperitetne Demokratske zemlje. Kosovo je bogato rudama i vasi nekadasnji generali danas vode firme na Kosovu. Sebe predstavljate kao "dobre momke" koji cuvaju svijet od zla. Vecega zla od vas nema. Zakon prirode je svima poznat i vasa Demokratija je zakon prirode. No sto ce kukali Milo no prihvatit vase zapadne vrijednosti. Cudim se sto to danasnji Montenegrini govore o Srbima da su genocidni pominjuci 1918 a ponose se vasijem "legalnijem genocidima " djelivsi danas vase demokratske vrijednosti.
Dje si sumski

08. 04. 2018 - 07:51

Sto ima u tvoju genocidnu? Sto vam radi Mile Ronhil i popovi?
EU nema snage

08. 04. 2018 - 07:50

Kao ni do sada, ako se Amerika ne umijesa, nema do dogovora nista.
Novi komentar