Tajne čuvane vjekovima

Tri otkrića koja bi mogla da promijene svijet

Skrivene biblioteke polako su tokom prošlog vijeka počele da pronalaze put prema javnosti. Evo najpoznatijih.
Objavljeno: 08. 04. 2018 - 08:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

1. Biblioteka u pećini, Kina

Na rubu pustinje Gobi u Kini, dio mreže pećinskih svetilišta u Dunhuangu, zvanih Hiljadu pećina Bude, bilo je zapečaćeno hiljadu godina.

Taoistički monah Vang Juanlu, nezvanični čuvar pećine, otkrio je 1900. godine skrivena vrata koja su vodila do komore ispunjene rukopisima nastalim između 4. i 11. vijeka.

Lokalne vlasti nisu pokazale interes za dokumenta, ali ostatak svijeta jeste.

Mađarski istraživač Aurel Stajn otkupio je 10 hiljada rukopisa, a dio su preuzele i delegacije Francuske, Rusije i Japana, nakon čega je kineska vlada naredila da se ostatak dokumenata preseli u Peking.

Zahvaljujući inicijativi Britanske biblioteke 1994. godine s partnerima širom svijeta, počela je digitalizacija kolekcije.

Niko ne zna zašto je pećina bila zapečaćena. Stručnjaci smatraju da je moguć razlog za to čuvanje spisa koji se više nisu koristili, a bili su isuviše važni da bi se bacili. Druga teorija je da su ih htjeli da ih sačuvaju od moguće invazije.

Njihovo otkriće promijenilo je istoriju. Naime, jedan od dokumenata, Dijamantna sutra, najstarija je štampana knjiga na svijetu, a datira iz 868.

U pitanju je podsjetnik da štampanje nije poteklo iz Evrope.

2. Vatikanski tajni spisi

Lokacija možda najpoznatije tajne biblioteke na svijetu bila je poznata otkad je nastala, 1612. godine.

Riječ 'tajni' potiče od njenog latinskog naziva 'secretum', što zapravo znači privatno.

Ovi arhivi sadrže papinsku korespondenciju u posljednjih godina, a prema brojnim teoretičarima zavera i maštovitim autorima, ona uključuje i lobanje vanzemaljaca, dokaze o Isusovoj krvnoj liniji, ali i mašinu Hronovizor, koju je izgradio jedan benediktinski sveštenik, kako bi se vratio u vrijeme i snimio Isusovo raspeće.

Upravo zbog ovakvih (neistinuh) priča, polako je počelo otvaranje arhiva javnosti, ali su za početak organizovane samo izložbe određenih dokumenata i ograničene posjete u djelove arhiva.

Ipak, u veliki dio ulaz je i dalje zabranjen, a maštovitim pričama doprinosi to što je arhiv smješten u betonskom bunkeru, čiji se dio nalazi iza Bazilike svetog Petra, i koji čuvaju švajcarski vojnici i vatikanska policija.

Među zanimljivijim dokumentima u arhivima se nalazi dopisivanje papa s Mocartom, Erazmusom, Volterom, pa čak i Hitlerom. Tu je i dekret o ekskomunikaciji Martina Lutera, ručno pisani transkript suđenja Galileu za jeres i pismo Mikelanđela, u kojem se slavni umjetnik žali da mu rad za Sikstinsku kapelu nije plaćen.

3. Kairska Geniza

Ove spise ne čuva naoružana straža, već vjekovi zaborava.

Oko 280.000 fragmenata jevrejskih spisa pronađeno je u zidovima sinagoge Ben Ezra, a postali su poznati kao "Kairska Geniza".

Sačuvani su jer, prema jevrejskom zakonu, ni jedan spis koji spominje Boga, ne smije da se baci. Tako su oni, koji se nisu koristili, premješteni u poseban dio sinagoge.

Fragmenti su izuzetno važni jer otkrivaju kako su jevrejski trgovci na Bliskom istoku i na Mediteranu sarađivali sa hršćanima i muslimanima, a antisemitizam nije bio toliko raširen kao što se ranije mislilo.

 

Komentari: 0

Novi komentar