Susret Vujanovića i Čovića u Mostaru

Da ubrzamo evropski put BiH

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović susreo se danas u Mostaru sa hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Draganom Čovićem.
Objavljeno: 09. 04. 2018 - 18:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon sastanka, date su izjave za medije.

Čović:

"Želim da iskažem svoje zadovoljstvo što je predsjednik Crne Gore, prijatelj ne samo predsjednik Crne Gore, gospodin Filip Vujanović danas ovdje sa nama. Ovo je već postalo, da kao pravi Mostarac,  bude tu radicionalno. Uz Sajam gospodarstva, ali ne samo Sajam gospodarstva, uz sve ono što obilježavamo u BiH, je uvijek drag gost. Jedno veliko hvala što se odazvao i ovaj put da provedemo zajedno danas i sjutra na otvaranju Sajma.

Činimo sve da odnosi između Crne Gore i Bosne i Hercegovine budu svaki dan na jednoj višoj razini. Danas nemamo apsolutno ni jedno otvoreno pitanje. Ona ključna pitanja, koja smo nekad imali, mogu biti za primjer svima. To je da smo riješili pitanje granice bilateralno, bez bilo kakvog uticaja iz vana. I, kažem, bio bih presretan, kad bi na sličnoj nekoj relaciji mogli riješiti pitanje sa druga dva susjeda, da ih ostavimo iza sebe. Jer ona će nam trebati, svakako, kad je u pitanju Evropska unija. Jer je to jedan uvjet. A ja bih rekao danas da bez tih graničnih otvorenih pitanja idemo dalje ka Evropskoj uniji. I kad sam već kod Evropske unije, ja sam informirao gospodina Vujanovića o onome što mi danas radimo u BiH , o problemima koje imamo. Jednako tako, izborna je kampanja i u Crnoj Gori. Istina, tamo samo predsjednička, a kod nas malo složenija, za 10-ti mjesec. Zamolio sam da nam budu partneri i kad je u pitanju naš evropski put. Ja vjerujem da ćemo mi u narednih 2 mjeseca aktivirati MAP. Crna Gora je već članica NATO saveza. Tako da mislim da danas možemo puno stvari preuzeti, da ne kažem praktično, učiti, educirati se sa onima koji su već prošli jedan put, da ne ponavljamo isti teret i ne nosimo sve one zapreke koje će nam stajati na putu. U njima se snalazimo ili ne snalazimo. I činjenica je da smo jedan prijateljski odnos, koji traje već dugo vremena, transformirali kroz suradnju naših razina vlasti, kako razina države, tako i ovog lokalnog, tako da se s vremena na vrijeme sretnemo. I poziv gospodinu Vujanoviću i sjutra kad ne bude na ovim funkcijama, uvijek je dobrodošao u svoj Mostar."

Vujanović:

"Zahvaljujem posebno na ovoj posljednoj poruci. Dakle, sa mojim prijateljem Draganom Čovićem je bilo uvijek zadovoljstvo razgovarati i u svojstvu člana Predsjedništva i predsjedavajućeg Predsjedništva, a iznad svega, prijatelja, koji poznaje  i region i Crnu Goru i koji je posvetio mnogo toga da se naprave izvanredni odnosi između naše dvije države. I ja mu zahvaljujem na svemu onome što je činio za naše dobre odnose. A konstatovati je da su oni, zaista, izvanredni, da su bez otvorenih pitanja, da imaju širok prostor saradnje. Danas smo razgovarali o toj saradnji u oblasti evropskih integracija. Mi smo potpisali Memorandum o saradnji. Formirao se odgovarajući zajednički Odbor. Mi smo spremni da učinimo sve, naše iskustvo da prenesemo i da ubrzamo evropski put BiH, znajući da je to ono što je interes ne samo Bosne i Hercegovine, nego i ukupnog regiona. Razgovarali smo i o pitanjima infrastrukture i njenog unapredjenja i konstatovali da tu postoji širok prostor da se nešto uradi. Vjerujem da će se nastaviti na tim velikim projektima infrastrukture kako bi naši gradjani bili bliži, kako bi lakše, brže i jeftinije dolazili i kako bi ekonomije bolje saradjivale. Još jedna velika zahvalnost za poziv i veliko zadovoljstvo što sam ovdje."

Komentari: 0

Novi komentar