Ruska valuta gubi vrijednost

Rublja nastavlja da pada poslije američkih sakcija

Rublja je danas nastavila da gubi vrijednost, drugi dan zaredom, poslije novih sankcija SAD Rusiji.
Objavljeno: 10. 04. 2018 - 15:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dolar vrijedi više od 63 rublje prvi put od decembra 2016, poslije pada od preko 4,5 odsto. Euro je na iznad 78 rublji prvi put od početka 2016, kad su rekordno niske cijene nafte naštetile ruskoj privredi, javlja AP.

Sankcije SAD, uvedene u petak protiv brojnih ruskih biznismena, zvaničnika i kompanija, izazvale su nagli pad akcija tih kompanija, prije svega proizvođača aluminijuma Rusal, ali su potresle i šire tržište, posebno banke koje bi mogle biti izložene zbog sankcionisanih firmi.

Zamjenik ruskog premijera Arkadi Dvorkovič je rekao da će se planirana podrška vlade kažnjenim kompanijama fokusirati na njihovu stabilizaciju kako bi se spasla radna mesta, a ne poduprla vrijednost njihovih akcija.

Glavni moskovski berzanski indeks MOEX jutros je pao 1,4 odsto poslije velikog pada juče.

Akcije Rusala su naglo pale pošto su objavljene sankcije- za 50 odsto na berzi u Hong Kongu, a kompanija je upozorena da bi mogla da ode u stečaj.

Danas je Ivan Glazenberg direktor kompanije Glenkor, giganta u trgovini sirovinama, napustio upravni odbor Rusala, saopštio je Glenkor.

Glenkor je saopštio da zasad neće nastaviti rad na planiranom dogovoru da zamjeni 8,5 odsto udjela u Rusalu za udio u holding kompaniji EN+ grupi ruskog milijardera Olega Deripaske koji je direktor i Rusala.

Glenkor, veliki kupac aluminijuma od Rusala, dodao je da "još procjenjuje poziciju pod ugovorima s Rusalom".

Sankcijama su u SAD zamrznuta sredstva pojedinaca i entiteta koji su pod sankcijama, dok je Amerikancima zabranjeno da posluju s njima.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa uvela je u petak nove sankcije za sedam ruskih oligarha i 17 ruskih državnih zvaničnika kao i njihovih firmi zbog "štetnog djelovanja".

Među njima su Oleg Deripaska, vlasnik aluminijumskog giganta Rusala, Igor Rotenberg i Viktor Vekselberg, važni akteri u energetskom sektoru kao i Kiril Šamalov, koga je Vašington predstavio kao zeta predsjednika Vladimira Putina, mada su se prema nepotvrđenim izveštajima on i Putinova ćerka u međuvremenu razveli.

 

Komentari: 1

KOMITA

19. 04. 2018 - 16:58

RAZBISE IH AMERI
Novi komentar