Dvojica policajaca u civilu sa djetetom bila u lokalu ,,Forum“

Bulatović smijenjen zato što nije spriječio bjekstvo ubice

Mijomir Bulatović, šef Odsjeka za prikrivene isljednike u Sektoru kriminalističke policije, suspendovan je jer nije reagovao kada je osumnjičeni Marko Jovanović 31. marta ubio Miloša Šakovića i Radivoja Jovanovića u lokalu "Forum“ u centru Podgorice. Njega je suspendovao šef kriminalističke policije Enis Baković četiri dana nakon zločina.
Objavljeno: 11. 04. 2018 - 06:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Bulatović je u lokalu "Forum“ sjedio sa kolegom D.J. iz službe obezbjeđenja predsjednika Skupštine Crne Gore, koji takođe nije reagovao. Utvrđeno je da je D.J. bio sa djetetom, tako da on neće biti smijenjen. Prema saznanjima Pobjede, Bulatović je smijenjen po nalogu ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, koji je ovu odluku donio odmah kada je utvrđeno da Bulatović nije postupio u skladu sa pravilima službe.

Nezvanično saznajemo da je Nuhodžić smjenu zatražio nakon pregledanog snimka, koji potvrđuje da policijski službenik nije reagovao kako to zakon nalaže. Protiv njega će biti pokrenut disciplinski postupak. Ovim povodom oglasila se i Uprava policije, koja je saopštila da su „dva policijska službenika van dužnosti, nenaoružani, u civilu i sa maloljetnim djetetom odmah po primjećivanju da je izvršeno krivično djelo preduzeli određene mjere i radnje“ i da se njihovo postupanje analizira.

 - Na izvjesnoj udaljenosti od mjesta izvršenja teškog ubistva, 31. marta 2018. godine u lokalu "Forum“ u Podgorici, nalazila su se dva službenika Uprave policije, van dužnosti, nenaoružani, u civilu i sa maloljetnim djetetom. Čim su primijetili da je izvršeno krivično djelo, ovi policijski službenici su preduzeli određene mjere i radnje – saopšteno je iz policije.

Dodaje se da je postupanje ova dva policijska službenika, kao što se to i očekuje u ovakvim situacijama, predmet analize nadležnih MUP-a u smislu da li su preduzeli sve što su shodno zakonu mogli i što se od njih kao policijskih službenika očekivalo.

- Policijski službenik M. B. je prije četiri dana, 5. aprila 2018. godine, smijenjen sa mjesta rukovodioca organizacione jedinice kojom je rukovodio – saopšteno je iz policije. Njega je Damir Mandić, za sada jedini optuženi za učešće u ubistvu glavnog urednika Dana Duška Jovanovića, optužio da je tokom izviđaja podmetnuo limenku "red bula“ na kojoj je vještačenjem pronađen njegov DNK.

Bulatović je to negirao. On je do 2015. godine bio šef budvanske policije, kada je smijenjen sa te funkcije. Zbog dvostrukog ubistva koje se dogodilo u bašti lokala "Forum“ u samom centru Podgorice ostavku su podnijeli prvi čovjek policije – Slavko Stojanović i načelnik podgoričkog Centra bezbjednosti Jovica Rečević. Istog dana smijenjen je i rukovodilac podgoričkog Centra ANB Milan Kovačević, a na njegovo mjesto imenovan je Bojan Vukčević.

Za v. d. direktora Uprave policije postavljen je dosadašnji pomoćnik direktora policije za Sektor granične policije Vesko Damjanović, dok umjesto Rečevića Centrom bezbjednosti Podgorica rukovodi Dragiša Mugoša. Šaković i Jovanović ubijeni su oko podne dok su sjedjeli za susjednim stolovima. Jovanović je bio sa djevojkom, a Šaković sa suprugom i kumovima. Meta je bio Šaković koji je vidio ubicu s pištoljem uperenim ka njemu, odgurno je sto, a metak je završio u Jovanovića.

Šaković je istrčao iz lokala, a ubica za njim i usmrtio ga pucajući mu u leđa. Prema saznanjima Pobjede, dvojica poilicijskih službenika nijesu uradila ništa, čak nijesu ni došli do tijela žrtve, niti obavijestili kolege o ovom zločinu. Nezvanično nam je saopšteno da su pokušali da prikriju da su bili tu. Za manje od 48 sati od zločina, a samo dan nakon ostavki uhapšeni su Janko i Predrag Vukadinović iz Podgorice, Kristina Brnović, a krivične prijave podnijete su protiv Dragoljuba Ćetkovića koji je u ZIKS-u, dok se za direktnim egzekutorom Markom Jovanovićem traga.

Još jedan policajac „van dužnosti“

Ovo nije prvi put da policajci ne samo svjedoče zločinu, već i ne reaguju. Visoki funkcioner hercegnovskog Centra bezbjednosti bio je samo korak od ubice Jovana Kosaća, ali ništa nije uradio. Novljanin Jovan Kosać ubijen je 14. septembra 2014. godine u diskoteci ,,Kaza“ u Igalu, na samo nekoliko metara od policajca, koji takođe nije reagovao onako kako se to očekivalo od predstavnika javnog reda i mira. - Na snimcima iz diskoteke jasno se vidi da je visoki funkcioner hercegnovskog Centra bezbjednosti Slavko P. bio na korak od ubice.

 Bio je toliko blizu da je mogao da ga udari po ruci, spriječi ga da puca i tako izbjegne nesreću – kazao je Drago Kosać, otac ubijenog Jovana. Dragoje Baošić osuđen je za ubistvo u prekoračenju nužne odbrane na deset godina i deset mjeseci zatvorske kazne.Dragan Bigović, koji se sumnjiči da je pomogao optuženom da pobjegne, osuđen je na deset mjeseci zatvora. Ta presuda je ukinuta i vraćena na ponovno suđenje.

Komentari: 14

Jes da je bio Brus Li

11. 04. 2018 - 08:14

Jadni su ti dzandari sa svercovanom skolom i mjesec dana obuke u forenzicki cerntar Danilovgrad . Ranije se islo u skolu godinama i vjezbala dzi-dzica a sad je sprdnja i od skole i drzave . Nit zanju nit hoce da rizikuju zivot za 300 euri .
38692

11. 04. 2018 - 08:55

Lik poznat jos iz BUDVE sa dosta dobrim rezultatima sa kolegom PUNI KAO BROD
R

11. 04. 2018 - 08:20

Kažite mi vi gospodo kako su Bulatović i njegov kolega trebali da nenaoružani spriječe ubicu da puca u Šakovića, ili pak da ga uhapse poslije ubistva. Da ne mislite da su nešto pokušali da on nebo pucao i u njih. Lako je pričati i kritikovati. Da su kojim slučajem i bili naoružani i pucali u ubicu odgovarali bi za ubistvo. Naš zakon je tako urađen da štiti kriminalce, kazne koje se izriču za ubistva su više nego smiješne. Zakonom o oružju policajcu koji je van dužnosti nije dozvoljeno nošenje oružja. Nošenje oružja nije dozvoljeno ni sudijama ni tužiocima niti penzionisanim policajcima, Sve je upodobljeno da se ubice i kriminalci osjećaju sigurni kod izvršenja krivičnih djela. To što je Bulatović smijenjen ništa nije urađeno on će sve dobiti na sudu jer goloruk na naoružanog ubicu ne može.
Rukfaš

11. 04. 2018 - 09:45

Sve se slažem od tačke do tačke i potpuno ispravno. Ali... kako to da su pokušali da prećute da u bili u lokalu? To mi je nekako sumnjivo...
Zanatlija

11. 04. 2018 - 09:53

Sto se tice neregulisanog zakona, u potpunosti se slazem. Sto se tice ne reagovanja, i ne bas, a pojasnicu. Svako sluzbeno lice, koje po zakonu, u svom radom vremenu nosi oruzje i predstavlja produzenu ruku istog kako bi obezbijedili red, mir i bezbijednost svih gradjana trebaju poznavati MAKAR osnove odbrane i napada u rizicnim situacijama. Obicnim policajcima bih i oprostio, ali ovim visoko rangiranim personama nikako. Zamislite Vi, sef obezbedjenja predsjednika skupstine?! Znate li kakvim vjestinama treba da raspolaze covjek tog kalibra? Ocito da ne. Ovaj odgovor nije zadojen mrznjom, ni jedne vrste, ali je cinjenica da u ovoj zemlji postoje ljudi koji su kadri raditi taj posao, nauruzani ili ne (jer nije sve u oruzju), ali zbog odredjenih politickih prilika, misljenja ili angazovanja to nemaju mogucnost.
R

11. 04. 2018 - 10:51

Zanatlija moram da ti ukažem na neke činjenice, sve borilačke vještine o koim pričaš ne mogu ti pomoći kad pred tobom nenaoružanim stoi čovjek sa vatrenim oružjem spreman i obučen da puca. To o čemu pričaš ima u filmovima , stvarnost je mnogo drugačija, prema tome što se tiče intervencije mogli su samo da gledaju i po mogućnosti zapaze detalje koji bi mogli pomoći u istrazi i ništa više. Mogli su po tebe da stanu ispred cijevi i budu ubijeni.
drot

11. 04. 2018 - 12:42

E da je biilo da se ostvari kakva korist kako bi povadili sluzbene legitimacuije i skocili . Nebi zapalo nikoga pored njih .
gost

11. 04. 2018 - 10:42

Nije se od njih ocekivalo da sprijece (vjerujem da ne bi mogli, ni da su bili naoruzani) ubistvo, ali su morali biti prisebniji u aktivnostima nakon ubistva. Dakle, morali su bit prisebni da pozovu policiju! Ja vjerovatno ne bi bih bio toliko priseban, oni su obuceni i placeni da budu. Morali bi biti spremni da obezbijede mjesto zlocina kao i da provjere da li se zrtvama moze pomoci! Oni ni to nijesu uradili. Ono sto je najgore, pokusali su da prikriju da su bili tamo. E kako to opravdati?! I trece, mogao je ovaj bez djeteta, da potrci za ubicom (i sa bezbjedne udaljenosti) makar isprati kuda se uputio... Obucavan je za te stvari o trosku drzave u inostranstvu i kod nas, i od njega se ocekuje da bude makar to u stanju da uradi, ako vec ne moze da sprijeci zlocin.
pokazna vjezba

11. 04. 2018 - 08:41

Trebalo bi ovaj Bakovic sto ga je suspendovao da mu demonstrira taj zahvat razoruzavanja .
pendrek

11. 04. 2018 - 08:55

Policajac više ne smije ni da udari kriminalca, a kamoli da puca u nekog.Bulatović i kolega sa malim djetetom su po meni savim ispravno postupili.Bolje je biti i smjenjen nego mrtav.Država dopušta kriminalcima da se razmnožavaju i rade šta hoće i ćera goloruku policiju na njih.
Nick

11. 04. 2018 - 09:53

Imam utisak da je ovo isti ubica koji je prije nekog vremena pucao na nekog inspektora, ili ubio nekog u centru grada, ne sjećam se više, a pobjegnu svim službama. Vidio čovjek da mu prolazi, pa istu taktiku koristi. A bijase uhapsen neki stari vojnik, koji nije ličio na ubicu sa snimka vise li nego kakva podgorička baba.
spens

11. 04. 2018 - 11:03

Secam se dok bejah momak lep i mlad dzudisti novosadske "Slavije" prvaci zemlje i europskom takmicenju dosla im ekipa iz Pariza sve redom francuski zandarmi . Sa nulom ih pobijedise . Bacaju ih kao tranje .
opravdani

11. 04. 2018 - 11:52

Sto nije i drugi poveo dijete u disko ? Da je ovaj sa djetetom savladao razbojnika mali bi u njemu vidio supermena i falio se svoj djeci kako je njegov tata jak . Ko zna kad ce mu se pruzit takva prilika .
Senator

12. 04. 2018 - 00:14

Nevjerovatna odluka o smjeni. Sta je trebalo da ovaj policajac puca u pocinioca. Odma bi ga optuzili za prekoracenje ovlascenja i bio bi glavna tema.
Novi komentar