Izvještaj kompanije u vlasništvu Orakla

Presječen podvodni kabl, 22 zemlje ostale bez interneta

Podvodni kabl dugačak 17.000 kilometara, koji povezuje 22 države od Francuske do Južne Afrike, presječen je 30. marta, zbog čega su stanovnici Sijera Leonea i Mauritanije djelimično, odnosno potpuno izgubili pristup internetu.
Objavljeno: 11. 04. 2018 - 12:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tim problemom bili su pogođeni i Obala Slonovače, Senegal, Ekvatorijalna Gvineja, Gvineja, Gvineja Bisao, Liberija, Gambija i Benin, prenosi Din (Dyn), kompanija za internet infastrukturu u vlasništvu kompanije "Oracle", javlja Biznis insajder.

 

Kako je navedeno, nije poznato kako je došlo do toga da kabl bude presječen, ali se sugeriše da je izgleda vlada Sijera Leonea potpuno ukinula internet stanovništvu u noći između 31. marta i prvog aprila u pokušaju da utiče na izbore koje su tamo održani.

 

Najznačajniji i najduži prekid zabilježen je u Mauritaniji, gdje je totalni prekid interneta trajao skoro 48 sati, nakon čega je veza djelimično obnovljena, navedeno je na blogu kompanije Orakl Din.

 

Prekid je pokazao koliko je ranjiv svjetski internet prilikom jednostavnog načina rezanja kabla, kao i da se oko 97 odsto svih međunarodnih podataka prenosi takvim kablovima.

 

Britanske i američke obavještajne službe upozorile su da je veoma malo učinjeno na zaštiti kablova, kao i da Rusija često ima aktivnosti u njihovoj blizini.

 

Komentari: 0

Novi komentar