U Tirenskom moru

Ostrvo orgija i mračnih zabava danas pusto mjesto puno tajni

Smaragdno plavetnilo i napuštena prostranstva uobičajeni su za napuštena italijanska ostrva, no Zanone ima tajnu koju malobrojni znaju.
Objavljeno: 11. 04. 2018 - 15:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Malo vulkansko ostrvo u arhipelagu Pontinskih ostrva u Tirenskom moru bio je dom markizu Ksati Stampi poznatom po raskalašnim zabavama na kojima se prepuštao nekonvencionalnim seksualnim užicima u svojoj kolonijalnoj vili. 

Uz prirodne ljepote ostrva, atrakcija za posjetioce je mračna, dekadentna prošlost vezana za markiza i njegovu suprugu, bivšu glumicu Anu Falarino. 

Stanovnici ostrva ne kriju da je markiz bio voajer koji je volio da posmatra svoju suprugu kako se zabavlja s drugim mladićima. 

Šezdesetih godina prošlog vijeka Zanone je bilo tajno odmaralište za “nestašne” posjetioce, a tradicija se nastavila, pa su često dolazili na jahtama kako bi skriveni od pogleda tulumarili pod maskama. 

Nakon burnih vikenda za sobom bi ostavili hrpe smeća i praznih boca, kao uspomenu na divlje večeri. Zabave su se završile sedamdestih kada je markiz pucao na ljubavnike i ubio se, navodno zato što se Ana u jednog od njih zaljubila. 

Za sobom je ostavio 1.500 fotografija i baršunasti zeleni dnevnik u kom je detaljno zapisivao pojedinosti o ljubavnim i seksualnim avanturama svoje supruge. 

Danas na Zanoneu nema ničega osim svjetionika i izblijedjele vile koja čezne za obnovom, piše punkufer.hr. 

Znatiželjnici dolaze na privatnu plažu koja krije brojne tajne često ne znajući da se ispod vile nalazi ruševina srednjovjekovnog samostana s freskama i malom kapelicom, kupajući se na istom mjestu gdje su markiz i Ana provodili svoje divlje dane i noći.

 

Komentari: 0

Novi komentar