Prije 135 godina

Kako je Amerika oteta Indijancima...

Prije 135 godina, tačnije 10. aprila 1883. godine Vlada SAD je, u okviru završne akcije sistematskog zatiranja kulturnog nasljeđa američkih Indijanaca, zabranila sve jezike indijanskih plemena, njihovu religiju, kulturu i običaje.
Objavljeno: 11. 04. 2018 - 15:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Savremeni Indijanci službeno su hrišćani, ali se drže i domorodačkih vjerovanja. Privatno, Indijanci govore sopstvenim jezicima, a uz njih i jezike kolonizatora - engleski, španski, portugalski, francuski ili holandski. Najrasprostranjeniji indijanski jezik je kečuanski (jezik starih Inka), kojim danas govori oko deset miliona ljudi. 

U SAD su Indijanci poznati pod nazivom "Nejtiv Amerikans", a u Kanadi su pod imenom "Frst nejšns" zajedno pobrojeni Indijanci i Eskimi. U podacima o Grenlandu misli se na Eskime. 

Nepoznato je koliko je Indijanaca živjelo na američkom kontinentu u trenutku dolaska Kristofera Kolumba, ali neke procjene kreću se i do stotinu miliona. 

Čuveni holivudski glumac Marlon Brando je 1973. godine bojkotovao svečanu dodjelu "Oskara", na kojoj je trebao da dobije svoj drugi "zlatni kip" za nezaboravnu ulogu Don Vita Korleonea u "Kumu".

 

Umjesto toga, Brando je upozorio na stereotipno prikazivanje američkih Indijanaca u holivudskim filmovima i na televiziji. 

Na dodjelu je poslao glumicu indijanskog porijekla iz plemena Apača, Sačen Litlfider, koja je pred zaprepaštenim holivudskim establišmentom održala govor o katastrofalnom položaju svojih sunarodnika u najmoćnijoj i, navodno, "najdemokratskijoj" zemlji svijeta - SAD. 

Holivud je kaznio Branda. Nakon "Kuma" on nije imao više ponuda za veće uloge, sem u Kopolinoj "Apokalipsi danas" i Bertolućijevom "Tangu u Parizu". 

indijanci2

U više od 4.000 američkih filmova Indijanci su, u većini, prikazani kao krvožedni divljaci koji su ubijali nevine bijele doseljenike. Danas filmova o životu Indijanaca, barem onih koji dolaze iz Holivuda, gotovo da i nema. 

Indijanci su za većinu Amerikanaca zaboravljena nacija, potisnuta u zabačena ruralna područja, gdje žive ispod granice siromaštva, prenosi "Mondo".

Foto: Getty Images

Komentari: 3

Djordje

11. 04. 2018 - 19:01

Amerika nije genocidna, ko je to reka. Ni Vijetnam nije bijo genocidan. "Zapadne vrijednosti" rece jedna nasa umna glava.
Istina je da

11. 04. 2018 - 23:16

Amerika ne može sebi oprostiti tri greške iz svoje istorije: odnos prema Indijancima, robovlasništvo i građanski rat.
Pokrijte se srBskim klempavim

12. 04. 2018 - 07:18

usima! Sto ste vi uradili BOGUMILIMA i ostalim NE SRBIMA? Sram vas bilo, vi ima da drzite nekome predavanje o moralu!
Novi komentar