GORDANA ĐUROVIĆ, bivša ministarka evropskih integracija

NVO da ne traže zamrzavanje pregovora, vrijeme objavljivanja ima veze sa izborima

Inicijativa da se zaprijeti zemlji da se zamrznu pregovori ne bi bila dobra ni za jednu zemlju regiona,  a ni za Crnu Goru, izjavila je profesorica Ekonomskog fakulteta Gordana Đurović. Ona je za Portal Analitika povodom inicijative čelnika četiri NVO, koji su od EU tražili zamrzavanje pregovora, kazala da se tako nešto nije čulo iz regiona i to sedam dana prije zvaničnog izvještaja Evropske komisije.
Objavljeno: 12. 04. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

“NVO trebaju da podstiču Vladine reforme, a ne da apeluju da zamrzavanje pregovora”, rekla je Đurovićeva, koja je bivša ministarka evropskih integracija. Kako je dodala. inicijativa je sačinjena mnogo ranije i dostavljena EU ali vrijeme objavljivanja ima veze sa predstojećim izborima i objavljivanjem godišnjeg izvještaja o napretku.

“To su stvari koje su legitimne i dozvoljene, ali ne treba podgrijevati političku scenu, treba podsticati reformske korake”, ocijenila je ona.

ANALITIKA: Čelnici Instituta Alternativa, Centra za građansko obrazovanje, Centra za razvoj nevladinih organizacija i Centra za monitoring i demokratiju su od evropskih zvaničnika zatražile zamrzavanje pregovora o Crne Gore sa EU. Po Vašem mišljenju, kakva se poruka šalje ovom inicijativom?

ĐUROVIĆ: Inicijativa da se zaprijeti zemlji da se zamrznu pregovori ne bi bila dobra ni za jednu zemlju regiona,  naravno ni za Crnu Goru. Otvoreni proces je bolji prostor za pritisak na državu da njene institucije rade ekonomske, demokratske reforme, nego da se insistiranjem na takvoj oštroj mjeri misli da se može učiniti podsticaj na brže ekonomske i demokratske reforme.

gordanadjurovicglTakav glas se nije čuo iz zemalja regiona, ili bar meni nije poznat i to sedam dana prije zvaničnog izvještaja Evropske komisije. Legitimno je i dobre su prakse civilnog društva da šalju izvještaje Evropskoj komisiji, ali zvanični transparentni apel da se zemlji zaprijeti zamrzavanjem pregovora u ovom trenutku ne bi bio učinkovit mehanizam za našu zemlju koja je duboko u procesu pregovora.

Šest godina jeste dosta u procesu pregovora, ali još puno zadataka je ispred nas i vrijeme je dragocjeno, tako da prozivati komisiju da pokrene klauzulu o balansu u uslovima kada imate otvorena 33 pregovaračka poglavlja i kada trebate da otvorite poglavlje o životnoj sredini, što je veoma važno, mislim da ne bi bilo tako produktivno, kao što se u ovoj inicijativi navodi.

ANALITIKA: Sa visokih međunarodnih adresa se pominje 2025. godina kao moguća godina učlanjenja Crne Gore u EU i to ukoliko sve bude išlo po planu. Da li ova inicijativa može ugroziti naš put ka Evropskoj uniji?

ĐUROVIĆ: Dinamika naših integracija je oprijedjeljena ispunjavanjem kriterijuma pristupanja. Jasno se navodi da u oblasti vladavine prava treba da ispunimo prelazne mjere. Sva je prilika da se to od nas očekuje u 2019. godini i mi treba da se fokusiramo na ispunjenje tih kriterijuma, posebno u oblasti reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i afirmacije kao i na uspostavljanju dobrih veza Vlade i civilnog društva.

Konačno, mislim da nije ni oportuno osporavati Crnoj Gori ono gdje tradicionalno ima dobre rezultate kada su integracije u pitanju, a to su harmonizacija spoljne politike, regionalna saradnja, dobrosusjedska saradnja.

To su neosporne oblasti gdje Crna Gora ostvaruje rezultat i ne mislim da bi se potcjenjivanjem toga nešto posebno moglo postići, jer mnoge zemlje regiona bi voljele da u toj oblasti budu mnogo uspješnije nego što jesu, odnosno da imaju bolje reference, nego što naša zemlja ima.

S druge strane, svjesni smo dubine kritike koju je donijela strategija proširenja i obuhvata obaveze, odnosno aktivnosti koje treba da izvršimo na polju političkih kriterijuma i demokratskih reformi, ali mislim da nam za to ne treba zamrzavanje, već naprotiv podsticanje procesa, transparentni dijalog i mislim da tu civilno društvo ima punu funkciju. Oni trebaju da podstiču Vladine reforme, a ne da apeluju da zamrzavanje pregovora.

ANALITIKA: Ima li, po Vašem mišljenju, inicijativa političku konotaciju, s obzirom da je dostavljena samo par dana prije predsjedničkih izbora?

ĐUROVIĆ:  Pretpostavljam da je ova inicijativa sačinjena mnogo ranije i dostavljena, iako se to tek sada pojavilo u našim medijima, ada je vrijeme njenog objavljivanja sigurno u kontekstu naše političke scene i izbornog ciklusa i objavljivanja godišnjeg izvještaja. To su stvari koje su legitimne i dozvoljene, ali ne treba podgrijevati političku scenu, treba podsticati reformske korake.

Civilno društvo je snažan akter procesa evorpskih integracija, aktivan i na političkoj sceni, dio ukupnog dijaloga sa zemljom, ima dosta svojih formata saradnje sa predstavnicima Evropskih institucija i sa državama članicama. Iskustvo naših nevladinih organizacija u toj oblasti duže je od 20 godina i svakako da su oni evidentno važan partner Evropskoj uniji kada koncipira izvještaj o zemlji, kada pokreće inicijative i kada saopštava različite ocjene koje to najčešće i periodično rade.

gordana-durovicANALITIKA:  Kako će se, po vašem mišljenju, Evropska komisija odrediti prema ovoj inicijativi, posebno u konteksu trenutka kada je podnijeta sa jedne strane i trenutka u kom se nalazi EU sa druge strane? Ovdje imam u vidu činjenicu da će već u drugoj polovini godine u fokusu EU biti unutrašnji problemi te organizacije, priprema izbora za Evropski parlament?

ĐUROVIĆ: Komisija će svakako pažljivo izučiti tu inicijativu i mjeriti snagu dokumenata u toj inciijativi. Komisija sravnjuje naše medijske navode, javne debate, izvještaje drugih međunarodnih organizacija i sve to  sublimira u ocjeni o progresu koji su te zemlje ostvarile. Prva polovina godine nam je  svakako važna u institucionalnom procesu, te bih apelovala da produbimo dijalog, da zajedno pozivamo na kvalitetnije reforme, indikatore učinka, da budu javni, transparentniji.

Nikada se  ne bih  bavila tim aspektom  reformi koji podrazumijevaju njihovo zamrzavanje, te zastoj nije pravi način ka ubrzavanju procesa. Treba podsticati proces, ne treba zamrzavati pregovore.

Ivona DROBNJAK

 

 

Komentari: 17

Miki

12. 04. 2018 - 06:50

Sto radi Druga Familija,najveci problem Crne Gore,reketasi prodane duse
Miqo

12. 04. 2018 - 08:39

Sve za šaku rubalja tj ($) budućnost države, budućnost djece . Onda zashto se desila 918.g ? Upravo zbog ljudi sličnih ovim danas!! Nisu u pitanju ni ljudska prava,ni građanska prava. Tu su u pitanju milioni koje imaju NVO na računima. .Krtikuju političare tajkune zbog bogaćenje, a oni postali miloneri. I Josh zbog njihove potrebe da se takmiche za grantove, Mi obični smrtnici treba da nas "zamrznu " da budemo mimo svijeta..
Freeman

12. 04. 2018 - 11:13

Možda imaju milione,ali ne pljačkaju Crnu Goru i ovaj ojađeni narod. Uskoro će doći će vrijeme kada će svi morati dokazati porijeklo bogastva koje su stekli .Ovi što se kunu u ljubav prema Crnoj Gori,prvi će morati podnijeti račune.Jer ako se ljubav tako debelo plaća onda je riječ o visokoj prostituciji !.
Apsman

12. 04. 2018 - 13:19

Ne no su na lopatu zaradili. Ne .....!
Nera

12. 04. 2018 - 15:26

Imaju milione i lopovi su taman kao i ovi sto ih prozivaju. Milione su stekli namjestenim privatizacijama i uplacuju minimalne doprinose svojim zaposlenima. Tako da potkradaju i drzavu i svoje zaposlene sto je mnogo gore od lopova. Jos sada pozivaju EU da zamrzne pregovore kako bi oni sacuvali svoje medijske koncerne,hotele,banke,mlinove,stambene zgrade ....
danilo s.

12. 04. 2018 - 08:51

Potez NVO je ne samo sraman i izdajnicki, vec i glup. Sve zemlje Balkana (posebno pravoslavne) moraju da se bore protiv vjekovne mrznje i sumnji zitelja prema Zapadu i da pokusaju da dobiju svo vecu podrsku gradjana za ulazak u EU. Jer, je to uslov za uspjeh, I sada ta neodgovorna grupica laznih demokrata zeli da uspori svoju zemlju na putu od vitalnog znacaja i vaznosti za sve gradjane . To samo moze da se rodi u CG?
Pendrek

12. 04. 2018 - 20:59

Zanimljivo kako se ovdje postaje nekakav relevantan faktor. Dokopas se neke NVO, neznas nista pod milim bogom, dana staza nigdje konkretno nemas, niko te izabrao nije, nikome ne odgovaras osim sopstvenoj zadnjici a hoces da se bavis drzavnim pitanjima. Neka mi neko kaze sto kvalifikuje ovu Uljareevic ili ovoga Muka da oni budu relevantni sudije procesa u drustvu?S ta su oni u zivotu radili, dje su to oni sticali evropske znanja i iskustva da oni nesto ocjenjuju? To su mali hohstapleri koji salju negativne izvjestaje o sopstvenoj drrzavi da bi EU nastavila da ih placa da oni toboze, duduci, pomazu evropeizaciji Crne Gore. Pih. Nma Montanjer obraza kad su pare u pitanju.
Pendrek

12. 04. 2018 - 21:41

Da dodam. Ulazak CG u nekim NVO nanosi direktnu stetu, jer za njih tada nema vise para. Zato je njima u interesu imakar sto kasnije da udjemo da im ne presuse pare. Takodje oni nikada nece napisati nista pozitivno o CG iz istih motiva. Napisu li da nesto ide dobro onda ce izvori para reci da su odradili svoj posao i da vise ne trebaju. A sto ce onda da rade ti velikis trucnjaci? Uzgred, prica se da su umrezeni i sa fiktivnim NVO koje sami osnivaju nebi li od donatora ishostaplerisali sto vise para.
Guest_74365

12. 04. 2018 - 08:53

DRUGA FAMILIJA NEMA SKRUPULA DA DODJE NA VLAS
Tara

12. 04. 2018 - 09:39

Nemas pojma kako si glup-od koje ti familije dolazis-mozda od popa Rista?
Freeman

12. 04. 2018 - 09:18

Gospođo Đurović,već godinama vlast fingira reforme i maže oči zvaničnicima EU,koji na to pristaju iz svima znanih razloga.Građani od fingiranja reformi imaju samo štetu.Tu igranku između vlasti i EK treba do kraja razgolititi i što prije prekinuti.Zbog toga podržavam inicijativu iz nevladinog sektora da se izvrši pritisak na EK i da se obustave pregovori sve dok vlast iskreno ne prione na sprovođenju nužnih reformi.Ne treba štititi interes vlasti nego interes građana !.
Fahro

12. 04. 2018 - 13:01

@Freeman, pravi si negativac i kontras. Nedaj boze da se Milo izjasni za Rusiju ti bi trazio NATO bazu ispred kuce da ti naprave.Steta, ima vas dosta koji ne razmisljaju svojom glavom vec vam sa strane pune glave mitovima i nepostojecom istorijom od koje niko nema vajde sem ovih sa crnim mantijama i metalic landroverima.Ali neka,kako bas ti isti u mantijama rekose, nekoga je bog prokleo......
Jakov Pajov Beograd

12. 04. 2018 - 09:27

To se zove izdaja državnih i nacionalnih interesa i otkad je to legitimno i dozvoljeno? U Crnoj Gori jeste ,kao što je dozvoljeno "unijaćenje" negiranje nacije ,vrijađanje nacionalnih osjećanja .Dozvoljena je i rušenje kulturno istorijskih spomenika,krađa muzeja onih koji trebaju da ih čuvaju.Pomozi nam Sveti Petre Cetinjski ,Sveti Vasilije Ostroški,Sveti Vladimire Dukljanski,Sveti Stevane Piperski i ostali crnogorski sveci.
Tara

12. 04. 2018 - 09:37

NVO..to su nekadasnje izbjeglice koje stite srpske nacionaliste i fasiste a ujedno rade protiv vrijednosti drzave CG.. Ja bih ovo udruzenje ukinulo..zato sto steti drzavi i gradjanima CG.. NVO je jedno veliko zlo koji rade na tlu nase drzave,,Pitam se sto primismo ovu rulju u nasu drzavu..EU je sve izbjeglice vratila u svoju domovinu..CG nista nije na tome radila,,zato je ovakva situacija kakva jeste..
Tesla

12. 04. 2018 - 09:44

Ovo moze samo u CG.Sjetite se samo vremena kad je trebala postane samostalna, pa onda kao kandidat za NATO, pa cijelo vrijeme kao kandidat za EU.Normalan covjek da ostane bez teksta. Neznam kako bih ovo opisao – apsurd,fenomen ?Ovo me podsjeca na onu “ne lipci magarce do zelene trave”. Uspjeli su za kratko vrijeme sebi da nalijepe etiketu ANTI-drzavne organizacije.
Ene

12. 04. 2018 - 18:27

Dako je vise dje namjeste, bas se trudi. Mozda umjesto Salete, tamo ce biti mjesta
maja

12. 04. 2018 - 20:35

a da ovi nijesu Pejoviću namjestili drugi posao a onda ga izbacili?
Novi komentar