Predsjednik Evropske komisije

Junker: Ako ne primimo Balkan u EU, tamo je moguć novi rat

Ako zemlje zapadnog Balkana ne budu primljene u EU, krvavi sukobi iz devedesetih godina prošlog vijeka mogli bi se ponoviti, rekao je Žan-Klod Junker, predsjednik Evropske komisije, u intervjuu za Deutsche Welle.
Objavljeno: 12. 04. 2018 - 11:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je u razgovoru za ovaj njemački medij podsjetio da je na Balkanu bijesnio rat nakon raspada Jugoslavije i da su sukobi trajali do kraja 20. vijeka.

"Ljude unutar EU treba stalno podsjećati da je Balkan praktično na našem kućnom pragu. Na Balkanu je bijesnio rat. Ako Balkan ne bude imao obećanje da će moći pristupiti EU, lako bi se moglo desiti da se konflikt ponovi", rekao je Junker.

Britanski list "Express" podsjeća da je na Balkanu tokom devedesetih u ratovima živote izgubilo više od sto hiljada ljudi, a podsjetili su i na nedavnu izjavu Federike Mogerini, visoke predstavnice EU za bezbjednost i spoljne poslove, da je mjesto Balkana u EU.

"Vrata EU su otvorena kako za Crnu Goru, tako i za cijeli region zapadnog Balkana. Želimo zajedničku budućnost svih u Evropi, ujedinjenih u našoj EU. Ljudi ovog regiona (zapadni Balkan) takođe žele da vide svoju budućnost u EU", rekla je tada Mogerinijeva, kako podsjeća "Express".

Podsjećanja radi, Evropska komisija je nedavno izradila Strategiju za zapadni Balkan, koju je predstavio Junker, a koja prvi put nudi ozbiljan i širok pristup integrisanja regiona zapadnog Balkana u EU. Strategija je podijeljena na šest glava, a svaka ima vlastiti akcioni plan sprovođenja sa detaljnim aktivnostima i preciznim rokovima. Oblasti se odnose na jačanje vladavine prava, bezbjednosnu i migracionu politiku, socijalno-ekonomske reforme, jačanje povezanosti, digitalnu agendu i regionalno pomirenje.

Komentari: 3

Kuc kuc

12. 04. 2018 - 11:47

EU je inertna, nesposobna, neefikasna, nefunkcionalna i preglomazna birokratska masinerija koja donosi odluke u veoma komplikovanoj i besmislenoj proceduri. Dok Rusija, Turska i Kina ne gube vrijeme o veoma su aktivne tamo gdje vi niste. A Balkan je u EVROPI ! Ako nesta hitno ne pteduzmete, imacete ubrzo ove azijske, istocnjacke sile pred svojim vratima. A posle ce biti kasno...
Prvo mijenjajte sebe

12. 04. 2018 - 12:07

Junker samo priča a vrlo malo radi. Vjerovatno ima istine da i Zapadni Balkan neradi dovoljno. Podsticite sve zemlje ekonomski nagradama iz Fondova za tu namjenu. Zna Junker zbog čega to nerade. Počnite finansijski podsticati gradnju autoputeva, željeznice, kako bi Povezali Balkanske zemlje izmedju sebe i sa EU. Nešto vam to “neide najbolje”.
perspektiva

12. 04. 2018 - 12:14

Logicno kad je unistena kompletna privreda a firme kupljene od Vesli Klarka , i madam Olbrajt . Narod zivi u bijedi i nezadovoljan .
Novi komentar