Na neformalnom sastanku ministara unutrašnjih poslova Zapadnog Balkana

Nuhodžić u Sofiji: Crna Gora nastavlja reforme u oblasti vladavine prava

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić učestvovao je danas u Sofiji na neformalnom sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana, u okviru bugarskog predsjedavanja EU.
Objavljeno: 12. 04. 2018 - 17:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sastanak je organizovao ministar unutrašnjih poslova Bugarske Valentin Radev.

Govoreći o nedavno objavljenoj Strategiji o proširenju Nuhodžić je saopštio da je Crna Gora opredijeljena da nastavi sa reformama u pravcu jačanja institucionalnih kapaciteta u oblasti vladavine prava, kao i na polju bezbjednosti i migracija.

Istakao je da crnogorska Vlada snažno podržava sve napore koje Evropska unija preduzima u cilju pružanja podrške zemljama Zapadnog Balkana.

U tom smislu, Nuhodžić je posebno ukazao na značaj intenzivnije saradnje po pitanju sajber kriminala, trgovine ljudima, krijumčarenja migranata, kao i nedozvoljene trgovine oružjem, budući da ova krivična djela najčešće imaju elemenat organizovanosti i transnacionalnog su karaktera.

Takođe, pozitivno je ocijenio inicijativu EU da pojača prisutnost specijalizovanih agencija u oblasti borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Kada je riječ o suzbijanju nezakonitih migracija, Nuhodžić je iskazao stav da je potrebno uskladiti zakonodavni okvir sa pravnom tekovinom EU i dodatno jačati kadrovske i tehničke resurse za efikasniju kontrolu državne granice i kontrolu kretanja stranaca.

„Uvjeren sam da će osnažena saradnja zemalja Regiona i Evropske unije dati značajan doprinos stabilnosti i bezbjednosti kako na Balkanu, tako i u Evropi“, zaključio je ministar Nuhodžić.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari: 0

Novi komentar