Slobodan ČUKIĆ, publicista

Ne postoji Nemanjin grad, Stefan Nemanja kršten kod Dinoše

Insistiranje na imenu „Nemanjin grad“ i „Nemanjina tvrđava“ ima samo političke i ideološke osnove i razloge. Ne postoji apsolutno nikakav naučni osnov za upotrebu toga naziva, kaže u intervjuu za Portal Analitika publicista Slobodan Čukić.
Objavljeno: 14. 04. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema njegovim riječima, dokumenti i arheološki pokazatelji govore nešto drugačije.

„Arheološka istraživanja iz 1963. i 2014. godine su nedvosmisleno utvrdila da ispod turske tvrđave Depedogen nema nikakvih starijih ostataka. Prema tome nema ni grada Ribnice, ni Nemanjinog grada, pa čak da nema ni Birziminijuma ni Alate, kako su mislili raniji istoričari“, naveo je Čukić, dodajući da je Stefan Nemanja, najvjerovatnije, rođen u Spužu a kršten kod Dinoše, dje se najvjerovatnije nalazila oblast Ribnica.

„U recentnim arheološkim istraživanjima iz 2014. godine na Đutezi iznad sela Dinoše u srednjovjekovnom gradu pronađeni su ostaci crkve sa krstionicom. To bi bio naučni osnov za dalje interpretacije. Ovdje treba naglasiti da je Olivera Velimirović Žižić 1986. godine u izvještaju o istraživanjima Đuteze iznijela zaključak da bi Dinoško polje koje se prostire ispred sela Dinoše, moglo biti upravo mjesto gdje je Stefan Nemanja kršten. Da je Olivera Velimirović Žižić tada znala za crkvu na Đutezi ne sumnjam da bi njen zaključak bio još čvršći i konzistentniji“, istakao je Čukić.

ANALITIKA: Svoj rad ste posvetili razotkrivanju istorijskih tragova trajanja Podgorice. Nedavno je iz štampe izašla i vaša knjiga o prošlosti  Podgorice do 1900. godine, Podgorički brevijar. Može li se reći za tu knjigu da je konačni sublimat vaših istraživanja ili još mnoga pitanja ostaju sakrivena iz trajanja podgoričke istorije ?

ČUKIĆ: Najpravilnije bi bilo da odgovorim da je sve to što sam uradio samo jedna kockica u mozaiku velike potrage za odgovorima na zagonetke podgoričke prošlosti, kojih je mnogo. Možda neuobičajeno više nego kada su u pitanju drugi gradovi i drugi prostori. Kao što je poznato Podgorica je zbog izvjesnih političkih i ideoloških razloga, došla pod udar ideoloških konstrukcija. Mnogi događaji iz njene prošlosti su tumačeni ne u odnosu na arheološke i istorijske činjenice već s obzirom na potrebe kreatora tih mitologema. To je sve zahtijevalo probijanje kroz naslage tih konstrukcija i stvaranje slike koja je zasnovana na činjenicama.

cuko2ANALITIKA: Može li se reći da će u stvari to sakrivanje tragova prošlosti Podgorice i njenoga istorijskog trajanja izazvati zlatni period u otkrivanju arheoloških i drugih tragova trajanja Podgorice?

ČUKIĆ: S obzirom na stepen neistraženosti podgoričkog područja i uopšte područja Zetske ravnice koje predstavlja sa Podgoricom cjelinu, potpuno je opravdan zaključak da period najvećeg istraživanja tek predstoji. Osobito s obzirom na činjenicu da prvo veliko urbano naselje koje se nalazi na dvadesetak kilometara južno od Podgorice, nije čak ni zagrebano, to je veliki Ilirski grad u Starim Matagužima, Labeatski grad.

S obzirom da su njegovi gabariti znatni, i s obzirom da je njegov karakter egzemplaran, a riječ je o velikom urbanom centru u ravnici za razliku od uobičajene ilirske prakse da podižu gradove na uzvišenjima, potpuno je jasno da će već taj detalj najstarije prošlosti ovoga prostora zahtijevati radikalna pretumačenja i nove interpretacije, a da bi se boje sagledao značaj ovoga prostora.

ANALITIKA: Mnogi autori u svojim opisima Podgorice i njene okoline koriste naziv „Valle Sacra“ , da li se dosadašnjim istraživanjima Podgorice i njene okoline potvrđuje ta konstatacija?

ČUKIĆ: Možda bi prije nego što nešto kažem o crkvenim središtima trebalo da istaknem činjenicu da već samo brdo Trijebač i njegov naziv ukazuje da je moguće da u samom brdu, dakle ispod Ilirske gradine, nalazi skriveni pećinski i sakralni prostor koji bi trebalo da bude predmet budućih arheoloških istraživanja.

Uz to treba istaći da crkva Sv. Đorđa koja je stara više od hiljadu godina, leži na ostacima starijeg, najvjerovatnije sakralnog objekta, možda kasnoantičkog, a da osim te dvije činjenice imamo i pećinski prolaz pod crkvom koji je po svoj prilici i odredio poziciju ta dva objekta.

cuko3U tom prolazu nalaze se, u jednom holu, kameni sto sa četiri stolice što je najvjerovatnije Ilirsko ili da kažemo pagansko svetilište, a možda i ranohrišćansko.

U svakom slučaju brdo Trijebač i ono što se možda krije u pećini pod njim, kao i pećinski prolaz ispod crkve Sv. Đorđa, već ta dva detalja ukazuju da Podgorica krije zagonetke koje bi što prije trebalo riješiti.

Što se tiče ostatka Zetske ravnice, poznato je da je cijeli taj ravničarski prostor sa okolnim brdima načičkan crkvenim objektima, njihovim ostacima. Isto tako i ostacima manastira od kojih su neki bili veoma značajni. Bitno je i to da se na samu ravnicu nadovezuje Skadarsko jezero sa svojim ostrvima na kojima se nalazi značajna sakralna zaostavština, najvjerovatnije još od vremena Duklje, iako se u zvaničnoj nauci računa od doba Balšića. Tako da bi na koncu trebalo zaključiti da je u srednjem vijeku cijeli prostor Zetske ravnice sa obodnim pojasom predstavljao jedan veliki crkveni kompleks, što je u današnje vrijeme veoma zanemareno i neistraženo.

ANALITIKA: Zbog čega su sve te činjenice ostale nedostupne široj javnosti i zbog čega se danas umjesto njih prezentiraju kvazi istorijske činjenice...Puno ste pisali u tom kontekstu o tvrđavi  u Podgorici i kontraverzama vezanim za nju...

ČUKIĆ: Možda bi domet tih mitologema trebalo ilustrovati podatkom da se 1932. godine u osnovnim školama učilo da je na ušću Ribnice u Moraču postojao Nemanjin dvor. To je bila konstrukcija Stanoja Stanojevića, odnosno kulminacija jednog ideološkog usijanja koje je služilo tadašnjoj političkoj situaciji. Ovdje bi odmah trebalo reći da sama istorijska figura Stefana Nemanje nije sporna, kao što nije sporan ni njegov značaj. Kao što se zna iz istorijskih zapisa on je rođen u Zeti, u Spužu, a kršten u oblasti Ribnica , da bi se kasnije vratio u Rašku i ponovo krstio jer je prvi put bio kršten po latinskom obredu, kako svjedoči njegov sin Stefan Prvovenčani.

Međutim, zbog ideoloških razloga je to trebalo da bude u sred Podgorice,  i da to bude baš na ušću Ribnice u Moraču.

Dokumenti i arheološki pokazatelji govore nešto drugačije. Arheološka istraživanja su nedvosmisleno utvrdila da ispod turske tvrđave Depedogen nema nikakvih starijih ostataka. Prema tome nema ni grada Ribnice, ni Nemanjinog grada, pa ni Birziminijuma ni Alate, kako su mislili raniji istoričari.

cuko4Jedan crkveni zapis koji je pronašao Panta Srećković oko 1867-1868. godine svjedoči da je Stefan Nemanja rođen u Spužu. Taj podatak je prije Pante Srećkovića objavio i Vladika Vasilije Petrović. To je ono što bi se moglo reći o mjestu rođenja međutim što se tiče mjesta krštenja u nauci je odavno raščišćeno da Ribnica nije bila grad već oblast, a ta oblast se morala nalaziti u blizini rijeke Ribnice. Prema tome treba je tražiti u onome dijelu okoline Ribnice gdje se nalaze ostaci srednjevjekovnih crkava, osobito tamo gdje se nalaze crkve sa krstionicom, u kojoj je mogao biti obavljen čin krštenja.

Upravo se tako nešto  pojavilo u recentnim arheološkim istraživanjima iz 2014. godine kada su na Đutezi iznad sela Dinoše u srednjevjekovnom gradu pronađeni ostaci crkve sa krstionicom. To bi bio naučni osnov za dalje interpretacije. Ovdje treba naglasiti da je Olivera Velimirović Žižić 1986. godine u izvještaju o istraživanjima Đuteze iznijela zaključak da bi Dinoško polje koje se prostire ispred sela Dinoše, moglo biti upravo mjesto gdje je Stefan Nemanja  kršten. Da je Olivera Velimirović Žižić tada znala za crkvu na Đutezi ne sumnjam da bi njen zaključak bio još čvršći i konzistentniji.

ANALITIKA: Znači da je insistiranje na nazivu Nemanjin grad besmisleno? Imamo li još takvih primjera u Podgorici?

ČUKIĆ: Insistiranje na imenu Nemanjin grad, Nemanjina tvrđava ima samo političke i ideološke osnove i razloge.Ne postoji apsolutno nikakav naučni osnov za upotebu toga naziva. Ima još nešto. Unazad dvije–tri godine na ulicama Podgorice osvanuli su turistički putokazi na kojima je pisalo Tvrđava Ribnica XV vijek. To je apsolutni istorijski falsifikat, jer je poznato da Ribnica nije bila naselje, pa je jasno da se ne može tvrditi da se tvrđava nazivala Ribnica, ali nekome je očigledno mnogo stalo da na bilo kakav način održi u životu tu ideološku konstrukciju pa je vjerovatno zbog toga i skovana ovakva tabla koja je naprosto neodrživa.

ANALITIKA: Mislite li da će biti neophodno preispitati i ostala datiranja kulturno istorijskih spomenika Podgorice?

ČUKIĆ: Kad je crkva Sv. Đorđa u pitanju trebalo bi što prije utvrditi karakter starijeg objekta čiji se temelji naziru ispod oltarskog dijela, da bi se utvrdilo da li je to sakralni objekat, što najvjerovatnije i jeste, jer položajem odgovara pravcu istok-zapad, a poznato je da su Benediktinci gradili crkve na ostacima kasnoantičkih objekata zbog prakse očuvanja sakralnog mjesta.

Znači ima više indicija koje ukazuju da je taj stariji objekat takođe bio sakralni, a u okviru toga bi trebalo zvanično, ne u crkvenoj režiji, nego zvanično da to uradi državna institucija, izvršiti arheološko istraživanje podzemnog hodnika. Time bi se utvrdio karakter tog prolaza i hola sa kamenim stolom i stolicama koji se u njemu nalazi, a što bi moglo donijeti i senzacionalne podatke.

ANALITIKA: U vašoj knjizi pominjte i jedan događaj iz podgoričke istorije koji je nepoznat mnogim današnjim stanovnicima Podgorice, vi ste ga nazvali „Podgorička republika“?

ČUKIĆ: Naziv Podgorička republika je u knjizi naveden pod navodnicima, jer to zapravo nije bila republika već višemjesečna samouprava. Do toga je dovela burna situacija u regionu. Naime 1831. i 1832. godine trajala je istovremeno pobuna Huseina-bega Gradaščevića u Bosni i Mustafa paše Bušatlije u Skadarskom pašaluku. Te dvije vojske, bosanske i skadarske išle su na Kosovo i Makedoniju da se tamo sukobljavaju sa regularnim turskim trupama.

U svemu tome podgorički muslimani su odlučili da ostanu lojalni sultanu. Zbog te odluke su se našli u škripcu jer su bili opkoljeni sa dvije pobunjene sile.  Gradaščević je u dva navrata potukao regularnu tursku vojsku, dok je Mustafa paša Bušatlija bio poražen. Ali, dok nije nadvladala regularna turska vojska, Podgorica je bila jedno usamljeno ostrvo u moru pobune.

U toj situaciji Njegoš i Ivan Vukotić su procijenili da je pogodan momenat za napad na Podgoricu pa je došlo do dvostrukog udara u roku od tri mjeseca, pri čemu je drugi napad bio masovniji. Tada je došlo i do Zetskog ustanka a sa Crnogorcima su bili i dio Malesije, Hoti i Grude. Taj pokušaj nije uspio, bilo je oko 600 – 700 žrtava na obije strane.

Ovi događaji su praktično u literaturi marginalizovani bez jasnog razloga, jer se radi o krupnom događaju. To što Crnogorci nijesu uspjeli da pobijede ne znači da to ne treba tretirati istoriografski.

ANALITIKA: U knjizi ste naveli da pratite trajanje Podgorice do 1900. godine. Koje je vaše mišljenje da li će ti tragovi prošlosti koji su ostali nedovoljno istraženi uspjeti da prežive za sljedeće generacije Podgoričana?

ČUKIĆ: S obzirom da smo imali jednu situaciju da u Podgorici imamo bioskop Kino Kulturu, koji je bio jedan od rijetkih predratnih sačuvanih objekata, a uspjeli smo da ga srušimo, da ga uništimo, i s obzirom da su istu sudbinu doživjeli još neki objekti, trebalo bi reći da su želje jedno, a realnosti nešto sasvim drugo.

Nadam se da će Podgoričani, a prije svega podgorička vlast, ljudi koji upravljaju Podgoricom, shvatiti da se ne može baš uvijek napraviti nešto „starije i ljepše“. Biti dio evropske civilizacije, a to hoćemo, prije svega znači da moramo naučiti da sačuvamo kulturnu baštinu.

Ivan KERN

  

 

 

Komentari: 69

Srpstvo je importovano

14. 04. 2018 - 00:22

Srbi u Crnoj Gori su izmišljeni u 19. vijeku. Nemanjin grad je izmišljen. Budvanska ploča je izmišljotina, Kosovski zavjet je izmišljotina jer preci Crnogoraca nijesu učestvovali u Kosovskoj bitki 1389, Kosovski mit je importovao Sima Sarajlija. Trobojka je izmišljotina, to je sultanova zastava. 4 ocila su izmišljotina, nema ih prije 1918. godine. Srpska crkva je u CG došla u sa srpskom žandarmerijom, 1920. godine. Srpstvo u Crnoj Gori je importovana POLITIČKA IDEOLOGIJA.
Budvu je oslobodilo...

14. 04. 2018 - 09:57

...Primorsko Pleme Brajići-koji su imali više Albanskije spomenica no sva Crna Gora i Boka...!!!! Dakle ova Budvanska pčolča je Brajićka...dreagi importovani iz crnogorskih prašuma...na Crnogorsko primorje!!!
Црногорци и Црногоранци

14. 04. 2018 - 14:44

Шта овај наприча глупости. Читај коледар Црноевића па ћеш видјети да све врви од Немањића..даље, читај Глас Црногорца све великосрбовање прије 1918.а и оцила су ту у пјесмама и слави,у срцима прије 1918.на капама тек од 1918 јер су иницијали Николе постали табу. А и Никола је србовао. Дакле ви нисте Црногорци јер нисте Срби етнички као Петровићи и њихови Цгци.Ви сте Црногоранци,нека друга нација..која се одрекла и писма и тробојке и светосавља старих правих Цгца.
Miraš

14. 04. 2018 - 16:53

U crkvenom kalendaru Crnojevića su i Sv. Nikola, Sv. Trifun, Sv. Đorđe, Sv. Sergije i Vakh... a još niko nije utvrdio da su zbog toga Crnojevići porijeklom iz Male Azije!? Nema nijednog jedinog dokumenta u kojem se Crnojevići dovode u vezu sa Srbima, osim kad su ratovali s njima, kao Stefanica koji ih je 3 put porazio. Ali nas to nijesu učili jer su nam udžbenici istorije do prije 15 god. pisani u Bg.
RODOM CRNOGORAC

14. 04. 2018 - 17:13

Postovani, 1452. GODINE, U DVA MAHA !!!
Stanislav

14. 04. 2018 - 17:54

Crnojevići se svuda na Nemanjiće pozivaju kao i svi Zećani. Za Vladimira i ne znaju u koledari. Isto Vicko Vuković Srbije...imaju Dušanovog dvoglavog orla...šta se Miraš onda uplaši i izbaci Nemanjića iz koledara? Nemanja je crveno slovo u tom koledaru 1494 kako ni danas nije. Dakle?
Vizantija

14. 04. 2018 - 18:41

Dvoglavi orao su Nemanjići i svi ostali, veći i manji velikaši, preuzeli od Vizantije. Ne od Srbije Stanislave, nego od Vizantije. Sad si naučio i širi dalje.
RODOM CRNOGORAC

14. 04. 2018 - 19:00

Alijas Stanislav medju nama ....... pripremi se mrgude :)))))))
Stanislav je Deretić

14. 04. 2018 - 19:29

U crkvenom kalendaru Crnojevića Sava je obilježen crnom bojom, kao običan svetac jedan među stotinama. Među svecima u crkvenom kalendaru Crnojevića nema Sv. Milutina, nema prvog srpskog kralja Sv. Stefana Prvovenčanog, nema Sv. Lazara Hrebeljanovića! Ako nema ovih svetaca to znači da se crkva Crnojevića nije smatrala dijelom Srpske crkve! A to što nema Lazara Hrebeljanovića, pokazuje da nikakvog Kosovskog zavjeta nije bilo, da je to izmišljotina iz 19. vijeka! Stanislav je Deretićeva avetinja, pokušava nekoga da posbi sa Deretićevskim lažima.
Станислав

14. 04. 2018 - 21:20

Koledar Crnojevica je jedan i jasan. Nema Vladimira Dukljanskog,dakle Zecani nisu Dukljani ni bastinici te tradicije! Tu, istine nema Milutina i Lazara ali ima Save sa pocetnim crvenom slovom, a CIJELIM CRVENOM SIMEONA SRBSKAGO NOVAGO MIROTOCHCA,i ima Decanskg i Arsenija,naseljednika sv SAVE...Dvoglavog orla ima i prije Vizantije i Romeja prihvaca stosta nase kao i grcka kultura i civilizacija sto toponimi Helade dokazuju,gdje imamo Goricu kod Sparte,Preveza je od prevoz,Prevlaka kod SVETE GORE,SERVIJA...
Vizantija

14. 04. 2018 - 22:00

Ima dvoglavog orla mnogo prije Vizantije, ali za Nemanjiće i sve ostale je bitan taj Vizantijski. Vizantija je imala neprikosnoveni značaj u to vrijeme, kopirala ih je čitava Evropa, u svemu. Vizantija je bila Pariz, Rim, i London (zajedno) kad je u pitanju moda. Zeta je teritorijalno u okviru Duklje i samo provokator može da piše ovako kao ti. Srbi i Srbija su izgledali upravo onako kako ih prikazuju u serijalu o Nemanjićima. Crnojevići su u suštini i nebitni, mnogo su bitniji Balšići. Brzo će isplivati i istina o njima.
RODOM CRNOGORAC

14. 04. 2018 - 19:47

Despot poslao svoga vojskovodju Altomana sa 12.000 sto Turaka, sto hriscana, da ne samo silom nego i lukavstvom zatruju zetsku zemlju i Stefanicu licno ufate. To gospodinu despotu nije bas poslo za rukom za cudo nevidjeno :))) pa je ostavio na bojnom polju mnogo mrtvih i handikapiranih a ostalo je bilo porazeno i razbijeno ... FIJASKO :D
Станислав

14. 04. 2018 - 22:44

Зећани деспота никада не зову Србином као да они нису но господином деспором...а и Вицко Змајевић је Зећанин па србује...
RODOM CRNOGORAC

14. 04. 2018 - 20:01

Despot je bio po...diiiooooo zbog Altomanovog poraza :))) pa je zbog toga par mjeseci kasnije, nedje u septembru 1452. u Zetsku ravnicu ponovo poslao njegovog licnog zastupnika i suraka Tomu Kantakuzina sa novom vojskom, koju je on predvodio od 25.000 ljudi.
RODOM CRNOGORAC

14. 04. 2018 - 20:18

Epilog je bio isti kao i u prvom pohodu = repzira FIJASKO :))) Turaka i hriscana … otjerase u najgorem stanju, razbise i porazi ih Stefanica kao i gore pomenutoga Altomana. Cak bi i Tomu ziva uhvatili da nije zeeec uspio da se prebaci preko Morace :D
RODOM CRNOGORAC

14. 04. 2018 - 20:21

Despot Djuradj Brankovic se nije mirio sa porazima ;))) pa je tamo nedje krajem 1453. na Stefanicu poslao opet iznova novu vojsku s mnostvo ljudi veljom snagom i lukavscu pod vodjstvom ***kice Milosa Biomuzevica, zapovjednika Meduna.
RODOM CRNOGORAC

14. 04. 2018 - 20:43

No nas m....nja crnih gora bratstva Crnojevica podje opet u susret prsa u prsa i izvojevahu pobjedu tako da se Biomuzevic stustio u bijeg kroz onu guzvu i stradanje svoje vojske da sacuva svoju gu...cu kroz kamenjar :))) prema tvrdjavi Medun da se dobro u njoj zakljuca :D
Станислав

14. 04. 2018 - 22:45

Па један од важнијих србских патријараха је био Арсеније Црнојевић,све са цг грбом на гробној плочи у Крушедолу. Дакле Цгци су Срби и ту и свуда и увијек, да о Зећанима и Цгцима Петровића не говоримо,апсолвиране теме!
RODOM CRNOGORAC

14. 04. 2018 - 21:56

Odje se takodje odigrala jedna veoma zanemljiva zasebna radnja i ako u sklopu povezana sa svim ranijim zbivanjima, gledajuci je iz odredjenog aspekta. Na Medunu u trvrdjavi zakljucani Milos Biomuzevic, nasao se izmedju dvije vatre i dva izbora, nije se predao zetskom gospodaru Stefanici Crnojevici predajuci mu kljuc grada, vec se ***kica kockala i napravio ugovor s Turcima predajuci njima kljuc grada u zamjeni da mu obezbijede siguran izlaz. Od kudj je (napustio) izisao repom medju nogu i zavrsio kod Madjara da za njih ratuje.
RODOM CRNOGORAC

14. 04. 2018 - 22:04

Takodje u prehodnom pred srz zapocetih zbivanja, odje je upravo rijec o despotovim pohodima u kome su popaljena crnojevicka sela na zapadnim obodima Zetske ravnice, pri cemu je stradalo 570 kuca od ukupno 590 !!!
RODOM CRNOGORAC

14. 04. 2018 - 22:09

Stefanica je ubrzo zauzeo Zabljak, despotova vojska bila je DO NOGU POTUCENA i bio je to potonji pokusaj Brankovicevog posezanja za Crnom Gorom.
RODOM CRNOGORAC

14. 04. 2018 - 22:47

Postovani citaoci i moji dragi Crnogorci, dozvolite da se u sklapu s ovom temom ujednom istim tim zbivanjima povratimo na postavljenu temu, odnosno prilog autora teksta. Druga polovina 1453. je momenat u kojem je Stefanica presao rijeku Moracu, povratio Podgoricu i Zetsku ravnicu u Gornjoj Zeti. Nidje ne spomenu taj tz Nemanjin grad, ili bilo kakva tvrdjava ili utvrda na prometnom mjestu u Podgoricu, ni u jedan istorijski dokument pri ovim zbivanjima, kako s bande Stefanice Crnojevica ili u ranijem pasosu istog zbivanja pri dolasku despotove vojske u Zeti !!! No tu dje se ucvrstila despotova posada, tu su i sigurno razapeli satore :)))))
Велимље

14. 04. 2018 - 02:57

Незналице свих профила процвјетале су по разним гласилима, о свему знају много а потписују се редовно "публициста" јер ни у чему нису професионалци. А што се тиче топонима који у народу трају по одређеним историјским именима, разумије се, то је легенда, предање, мит.... Међутим, они су истинитији од било које фактографије и живе у реалним људима. Историја, чак ни она која се пише у вријеме када се догађаји збивају а камоли она која се накнадно дописује, далеко је од било какве поузданости.
A đe je prekršten...

14. 04. 2018 - 06:53

...Stanko Ivanbegov Čarnojević?
gospodar...

14. 04. 2018 - 18:02

..neovisnih tursko mlečićkih vazala zećana-skenderbeg skdarski-stanko naš-vazalčić ka lutka na koncu...
Ovaj VELIMLJE

14. 04. 2018 - 08:16

Hoce da kaze da je četnik al ne zna kako to drugacije da formulise
Nisu Muslimani...

14. 04. 2018 - 10:45

...nili četnici-no crnogorci više od polovice računajući i zelenaše-ljubavni korpus za okupatore(Talijane i Njemce!)...!!!!
Muhamed

14. 04. 2018 - 08:43

Ako Čuko kaže onda nema nikakve dileme da je to tako jer on je ipak pronikao u dubine istorijskih hodnika crnogorskih kao malo ko,možda čak i više nego Novak Adžić i Milorad Popović mada su tu nijanse u pitanju.
Čudo je on, skroman, ne voli

14. 04. 2018 - 13:31

da se hvali. Eto, na primjer, njegova uloga u utvrđivanju pravog identiteta Šćepana Malog nije ništa manja od čovjeka koji je doktorirao na tezi da je zapravo Jovan Baljević bio Šćepan Mali. Ako postoji neka enigma samo se treba njemu obratiti.
Velimlje, slusaj

14. 04. 2018 - 08:44

Prisjecam se sto si htio reci. Kazes: jeste da je naziv Nemanjin grad laž, ali ga mi velikosrbi volim
Velimlje, slusaj

14. 04. 2018 - 08:51

Kazes: jeste da je naziv Nemanjin grad laž, ali vi velikosrbi volite da se tako zove. Ponavljas ofucane teze svoga mentora Dobrice Cosica koji otvoreno podrzava istorijske lazi i falsifikate ukoliko donose korist velikosrpskoj ideologiji. Ajd ti strucnjace lijepo u Srbiju pa tamo orgijaj sa lazima i mitovima
Велимље

14. 04. 2018 - 12:36

У Бањанима је Српству пространо, пространије него било коме, нигдје не морам да идем.
Lolo Nrekic

14. 04. 2018 - 09:00

Dzabe vam je sve.
Cudo

14. 04. 2018 - 10:44

"...najvjerovatnije ilirsko ili da kazemo pagansko,a mozda i ranohriscansko.." I autor ove besmislene recenice sa sigurnoscu tvrdi nesto? Dajte ljudi malo ozbiljnosti u ovoj propagandi. G. Cukic je amater koji obilazi stare gradjevine i podrzavam ga u tome ali nije ni arheolog ni istoricar da bi mogao davati bilo kakve ocjene ili tvrdnje. Nemanja se krstio u Dinosi? Dobro nije u Sukuruc...
Miraš

14. 04. 2018 - 17:00

Eto kako i neznaven covjek makar i nesvjesno napiše nešto suvislo. Siguran sam da ti nije poznato da toponim Sukuruć etimološki dolazi od Sanctus Crux, odnosno Sveti krst, tako da je tu ili neposrednoj blizi sigurno moralo bit crkve u srednjovjekovnom periodu.
Borko

14. 04. 2018 - 17:02

On je arheolog amater (samostalno radi) ali ima pravo na svoje mišljenje pa i da je neutemeljeno.
Haaaa...

14. 04. 2018 - 10:52

Cig... nam djecu biju ali je bitno da Nemanja nije iz Podgorice... bravo Crnogorci,bravo deb...
Velimlje ne avetaj

14. 04. 2018 - 13:12

Nije to u Banjane kako ti velis. Malo si se zanio i kamu naostrio, pa gledas dje da udaris. Je li ovako, reči posteno?
RODOM CRNOGORAC

14. 04. 2018 - 14:13

Kakvi "Nemanjin grad" ah vise izprdjena tema sve jedno te isto, koje je vec i takodje dokazano od strane srpkih naucnjaka koji su sami ispitali teren na uscu Ribnice..... da je Nemanja rodje u Zeti nije sporno, ai da je dijete ili neka mu bude njegov otac koji je pobjegao iz Raske u Zetu dje je nasao utociste da spasi sebi glavu, kako je moguce da je iko od njih dvojice u susjednoj tudjoj zemlji da grade sebi bilo kakvi grad, on izbjeglica a on klinac ... ima li dje taj fenomen u svjetskoj istoriji :)))))
Црногорци и Црногоранци

14. 04. 2018 - 14:39

На Рибници самом ушћу, Немања је двор дизао, Па отоле земљу Рашку, И све српство сабирао. КРАЉ ЦРНЕ ГОРЕ И ПРАВИ ЦРНОГОРАЦ Никола Петровић, Пјесник и Вила. Они који кажу за себе да су Црногорци а нису Срби, пишу латиницом..и нису Црногорци но Црногоранци! Нека друга нација...
Црногорци и Црногоранци

14. 04. 2018 - 14:19

Стари Црногорци су били национални Срби и Нешо Станић 1913 у књизи Споменица сјени ПГ Срба пипе о НЕМАЊИНОЈ РИВИ И ТВРЂАВИ,дакле то није импортовано 1918. Даље, Немањин је то родни крај, ослободио је тај крај од Грка и слављен је у коледару Црнојевића 1494 као црвено слово. Гдје је проблем? Што су неки од Тита од Црногораца постали нешто друго, по мени Грногоранци,јер Никола Петровић и Мило нису исте нације,а прави Црногорац је Никола и Његош! Не изроди!
Miraš

14. 04. 2018 - 17:02

Aha. Nemanja je oslobodio Duklju od Grka tako što je proćerao dukljanskog velikog kneza Mihaila i njegovu ženu Desislavu. Ali ako je Nemanja Duklju oslobodio od Grka, znaci li to da su Dukljani bili Grci?
Stanislav

14. 04. 2018 - 18:00

I Vukan je iz Raške protjerao za papu i Ugare brata u Bugarsku pa da nije Stefan Bugarin? Dakle, Dukljanina su Srbi bili m vladari pravoslavni kao Vladimir ili pola vijeka kasnije neki pokatolčeni. Mihailo je npr poktoličen,ne i narod. Farlati kao i Slikica piše o dukljanski Srbima a ne Srbima i Dukljanima.
Miraš

14. 04. 2018 - 21:01

Skilica ne pominje etnonim Dukljani, već ih naziva Tribalima. I redovno ih odvaja od Srba. Mladi srpski istoričar P. Komatina ubjedljivo je dokazao da Skilica pod Tribalima podrazumijeva Dukljane, odnosno koristi iskvareni arhaizirani naziv koji asocira na Prevalis. Porfirogenit je jasan - Dukljani nijesu Srbi.
Станислав

14. 04. 2018 - 22:42

Порфирогенит је фалсификат који је у Ватикану скројен. Фарлати који је однео одавде све документе је написао свети Илирик и он пипе: ФАРЛАТИЈЕВИ ДУКЉАНСКИ СРБИ Србске области и градови у 9. и 10. вијеку +++ Farlati, 43 str.lijevi stubac https://books.google.rs/books?id=1nMEOtDY4TMC&printsec=frontcover&redir_esc=y&hl=sr#v=onepage&q&f=false SERBLOS DIOCLEATES iliti dukljanski Srbi... DIOCLEATES SERBIENSI... De Diocleatibus & Episcopo Serbiano... Ecclesiam Serbiensem... Diocletanum...
Miraš

14. 04. 2018 - 23:32

Danijel Farlati je istoričar iz 18. vijeka koji kao i svi istoričari tumači prošlost. Porfirogenit je pak istorijski izvor iz 10. vijeka koji svjedoči o tom istorijskom trenutku u kom postoji Sklavinija Duklja i u njoj narod pod imenom Dukljani. Ako ne razlikuješ primarne istorijske izvore od istoriografskih interpretacija onda nemamo o čemu da govorimo. Vama kao majstorima fabrikovanja falsifikat je svaki dokument koji ne potvrđuje čuvenu tezu o Srbima, narodu najstarijem. Nijedan ozbiljan svjetski medievista Porfirogenita ne smatra falsifikatom.
Станислав

15. 04. 2018 - 00:06

Фралати и 3 генерације језуита су писали Свети Илирик на основу докумената које су ту код нас покупили,однијели у Италији и који бестрага нестају. И на основу свега тога пишу о Дукљанима само као о Србима,а то им као католицима није било у интересу лагати. Порфирогенит је ватикански фалсификат који је пласиран у јавност доста касније за потребе лажи да су Срби дошљаци на Балкан. Нико ни од хр научника озбиљних не спори да су Дукљани Срби а исто тврде и Скилица и ПРИЈЕ ЊЕГА АЈНХАРД О Далматинцима. Према томе дилеме нема.
Zoran beograd

14. 04. 2018 - 14:21

Treba da ima vise ovakvih publicista kao sto je slobodan cukic
Тото

14. 04. 2018 - 22:07

Neophodni su.
KAD JE COVJEK

14. 04. 2018 - 17:23

Samo budala, to se jos i moze podnijeti. Ali kad je i četnik i budala, onda je prejako, nevidjeno. Ovi bi krvi pili Crnogorcima da im moze bit
RODOM CRNOGORAC

14. 04. 2018 - 18:02

O CRNOGORCI!!! O CRNOGORCI!!! Tako vi svega što vam je najmilije, tako vi ovoga i onoga svijeta, tako vi duše i obraza, tako vi jučerašnjice i śutrašnjice, tako vi dana današnjega. Tako vi vaše đece, tako vi neba i mora na njinim rukama, tako vi dana na njinom licu, tako vi sunca u njinom glasu. Ne budite tuđa metla i lopata, ne ližite tuđe šake, ne obijajte tuđe pragove, ne dajte se varati, ne dajte se kupovati, ne budite tuđa sreća, vrćite se sebi i svome. Tako vi ljeba i vode, tako se lako s dušom rastajali, tako vi zemlje u koju ćete. Ne režite jedan na drugoga, ne pijte krv jedan drugome, ne kopajte jamu jedan drugome, ne radite za svoju pogibiju. E vi sve ponesoše, e vi sve popiše, e vi mozak popiše, e vi strv poginu, e ve iskopaše iz amina, da vi nema ni imena, ni pomena. POD SVOJE NEBO! NA OKUP OKO SVOGA SUNCA CRNOGORCI!!! O CRNOGORCI!!!
CRNOGORSKI 007

14. 04. 2018 - 21:01

SVAKA CAST,ALI NJIMA JE PRICAT KAO ZIDU ,NECE ONI SVOJU BRUKU NIKAD PRIZNAT,MUTIRALI SU I TO JE TO.
Станислав

14. 04. 2018 - 22:38

Петар Први је итекако Србвоао и говорио Цгцима да не буд низдајнци као Бранковићи и сл...
RODOM CRNOGORAC

15. 04. 2018 - 10:17

Radi zastite zivota u vrijeme veljeg meteza u Raskoj o kome pise njegov sin Prvov(j)encani, morao je Nemanjin otac (cije se ime ignorise za cudo (jer se svi Nemanjici na jedan ili drugi nacin pozivaju na svoje pretke, sem u Nemanjinom slucaju!) a ko je on zapravo bio?) od brace (!) da se skloni u sus´ednu drzavu Zetu. Te svadje oko prijestola i ubistava da se dodje do vlasti predstavljaju vizantijsko nasljedje. Nemanjin otac (?) je ovo izbjegao SKLONIVSI SE U ZETU NA NEKO >ZAKLONJENO< MJESTO (diskutabilno!) A NE U PODGORICU KOJA JE VAZDA BILA RASKRCE VAZNIH PUTEVA !!!
RODOM CRNOGORAC

15. 04. 2018 - 11:18

PRVI koji nam iznosi i saopstava podatak o Nemanjinom rodjenu U SPUZU (podrazumijeva takodje i neposrednu okolinu samoga Spuza, pri pomisao na satelitski grad Duklje na Martinickoj Gradini sto je diskutabilno), bio je to VLADIKA VASILIJE PETROVIC u Istoriji o Crnoj Gori 1754. godine. NJEGOVOME PODATKU NIJE POKLONJENA PAZNJA, A ZASTO? = Zato sto su ga napadali ZBOG CRNOGORSTVOVANJA = prisvajanja ´mletackih´ gradova na Crnogorskome primorju i ´pretvaranja´ crnogorskijeh sela u gradove!!!
RODOM CRNOGORAC

15. 04. 2018 - 11:20

Ono sto je ZANEMLJIVO da je ovaj ISTI PODATAK koji je Crnogorski Vladika Vasilije Petrovic iznio ranije, nadjen U DRUGOM PRIJEPISU od bande/ strane srpskog istoricara Panta Sreckovica U VOLJAVCI PODNO RUDNIKA i objavio ga 2x, 1869. i 1870. godine.
RODOM CRNOGORAC

15. 04. 2018 - 12:37

The fact is ... da je jasno da dijete izbjeglice nije moglo da zida grad u tudjoj zemlji. Stefan Prvov(j)encani je u Nemanjinom zitiju zapisao tamo nedje do 1215. godine da se velji raski zupan rodio u Zeti, kljucnim podatkom iz toga zapisa: DEFEKTNI TEKST >"v meste rekomem Ribnica .. (... oy hramoy").(?) <
RODOM CRNOGORAC

15. 04. 2018 - 12:38

Pominjanja Ribnice kao mjesto rodjenja Nemanje doslo je GRESKOM PREPISIVACA Pariskog rukopisa Nemanjinog zitija od Prvov(j)encanoga, jer je PRILIKOM PREPISIVANJA >SLUCAJNO< (?) PRESKOCEN CITAV JEDAN RED (?) (sto je uobicajna srednjovjekovna greska, ali tako isto takodje diskutabilna ;))) ISPADE DA JE NEMANJA RODJEN U CRKVI SVETE MARIJE ... koje bi se moguce shvatilo kao da je Ribnica grad a ne neki predio tj kraj.
RODOM CRNOGORAC

15. 04. 2018 - 12:42

Ono sto je jos ZANEMLJIVO da zapravo kao neki pravilnik U SVIM TIM ZITIJAMA SE NE NAVODI MJESTO RODJENJA NO SMRTI = jer je ono bitno za posmrtni kult !!! = A U NEMANJINOM ZITIJU TO BI BIO JEDAN JEDINI SLUCAJ U CITAVOM SREDNJEM VIJEKU (!!!) = KURIOZITET
RODOM CRNOGORAC

15. 04. 2018 - 18:25

Postavite sebi pitanje: zasto bi podatak o Spuzu kao mjestu Nemanjinog rodjenja, bio nekome/ nekima manji istorijski znacaj tog cijeg raskog zupana!? Zasto se ipak naprotiv toga insistira na tome u suprotnom pravcu? I pored toga potpuno je jasno da to ABER NEMA NIKAKVE BLAGE VEZE SA NAUKOM !!!
RODOM CRNOGORAC

15. 04. 2018 - 18:28

Ujedno od kudj ovolika velja tvrdoglavost, pardon, parafraziram, tj upornost dalje konstruisanja i nadogradjenja legenda o "Nemanjinom gradu", "Nemanjinom dvorcu" na uscu Ribnice i desna obala Ribnice dobivsi ime "Nemanjina obala"? Sto bi glavni motiv mogao biti iza svega toga???
Мирослав Ђукић

17. 04. 2018 - 09:12

Нисмо се давно гледали, али Боба знам ево 33 године, и нисам знао да је археолог! ? Било би добро када би се испитивању прошлости приступало без идеолошких предрасуда, што није случај!
BILO BI KOREKTNO

17. 04. 2018 - 13:45

Da ostavite covjeka na miru. On ne tvrdi da je arheolog. Nije korektno niti posten je pripisivati mu nesto sto nije izjavio.
Мирослав Ђукић

20. 04. 2018 - 13:46

Нисам ја први почео! Нека Бобо остави на миру Немањиће! Шала, Бобо је мој друг из младости, има право да мисли шта год хоће! Битно је само држати се чињеница, а не фантазија! Ако је ово у жанру епске фантастике, онда је у реду!
Osnovni problem je

17. 04. 2018 - 16:50

što velikosrpski nacionalisti - radikalni ili manje radikalni, prikriveni ili manje prikriveni - svako insistiranje na arheološkim i istorijskim činjenicama doživljavaju kao "ideološke predrasude". Jer je to jedini način da i dalje proturaju velikosrpske mitove kao što je "Nemanjin grad"
Da ne bješe u neđelju..

17. 04. 2018 - 18:05

..srpskih nacionalista-te su glasali za Mila a ne za Dobrila-pita bi ve ja ko bi bio prešednik Montenegra...?! I pored glasova crnogoraca i nacionalnih manjina-koje se nisu udostojli da prskoče 50% svoje podrške...Ja,ja ovako je bilo i ne ponovilo se na sledećim izborim...!? Nije dati da je ,jopet,Amfilohije uplekao svoje prste-ka i vazda od Božića 1991 godine-kad ga je đao rogati dogjao iz Banata u Montenegro..?!
RODOM CRNOGORAC

17. 04. 2018 - 22:40

Crkva/ manastir poznatom pod nazivom Kis e Dzore ( = crkva Sveti Djordje) nalazi se u dinosko zaselje Tojec, pod kamenitim brdom, pored korita potoka Rjecine, blizu Vrela Ribnickih. Jedan neobican HIDROGRAFSKI PODATAK = Lokalni naziv Kis e Dzore ( = crkva Sv. Djordje) lezi pored samog korita RJECINE, koja periodicno izvire usred Dinose. Njeno korito dugo je 1km i tece upravo podnozjem brda, prema izvoru Ribnice. Njeno usjeceno korito se nadovezuje na korito Ribnice, tako da u proljece, kada Rjecina izbije, tokom 2-3 mjeseca = CINI SA RIBNICOM JEDNU RIJEKU = na koncu dozvoljava pretpostavku da je prije 9 vjekova cijeli taj kraj mogao nositi naziv Ribnica.
RODOM CRNOGORAC

17. 04. 2018 - 23:05

Na drugoj bandi Rjecine, na brdu, u jednoj uvali nalazi se lokalitet Djonmarija ( = Jovan i Marija) dje takodje postoji crkviste = sami pomen Marije u imenu ukazuje da bi cijeli lokalitet mogao stajati u direktnoj vezi sa CRKVOM SV. MARIJE U KRAJU KOJI SE ZOVE RIBNICA = ukazuje na mjesto/ oblast "REKOMEM RIBNICA" !!!
RODOM CRNOGORAC

19. 04. 2018 - 22:54

Dvadesetovjekovni cenzori, sakrili su mnogo cega daleko od ociju javnosti sa imbecilno nadmenim obrazlozenjem da uklonjeni dio citaocima vjerovatno ne bi bio interesantan :))) Napretkom tehnologije, pojavio se faktor koji ukida epohu tih mahinacija cenzurisanja, zahvaljujuci nezaustavljivom opstesvjetskom projektu digitalizovanja starih knjiga i rukopisa ;) = "Que il suo figliuolo Tugemir, che fece la rocca di Podgoriza"
Novi komentar