Poslanica DPS-a

Vuković: Predsjednik na braniku državnog identiteta i suvereniteta

Daleke 1888. godine knjaz Nikola je pisao da se mora biti na oprezu da se u našu državnu kuću ne uvuku elementi rastrojstva koji bi je brzo potkopali. Element ustrojstva, državna čuvarkuća jeste identitet. Besvojstvenost pojedinih političkih grupacija na našoj javnoj sceni, učvršćuje nas u namjeri da ispunimo sadržajem svoju identitetsku politiku, smatrajući da po našu budućnost nema veće opasnosti od politike onih koji se ni sa čim i ni sa kim u svojoj prošlosti i sadašnjosti ne mogu identifikovati. Bezlično lice politike nema oči da vidi danas, niti usta da najavi sjutra. 
Objavljeno: 13. 04. 2018 - 12:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Aleksandra Vuković

Demokratska partija socijalista ima oči kojima je zagledana u kulturno i umjetničko nasljeđe Crne Gore, ali i usta da o njemu zbori i oglasi ga jedinstvenom bazom na kojoj će se graditi i razvijati njen državni identitet.

Crnogorski jezik,  dio međunarodne jezičke zajednice

Po naše državno opstajanje još su opasniji nekadašnji glasnogovornici crnogorskog nacionalnog identiteta, koji su utihnuli kao vukovi u jagnjećoj koži pred svojim izbornim porazima i neprirodnim savezima sa partijama u čijem zagrljaju mogu osjetiti samo njihov prezir i trenutni interes, jer te su partije, svih ovih godina dosljedno ostale na pozicijama negiranja nezavisnosti Crne Gore i njenih spoljnopolitičkih orijentira, čime, bez obzira na bizarne načine na koje to čine, pokazuju konstantu identitetske politike. Demokratska partija socijalista je građanska partija, koja u svojim redovima ima Crnogorce, Srbe, Albance, Muslimane, Bošnjake, Hrvate. Građanska je i po tome što jedanko čuva svojstvenost svih zastupljenih nacionalnih grupa. Nezaustavno okrenuta Ustavu Crne Gore, naša partija je učinila sve da zvanični jezik Crne Gore, crnogorski, dobije međunarodni kod za jezik, stvarajući iz dana u dan uslove da to postane moguće. Lingvistička prepoznatljivost crnogorskoga jezika, osporavana decenijama borbe, sada je i međunarodno priznata. Ako se ima u vidu što je ovome uspjehu prethodilo, kakva neumjesna, a često i nehumana propaganda, onda on postaje jedan od glavnih stubova crnogorskoga identiteta. Jezik kojim se krčio put našoj državnosti, stoljećima star i natapan iskustvom predaka, prošavši kroz duh naših savremenika, sada je s oznakom CNR, na latinici i ćirilično, postao dio međunarodne jezičke zajednice, čime su građani i građanke Crne Gore i zvanično postali „narod čovječanstva“.

U atmosferi stalnog negiranja prava jednog dijela naših građana da se nacionalno osjećaju kako žele, da se kulturno i jezički opredjeljuju kako misle da treba, izmišljanjem kovanice „novocrnogorci“, čime se želi obezličiti i učiniti nesadržajnim identitet Crnogoraca, ruganjem crnogorskom jeziku kao „novogovoru“, čime se pokušava pokazati njegova neutemeljenost u našoj jezičkoj tradiciji, naša je dužnost da stvorimo uslove za pomirenje zasnovano na poštovanju drugoga, a ne na njegovom horskom, beskrupuloznom i ničim kažnjivom nipodaštavanju. Moramo biti svjesni da mi postojimo u odnosu na drugost, ma kakav naš odnos bio. Negiranjem drugoga ne postvaruje se sopstvo, ono se realizuje afirmacijom sistema vrijednosti koji stvaramo i sa kojim se identifikujemo.

Naš imerativ je društvo socijalne pravde i demokratske suštine

Kulturna politika i politička kultura moraju ići ruku pod ruku u susret promjenama koje svi priželjkujemo, a naš imerativ je društvo socijalne pravde i demokratske suštine. Umjesto udaranja političkih protivnika šibom saopštenja koja su postala antologije tračeva sastavljene isključivo poradi ličnog ozloglašenja neistomišljenika, trebalo bi se zapitati jesmo li u našoj političkoj i društvenoj zbilji važni mi ili oni koji nas biraju. Ako se borimo za demokratizaciju društva, a imamo političare i medije koji se lažno bore za građansko društvo dok se utrkuju ko će objaviti malograđanskiji sadržaj, moramo im svakodnevno ponavljati da je to što čine ruganje građanima koji su na svim izborima davali podršku kreatorima kulture dijaloga, tolerancije i kompromisa. Ova kultura je naš identitet, ma što o tome mislili političari koji su na scenu uveli narativ populizma, pokušavajući da olabave moralnu disciplinovanost našega društva, jer samo „humani individualizam“ političara može sačuvati ugled našega demokratskog građanskoga bića.

Predsjednik kao branič identiteta, a ne predsjednik kao zatočenik antizapadne politike

 U narodu je kazano, „svako čudo za tri dana“. Upravo stoga je Demokratska partija socijalista nesklona bombastičnim nastupima, senzacionalističkim izjavama kojima se postiže kratkoročni efekat na javnoj sceni. To prepuštamo političkim protivnicima, čime sebi obezbjeđuju poraz na svakoj izbornoj provjeri. Mi ćemo neprestano raditi na očuvanju Njegoševe, Lalićeve, Zogovićeve, Avdove, Dadove, Vojove Crne Gore... To je Crna Gora koja će svojim svojstvima dati poseban doprinos evropskom kulturnom identitetu. I to je Crna Gora koja je čudo među državama, čudo slobode i originalnosti. Ta Crna Gora izabraće za svoga predsjednika čovjeka koji će biti branič njenog suvereniteta i identiteta, posebno u vrijeme digitalnih hajkača, ništa manje opasnih od onih opisanih Lalićevim perom. Predsjednika-zatočnika, vazda spremnog na borbu za bolju Crnu Goru pripadnu evropskom kulturnom kontekstu, a ne zatočenika antizapadne politike. Predsjednika koji će umjeti sačuvati Crnu Goru od elemenata rastrojstva i učiniti je subjektom stabilnosti na Balkanu, u kome je srce Evrope.

Autorka je poslanica DPS-a

Komentari: 22

Bokelj

13. 04. 2018 - 13:27

Lutko, isto smo godiste. Sve znam sto se desavalo i govorilo od svih u poslednjih 25 godina. Mlatis praznu slamu jer tako moras. A gdje je sloboda, gdje je pravo i pravda????!!!!
Vesta

13. 04. 2018 - 20:56

Drugi krug. BOJANIĆ 51 odsto, Đukanović 49
Bokelj?! Jadan si to Bokelj

13. 04. 2018 - 22:26

Njoj nije ima "Lutka" nego gospodjica Vukovic. To je veoma jednostavno cak i za vas Velje Srbalje.
Bokic

14. 04. 2018 - 14:56

Kazes " sloboda" idi tamo dje ces je nac! No necs jer znas da nidje nema demokratije ka u Crnu Goru! Inace bi manje av av av
legionarka

13. 04. 2018 - 13:29

Ova francuzica joj fenomenalno stoji .
Vitni Voren

13. 04. 2018 - 15:12

legionarka, pa bolje i to no one konjkoše što se šaketaju po Skupštini
2x

13. 04. 2018 - 13:40

Ljepsa je valah i pametnija i od Miska i Caslava.
Petar Pan

13. 04. 2018 - 13:58

Ljepoto....
tako je slatka i ljupka

13. 04. 2018 - 17:22

Nije cudo da je onaj Milan poludeo za njom !
Ne bira Ovan Zetski

13. 04. 2018 - 18:46

On se dobro promucio dok je nasvrljao onu sramotnu bljuvotinu, a inace ne bira on, sto ja ne moram da objasnjavam, jel tako?
Originalni senzibilitet

13. 04. 2018 - 14:17

Gospodja Vukovic je Dragulj Crne Gore, svih njenih bliskih i moje malenkosti koji je čuje i vidi na TV , ili nešto procita sto dama iskazuje na poseban način i originalnim senzibilitetom.
Dumelja

13. 04. 2018 - 14:37

Bravo Aleksandra,tekst kojeg si napisala pokazuje koliko si pametna i dobronamjerna,jer nikoga ne vrijedjac i pljujes kao ovi u zatvoru koji su pukli od mrznje i prema tebi i tvojoj Crnoj Gori koju oni mrze a ti volis i pospostujes.Trebas se cesce na portalima oglasavati jer ti to umijes i imas kapacitet da svima onima koji pokusavaju da te omalovaze stavis do znanja da si ti intelektualno i kulturno iznad ovih primitivnih i glbavih prosrpskih politicara koji bi sjutra i Guzicu prodali samo da nestane Crne Gore i takvi hoce da budu presjednici CG.Ali Crna Gora nece ovoga puta dozvoliti da se ponovi 1918god. jer je Milo Djukanovic branik Crnogarske nezavisnosti i njenog suveriniteta.Vi mladi trebate svaki dan da se borite da branite svoju CG od ovih zlikovaca.
Vitni Voren

13. 04. 2018 - 14:42

Hrabra, pametna, obrazovana, elegantna, dostojanstvena Crnogorka!
Joše Ivova

13. 04. 2018 - 15:25

Da znaš da ima sličnosti između gospodara Nikole i gospodara Mila. I jedan i drugi su sanjali srpski presto. I jedan i drugi su bili apsolutisti i sujetni. I jedan i drugi su uvijek kasnili i moglo je da počne tek kada Nikola udari štapom o pod, ili kada Milo digne obrvu. I jedan i drugi su uživali u izobilju, dok im narod nije ima leba da jede. Kod Nikole 58 godina, a kod Mila do sada 30. Gospodar Nikola je "uteka " po noći u Francusku, Milo još nije, a ka će ne znamo.
Vitni Voren

13. 04. 2018 - 16:35

Joše, povuci tu rašu naniže da se ne brukaš, nijesi ti za velike nauke...
Pomogao bih ti bez rezerve

13. 04. 2018 - 16:29

Jose Ivova, žalim te. kad bi znao sto ti treba pomogao (ozbiljno mislim) bih ti , bez obzira koliko bi to pomoglo da kompleksnije sagledavas ljude i njihove osobine.
Proleće 68

20. 04. 2018 - 12:19

Vi imate pravo da se politički odredite prema sopstvenoj volji,i profitirate od toga,al nemate pravo da nam ispirate mozgove i vredjate inteligenciju,mlada koleginice...
Proleće 68

20. 04. 2018 - 12:19

Vi imate pravo da se politički odredite prema sopstvenoj volji,i profitirate od toga,al nemate pravo da nam ispirate mozgove i vredjate inteligenciju,mlada koleginice...
Мирослав Ђукић

21. 04. 2018 - 00:16

Како може да се набави једна оваква шубара?
Vasojevic

27. 04. 2018 - 07:30

Kaze Vukovicka :"građani i građanke Crne Gore i zvanično postali „narod čovječanstva“.Kako gradjani i gradjanke uopse mogu da postanu narod čovječanstva.Vukovicka uvodi novu vrstu naroda nezabiljezenu u svijetu. Dalje kaze Vukovicka naša je dužnost da stvorimo uslove za pomirenje zasnovano na poštovanju drugoga,. Primjer Budve pokazuje vase postovanje drugoga skidanjem bilborda koji nikog nije vrujedjao, samo se nije uklapao u vas duhovni kod.Predsjednik kao branič identiteta, Pazite "branic" identiteta. Branic se vazda govorilo u Crnoj Gori . Sto bude vise takvih branica po uzoru na Vukovicku i Lomija to će jaz medju nama biti sve dublij i dublji.A i nekaće, mozda je i tako bolje.
NIKOLA

11. 05. 2018 - 05:27

Kako bi lijepo bilo da slike ima a teksta nema, ovako samo jedno me interesuje KOLIKO SI DOBILA HONORARA ZA OVAJ HVALOSPJEV ? Ti sigurno da zivis u Monte Karlu kojeg napraviste samo za vas politicke snobove
Vasojevic

11. 05. 2018 - 07:28

Kakva je to nacija koja mora silom da "cuva " svoj identitet i da ga provjerava i potvrdjuje silom.To govori da je ta nacija nesigurna ili da joj nesto fali.
Novi komentar