Ekonomski analitičar o emisiji obveznica

DRECUN: Dvadesetak miliona eura uštede u kamatama

Iz aktuelne emisije euroobveznica može se izvući nekoliko dobrih pokazatelja, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun.
Objavljeno: 13. 04. 2018 - 15:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Prvo, kamatna stopa je pala ispod magične granice od 3,5 odsto i približavamo se prosječnoj stopi inflacije u EU, što je dobro za nas kao dužnika. Takođe, ovim će nam se popraviti rejting na međunarodnom tržištu. Dobro je i što će doći do zamjene (swapa) ranije preuzetih obaveza i, po mojoj gruboj procjeni rađenoj bez papira i olovke,  doći će do uštede od dvadesetak miliona eura u kamatama, što nije zanemarljivo“, istakao je Drecun u izjavi za Portal Analitika.

 

On je dodao da će prodaja državnih obveznica pomoći ostvarenju zacrtanog cilja da se učešće javnog duga u BDP-u spusti na nivo ispod 60 procenata 2020. godine.

 

„Ne mislim da je stanje javnog duga naročito problematično, a pogotovo ukoliko dođe do rasta u realnom sektoru. Optimizam uliva i projektovani ulazak u zonu budžetskog suficita, što je i apostrofirao poslovično oprezni ministar finansija Darko Radunović. Postoje i rizici- prije svih da se ne ostvari stopa ekonomskog rasta od četiri odsto zbog pada efekata od gradnje autoputa. Puni efekti se mogu očekivati kad se gradnja autoputa završi, tačnije dvije godine nakon njegovog otvaranja“, naglasio je Drecun.​  

 

Iz Ministarstva finansija je ranije saopšteno da je Crna Gora emitovala obveznice u iznosu od 500 miliona eura, čime je pod izuzetno povoljnom kamatnom stopom od 3,375 odsto omogućeno refinansiranje obveznica koje su dospijevale na naplatu 2019, 2020. i 2021. godine.    

 

Komentari: 4

Bata Cuce

13. 04. 2018 - 17:04

Koliko je bivših iz Narodne Stranke DPS častio nacionalnom penzijom. Ja znam za 10/15...Kilibarda, Šoć, Prcun, Peco, Vuković......................i još bi da nakon 20.godina i analiziraju.
Brzo će i

13. 04. 2018 - 19:31

Živko Andrijašević.
Mila K

13. 04. 2018 - 17:51

hehehe Ovo je u stilu onoga neprofesionalnog stava a kada regulatorne agencije kada se nije ispunio planirani budžet, tvrde da se uštedjelo. Prvo, ministru finansija je posao da smanji kamatu na zaduženje, i oko toga nema razloga da m u e šalju čestitke jer je plaćen da radi taj posao, politički i institucionalno. Drugo, ovo padanje u zadovoljstvo oko dvadeset miliona koji neće smanjiti agregatni nivo budžeta, kao što se budžet nije smanjio za 50 miliona kada se ukinuo zakon o majkama, je tužan stav bilo koejg ekonomiste.
kija

13. 04. 2018 - 18:53

Veliki smo izvoznik a mala javna potrosnja i ocekuje se privredni rast.
Novi komentar